Ukraina rosina izveidot demilitarizēto zonu ap Zaporižjas AES (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Zaporižjas atomelektrostacija
Zaporižjas atomelektrostacija Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT/EPA

Kijiva pirmdien aicinājusi izveidot demilitarizēto zonu ap Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), kuru Krievijas karaspēks pēdējās dienās spēcīgi apšaudījis, radot nopietnus draudus kodoldrošībai.

Krievijas karaspēks kopš marta sākuma kontrolē Zaporižjas AES, kas ir lielākā Eiropā, bet tur turpina strādāt Ukrainas personāls.

Pēdējās dienās AES tikusi spēcīgi apšaudīta, bojājot vairākas AES struktūras. Uzbrukumu dēļ nācās slēgt reaktoru.

AES operatorkompānijas "Enerhoatom" prezidents Petro Kotins paziņojis, ka okupācijas spēki ir jāizved no AES un tās teritorijā jāizveido demilitarizētā zona.

Viņš uzsvēris, ka Krievijas karaspēka atrašanās AES rada risku, ka var notikt radiācijas noplūde un pat kodolkatastrofa.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) pēc nesenajiem uzbrukumiem Zaporižjas AES brīdinājusi, ka pastāv liels risks kodolkatastrofai.

Kotins atklājis, ka Krievija izvietojusi Zaporižjas AES aptuveni 500 karavīrus un 50 militārās smagās tehnikas vienības un situācija AES pēdējās dienās ir pasliktinājusies.

Viņš ierosinājis AES izvietot miera uzturētājus, kā arī IAEA ekspertus un citu drošības organizāciju pārstāvjus. Sākotnēji kontrole pār AES būtu jānodod viņiem un pēc tam Ukrainas pusei. Tādējādi problēma tiktu atrisināta, uzskata Kotins.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu