No "Avatāra" līdz melnām komēdijām. 10 filmas, kas gaidāmas 2022. gadā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas "Avatar 2: The Way of Water" video rullīša

2022. gads Holivudas lielbudžeta grāvējiem ir patiesi viens labs gads. Šajā rudenī pasaules kinoteātri solās būt teju pārpludināti ar dažādu kinofilmu frančīžu jaunākajām daļām – sīkveliem, prīkveliem, skatītāja acu baudām pietiks atliku likām. Interesanti, ka šoruden pasaules kino aina pieredzēs to, par ko industrijā runā jau ilgāku laiku – pandēmijas laika produktu “sastrēgumu”. Tas, protams, ir riskants pasākums – arī skatītāja maciņš nav neizsmeļams, tomēr ir pēdējais laiks atrādīt kinofilmas, kuru tapšanā ieguldīti dolāru miljoni. Turklāt pandēmija ir mainījusi arī skatīšanās paradumus – arvien vairāk pirmizrāžu nonāk straumēšanas platformās vai paralēli izrādīšanai kinoteātros.

Tātad, ko jaunu skatīsimies līdz 2022. gada nogalei?

Pirmkārt jau, liels prieks supervaroņu sāgu cienītājiem.

Vēl vasarā gaidāms gan “Thor: Love and Thunder” (skatāms “Forum Cinemas”) un “Doctor Strange in the Multiverse of Madness”, “Black Panther” tapis sīkvels – “Wakanda Forever”. Arī ilgi gaidītais “Jurassic World: Dominion” ASV kinoteātros ir skatāms un jau kopš jūnija un tagad – arī Latvijā.

Un, protams, notikums, par ko runā jau ilgi – jaunais “Avatārs” jeb “Avatar 2: The Way of Water” uz ekrāniem nonāks 2022. gada decembrī.

Taču līdzās lielbudžeta grāvējiem skatītājs tiks lutināts arī ar jau labi zināmu režisoru jaunajiem veikumiem – viņu vidū amerikāņu spožā režisora Džordana Pīla jaunākā fantāziju drāma “Nope”, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja 22. jūlijā, biogrāfiska drāma par Merlinas Monro filmu “Blonde”, jaunākā godalgotā režisora Rubena Ostlunda satīra “Triangle of Sadness” un pat jauna biogrāfiskā drāma, kas veltīta Vitnijai Hjūstonei.

Citiem vēl šogad nav tā paveicies. Joprojām ražošanā atrodas “Spider-Man: Across the Spider-Verse”, filma par Supermario, kā arī divas jaunākās Toma Krūza “Mission Impossible”, kuru pirmizrādes atliktas jau vairākkārt.

“Nope”, 22.07.

Džordans Pīls skatītājam, visdrīzāk, asociēsies ar asprātīgiem amerikāņu parodijskečiem vai stāstnieka lomu “The Twilight Zone” jaunākajā versijā. Būdam talantīgs aktieris, pasaules slavu Pīls ieguva ar melnajām komēdijām “Get Out” un “Us”. Jaunākā filma “Nope” vēsta par diviem brāļiem, kuri cenšas nofilmēt NLO ierašanos pēc tam, kad viņu tēvs mirst no gaisā lidojošiem un krītošiem objektiem. Šī ir režisora trešā pilnmetrāžas filma.

“Vengeance”, 29.07.

Interesanti jaunumi no leģendārā ASV seriāla “The Office” scenārista un aktiera Bendžamina Novāka (B.J. Novak). Viņš debitē ar tumšu komisku trilleri par kādu Ņujorkas podkāsteri, kurš dodas uz Teksasas rietumiem, lai izmeklētu sava sirdsāķīša slepkavību. Galveno lomu izpildītāju vidū – arī Eštons Kačers (Ashton Kutcher).

“Bullet Train”, 05.08.

Breda Pita, koša dienvidkorejiešu kino un spridzīgu trilleru cienītājiem patiks Deivida Leiča filma “Bullet Train”, kura darbība norisinās japāņu ātrvilcienā, kā teikts filmas pieteikumā, pasaules ātrākajā vilcienā, vienuviet satiekoties pieciem pasūtījuma slepkavām. Aktieru vidū sastapsim arī Sandru Buloku. Savdabīgs mūsdienu Japānas “kokteilis” ar spriedzes elementiem.

“Blonde”, 23.09.

It kā pasaules kinematogrāfā jau tā netrūktu Merlinas Monro biogrāfisku portretējumu, mākslas filmu un dokumentālo kadru, režisors Endrjū Dominiks adaptējis Džeisas Kerolas Outsas romānu “Blonde”. Kā ziņots iepriekš, filma tapusi teju 10 gadus, Merlinas lomai savulaik izvēloties gan Naomi Votsu, gan Džesiku Česteinu. Taču rezultātā galveno lomu izpilda Ana de Armasa, un veidotāji sola, ka šī būs patiesi šokējoša, atklāsmēm piepildīta biogrāfiska drāma, kas parādīs Merlinu Monro pavisam citā gaismā. Filmas pirmizrāde straumēšanas platformā “Netflix”.

“Triangle of Sadness”, 07.10.

Režisors Rūbens Estlunds par jaunāko satīru “Triangle of Sadness” (“Skumju trijstūris”) šogad Kannu kinofestivālā saņēma savu otro karjeras “Zelta palmas zaru”. Pirmo reizi viņam to piešķīra par filmu “Square” (“Kvadrāts”, 2017). Šoreiz filmas galvenie varoņi būs kāds modeļu pāris, kas dodas lepnā kruīzā. Jahta nogrimst, un kopā ar bagātiem ļaudīm, kreisi noskaņoto kuģa kapteini (atveido Vudijs Harelsons) un apkopēju visiem jācīnās par vieniem un tiem pašiem izdzīvošanas resursiem. Paradoksālā kārtā tieši apkopējai veicas labāk, jo viņa vienīgā prot makšķerēt. Šī ir Estlunda pirmā kinofilma angļu valodā.

“Halloween Ends”, 14.10.

Ne gadu bez jaunas Helovīna šausmu filmas! Tiesa, jau nosaukumā šoreiz skumjas vēstoša ziņa – tās tomēr būs beigas. Vismaz – jaunākajai Helovīnu triloģijai, kuras režisors ir Deivids Gordons Grīns. Galvenajās lomās atgriežas Džeimija Lī Kērtisa jau leģendārās Lorijs lomā. Šoreiz viņas atriebība pret Maiklu Maieru tiks vērsta pēc tam, kad viņš nogalināja viņas meitu Kārenu iepriekšējā triloģijas daļā – “Halloween Kills”.

“Ticket to Paradise”, 21.10.

Lieliskas ziņas Holivudas spožo aktieru cienītājiem. Džūlija Robertsa un Džordžs Klūnijs šoreiz apvienosies romantiskā drāmā “Ticket to Paradise”. Viņi atveido pāri, kurš ir šķīries, bet pēc tam, kad uzzina, ka viņu meita plāno precēties ar jaunieti, ko satikusi ceļojumā uz Bali, viņi paši dodas uz Indonēziju. Šī tālā brauciena mērķis ir pārliecināt meitu par to, ka šī laulība ir kļūda. Tāda pati, kādu abi šķietami pieļāvuši pirms 20 gadiem.

“Armageddon Time”, 28.10.

Lieliska aktieru plejāde – sers Entonijs Hopkinss, Anne Hetaveja, Džeremijs Strongs – gaidāma autobiogrāfiskā drāmā ar retro piesitienu ­ “Armageddon Time”. Stāsta pamatā ir režisora Džeimsa Greja izveidotais materiāls par kādu pusaudža ģimeni 1980. gada Kvīnsas rajonā, Ņujorkā, cenšoties iegūt labklājību un tik ilgi solīto “amerikāņu sapni”. Grejs skatītājiem būs vairāk atpazīstams ar vēsturisko kara drāmu “The Lost City of Z”.

“Amsterdam”, 04.11.

Vēl vienu Tarantīno filmu cienīgu zvaigžņu ansambli sola režisora Devida Rasela drāma “Amsterdam”, sekojot filmu “Silver Linings Playbook” un “American Hustle” panākumiem. Diemžēl šoreiz bez rudmatainās, tanaltīgās aktrises Eimijas Adamsas un pat bez Dženiferas Lorensas, bet ar visu Kristianu Beilu, Margo Robiju, Remī Maleku, Robertu de Niro un pat Teilori Sviftu. Arī šeit – bez nozieguma nekādi. Trīs draugus – ārstu, medmāsu un advokātu, tur aizdomās par slepkavību, kas paveikta 1930. gados.

“Avatar: The Way of Water”, 16.12.

Un, visbeidzot – skatītājus sagaida vērienīgi Ziemassvētki ar jaunāko “Avatāra” pirmizrādi, un kopš 2009. gada pirmās daļas Džeimss Kamerons, filmas “Titāniks” režisors ir krietni pastrādājis. Jau šobrīd tiek solīts, ka nākamie “Avatāri” iznāks gan 2024., gan 2026. un 2028. gados. Kino industrijas darbiniekiem nav noslēpums, ka Kamerons allaž tiecies pēc jaunākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem kino, un arī šī reize nav izņēmums. Filmas ražošana tik sākta jau 2017. gadā, taču par to runāts – vēl agrāk, ap 2010. gadu. Filmas veidotāji sola vēl nebijušu, krāšņu lielā kino pieredzi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu