Vēlos iekost otram, apēst bēbīša pēdiņas vai saspiest kucēnu? Ir atbilde! (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Tu neesi viens – patiesībā daudzi cilvēki jūt nepieciešamību paust tā saucamo jauko agresiju pret sev tuvāko, brutāli iekožot viņam. Tieši tas pats attiecas uz vēlmi saspiest pūkainu kucēnu vai apēst bebīša pēdīņas!

Savā pieredzē un skaidrojumā dalās žurnāliste, blogere Dani Rana.  

"Es gulēju gultā ar savu partneri ciešā apskāvienā, kad skatiens uz viņa kailo ķermeni aizdedzināja manī mežonīgu impulsu: man vajadzēja tajā iekosties! Esmu izjutusi šo vēlmi iepriekš, un esmu pārliecināta, ka izjutīšu to vēlreiz.

Kad tā rodas, manu ķermeni parasti pārņem intensīvas pielūgsmes, sajūsmas un arī apjukuma sajūtas – košana man piedāvā somatisko emociju jeb spriedzes izlādi, pēc kā es izmisīgi alkstu...

Jāsaka, ka es nekad neesmu izjutusi vēlmi fiziski nodarīt pāri savam partnerim. Drīzāk pat es vienkārši vēlos maigi turēt viņa roku, nevis kā nikns suns iekosties viņa miesā...

Mans partneris to ienīst. Un es neesmu suns - esmu pieaudzis cilvēks ar sliktu impulsu kontroli. 

Vai tas ir normāli? Pēc publiskajā telpā uzdota jautājuma par šo tēmu mani pārpludināja atbildes no dažāda vecuma, dzimuma un seksuālās orientācijas cilvēkiem. 

Tie bija normāli cilvēki, kuriem arī bija šī vēlme, un tas nebija saistīts ar kādu kanibālismu vai vampīriem."

"Es teiktu, ka lielākā daļa no tā rodas seksuāla uzbudinājuma rezultātā," man stāsta 23 gadus vecā Vanesa. "Bet mana otra puse godīgi to uzskata par līdzvērtīgu stresa bumbiņas saspiešanai. Piemēram, mēs ejam pa ielu, un nez no kurienes viņam ienāk prātā doma man iekost rokā."

Košana - atbrīvošanas sajūta - ir tā ķēdīte starp cilvēkiem, kuri mēdz iekost

"Bērnībā es mēdzu kost tādos priekšmetos kā spilvenā un mīkstās rotaļlietās, lai tiktu galā ar sajūsmu vai dusmām,” stāsta 25 gadus vecais Mareks, kurš regulāri kož savai draudzenei. “Es domāju, ka tas varētu būt saistīts ar to, ka jūtos pārņemts ar pieķeršanos savam partnerim. Ar to man asociējas vienkārši ļoti labas emocijas. Tādas, kā daži cilvēki saka, ka kucēns ir tik jauks, ka vēlas to ļoti stipri saspiest vai "apēst"."

Šie izteicieni – "iekost partnerim", "saspiest kucēnu", "apēst bēbīti" – jau sen tiek uzskatīti par cilvēka uzvedības mīklām, taču jaunākie pētījumi tiem ir devuši nosaukumu: dimorfie izteicieni.

Sociālā psiholoģe Dr. Ariana Aragona 2015. gadā minēja šos izteicienus, kas, šķietami pauž to, ko jūtam.

"Ja jūs vēlētos iekost savam partnerim, tad, ja nav konteksta, cilvēki varētu nesaprast, ka tur ir mīlestības attiecības, vai domāt, ka šī persona ir ļoti agresīva," viņa smejas. "Bet šajās mīlošajās attiecībās tiek nodrošināts konteksts, un tagad mēs saprotam, ka tas ir pieķeršanās signāls."

Tomēr man ir jautājums: kāpēc mēs to vispār darām?

"Sākotnējā pētījumā mēs atklājām, ka tad, kad cilvēki izjuta spēcīgu pielūgsmi un pēc tam izrādīja "jauko agresiju", tas palīdzēja cilvēkiem atbrīvoties no ļoti spēcīgās emocionālās pieredzes, regulējot to,” skaidro Aragona. "Tātad, jūs esat kopā ar savu partneri, jūs jūtat ļoti spēcīgu vēlmi, kas jums vienkārši jāpauž, un tad jūs iekožat, un tas palīdz jums tikt galā ar jūtām."

Arī šāda "agresija" ir diezgan normāla parādība. "Tā ir diezgan izplatīta,  50-60 procentiem," stāsta Aragona. Lai gan viņas pētījums nebija tieši saistīts ar romantiskajiem partneriem, viņasprāt termins “jaukā agresija” var izskaidrot šādu un līdzīgu uzvedību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu