Rinkēvičs: Latvija ir gatava sniegt savu pienesumu tās atjaunošanā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukrainai ir nepieciešams starptautiskās sabiedrības atbalsts tās atjaunošanas procesā, un Latvija ir gatava sniegt savu pienesumu, norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), pirmdien Rinkēvičs tikās ar Austrālijas ārlietu ministri Peniju Vonu. Tikšanās laikā ministri pārrunāja divpusējo sadarbību, Eiropas Savienības (ES) un Austrālijas attiecības, kā arī starptautiskās aktualitātes.

Ministri atzinīgi novērtēja Latvijas un Austrālijas ciešo sadarbību, kas balstīta kopīgā izpratnē par demokrātijas, cilvēktiesību un noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanu. Sarunas partneri stingri nosodīja Krievijas brutālo un neprovocēto agresiju pret Ukrainu, kas nopietni un globāli apdraud drošību un stabilitāti. Rinkēvičs pateicās Austrālijai par līdzšinējo militāro un finansiālo atbalstu Ukrainai, kā arī par tās pievienošanos pret Krieviju vērstajām sankcijām.

Ņemot vērā aizvien pieaugošos ģeopolitiskos izaicinājumus, nepieciešama cieša koordinācija līdzīgi domājošo valstu starpā gan starptautiskajās organizācijās, gan stiprinot ES-Austrālijas un NATO-Austrālijas dialogu.

"Austrālija ir nozīmīgs NATO partneris Okeānijā, tādēļ esam gandarīti par tās dalību NATO samitā Madridē un lēmumu pievienoties NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā," pauda Rinkēvičs.

Ministri uzsvēra sadarbības nozīmi demokrātisko valstu starpā un nepieciešamību aizstāvēt kopīgās vērtības iepretim autoritāro režīmu starptautisko tiesību alternatīvām interpretācijām. Latvijai un Austrālijai jau ir veiksmīga partnerība dezinformācijas jomā, kopā darbojoties Multilaterālisma stiprināšanas aliansē un aktīvi iesaistoties ANO rezolūcijas Par globālo mediju un informācijas pratības nedēļu virzīšanā.

Rinkēvičs pauda arīdzan gandarījumu par Latvijas vēstniecības atvēršanu Kanberā, kam būs būtiska loma, stiprinot politisko un ekonomisko dialogu ar Austrāliju un citām valstīm Indijas un Klusā okeāna reģionā.

"Līdz ar vēstniecības atvēršanu esam ieinteresēti padziļināt arī ekonomisko sadarbību, kam būtiskus pienesumu sniegs gan ES Brīvās tirdzniecības nolīgums ar Austrāliju, gan plānotās sarunas par līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu starp Latviju un Austrāliju," uzsvēra Rinkēvičs.

Latvijas un Austrālijas divpusējās attiecības un turpmākās sadarbības virzieni atspoguļoti abu ministru Kopīgajā paziņojumā, kas tika izplatīts pēc tikšanās.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu