ES: Krievija izgudro ieganstus gāzes piegādes pārtraukšanai (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) sankcijas Krievijai nekādi neaizkavē gāzes cauruļvada turbīnas piegādi, piektdien paziņoja ES pārstāvis, apsūdzot Maskavu ieganstu izgudrošanā gāzes piegādes pārtraukšanai.

Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" trešdien paziņoja, ka pašlaik Vācijā esošās turbīnas piegāde cauruļvadam "Nord Stream" nav iespējama sakarā ar Krievijai noteiktajām sankcijām.

Taču Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis Ēriks Mamers to noraidīja un apsūdzēja Maskavu energoapgādes izmantošanā, lai šantažētu Eiropu par tas nostāju attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Sankcijās nav nekā tāda, kas aizliegtu turbīnu, "Siemens" turbīnu, vest uz Krieviju," žurnālistiem sacīja Mamers. "Viss cits, kas tiek teikts par šo jautājumu, ir tīri un vienkārši nepareizs (..) un viss, ko krievi saka par to, būtībā ir iegansts, lai nepiegādātu gāzi Eiropas Savienībai."

Jau vēstīts, ka Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" no 27.jūlija samazināja piegādi pa "Nord Stream" līdz piektdaļai cauruļvada jaudas, kā ieganstu minot, ka jāremontē kompresoru stacijas turbīna, bet vēl nav saņemta cita Kanādā izremontēta turbīna. Šīs turbīnas remonts tika veikts kompānijas "Siemens Energy" meitasuzņēmumā Kanādā.

Sākumā šis turbīnas nogādāšana atpakaļ kavējās Krievijai noteikto sankciju dēļ, taču 17.jūlijā Kanādas valdība atļāva izņēmumu sankciju režīmā un tūlīt pēc tam turbīna ar lidmašīnu tika aizvesta uz Vāciju. No turienes turbīna jānogādā kompresoru stacijā "Portovaja" Ļeņingradas apgabalā, taču Krievija kavējas izsniegt ievešanas dokumentus.

Jūnija vidū "Gazprom" samazināja piegādi pa "Nord Stream" līdz 40% cauruļvada jaudas, apgalvojot, ka tas tiek darīts tāpēc, ka sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas uzsvērušas, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ, jo Rietumvalstis atbalsta Ukrainu ar ieroču piegādēm un sankcijām Maskavai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu