Faktomāts ⟩ Viltus atjaunotais “Moskvič” un tehnoloģiju attīstīšanas imitācija (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, Ekrānšāviņi, TVNET kolāža

Krievijas valsts kontrolētie mediji jūlijā ar lepnumu ziņoja par jaunumiem kādreiz slavenā automašīnu zīmola “Moskvič” atdzimšanā, tomēr, kā beigās izrādījās, gaidāmie “moskviči” nav nekas vairāk kā Ķīnas autoražotāja modeļi, kuru attēlus Krievijas puse savā prezentācijā izmantojusi bez attiecīgā Ķīnas uzņēmuma ziņas.

TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” šoreiz pēta stāstu par “Moskvič” atdzimšanu.

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins jūlijā apmeklēja kādreizējo Francijas autoražotāja “Renault” rūpnīcu Maskavā, kur paredzēts ražot jaunos “Moskvič” modeļus.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī, “Renault” paziņoja par aiziešanu no Krievijas, kā rezultātā uzņēmuma rūpnīca pārgāja Krievijas valsts īpašumā. Maijā Maskavas pašvaldība paziņoja, ka kādreizējā “Renault” rūpnīcā paredzēts ražot automašīnas ar “Moskvič” zīmolu.

Sobjaņina vizītes laikā rūpnīcā tika parakstīta vienošanās par tehnoloģisko sadarbību ar Krievijas kravas automašīnu ražotāju KAMAZ.

Informācija par KAMAZ iesaistīšanos “Moskvič” atdzimšanā jau no paša sākuma izskatījās nedaudz dīvaini, ņemot vērā to, ka kravas auto ražotājs KAMAZ nekad īsti nav nodarbojies ar vieglo automašīnu ražošanu. Vienīgā KAMAZ pieredze vieglo automašīnu ražošanā bija mazlitrāžas auto “Oka” montāža uzņēmumam piederošā rūpnīcā, kas tika veikta līdz 2006.gadam. Šo rūpnīcu KAMAZ beigās pārdeva.

Moskviču "augšāmcelšanas” projektu ar KAMAZ līdzdalību visai apšaubāmu padara arī tas, ka jūnija beigās KAMAZ tika pakļauts ASV, Eiropas Savienības un Lielbritānijas sankcijām, kas nozīmē, ka par sadarbību ar šo uzņēmumu jebkuram citam ārvalstu uzņēmumam draud sankcijas.

Maskavas pašvaldības un KAMAZ sadarbības līguma parakstīšanas laikā tika prezentēti četri it kā “Moskvič” zīmola automobiļi, ko paredzēts ražot kādreizējā “Renault” rūpnīcā.

Krievijas propagandas raidījuma “Vremja” korespondente par šo prezentāciju vēstīja ar sajūsmu balsī: “Jau pavisam drīz šajos cehos atsāksies rosība.”

Kā pēc prezentācijas ziņoja izdevums “AvtoVzgļad”, jaunie “Moskvič” automobiļi patiesībā ir Ķīnas autobūves uzņēmuma JAC modeļi.

Ķīnas uzņēmums gan nekādā veidā nebija komentējis savu līdzdalību “Moskvič” ražošanas projektā. Tikmēr KAMAZ pārstāvji “AvtoVzgļad” norādīja, ka informācija par notikušo “Moskvič” modeļu prezentāciju neatbilstot patiesībai.

Ļoti iespējams, JAC nemaz nav zinājis par savu modeļu izmantošanu prezentācijā.

Neskatoties uz to, ka stāsts par “Moskvič” automašīnu atgriešanos, visticamāk, nav nekas vairāk par Kremļa kontrolēto mediju propagandu, šo projektu uzslavēt jau paspēja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Putins nesen izteicās, ka šis projekts palīdzēšot Krievijai ne tikai nodrošināt importa aizvietošanu, bet arī būšot solis ceļā uz jaunāko tehnoloģiju izstrādāšanu un ieviešanu.

Kā izteicās Putins, bāze šādiem centieniem Krievijas autobūves nozarē esot laba, jo iepriekš Krievija kopā ar partneriem esot veiksmīgi izveidojusi luksusa klases automašīnu zīmolu “Aurus”. Krievijas izdevums “New Times” gan atgādina, ka “Aurus” pamatā ir Vācijas autoražotāja “Volkswagen” modeļa “Phaeton” platforma.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu