"Reuters": Pēc viceministres vizītes Taivānā Ķīna pārtrauc attiecības ar Lietuvu transporta sektorā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: Gil Corzo/Shutterstock

Ķīna paziņojusi par sadarbības apturēšanu ar Lietuvas Satiksmes un komunikāciju ministriju un Lietuvas transporta sektoru kopumā, kā arī sankcijām Lietuvas satiksmes viceministrei Agnei Vaicjukevičūtei, kura šonedēļ bija vizītē Taivānā, piektdien ziņo aģentūra "Reuters".

Tās rīcībā esošā informācija liecina, ka tādu lēmumu pieņēmusi Ķīnas Ārlietu ministrija.

Lietuvas Satiksmes un komunikāciju ministrijā ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka pagaidām nav saņemta oficiāla informācija no Pekinas.

Jau vēstīts, ka Vaicjukevičūte kopā ar uzņēmēju delegāciju šonedēļ apmeklēja Taivānu, lai runātu par iespējamo sadarbību transporta jomā.

Nesen vizītē Lietuvā bija ieradies Taivānas parlamenta spīkers.

Pērn Viļņā tika atvērta Taivānas pārstāvniecība, cenšoties stiprināt Lietuvas un Taivānas attiecības, bet septembrī plānots atvērt Lietuvas tirdzniecības pārstāvniecību Taibei.

Reaģējot uz Lietuvas lēmumu atļaut šīs pārstāvniecības nosaukumā lietot vārdu "Taivāna", Ķīna izdarīja uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, jo cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Pēc pārstāvniecības atvēršanas Pekina pazemināja diplomātisko attiecību ar Viļņu līmeni un ieviesa tirdzniecības ierobežojumus, tādēļ Eiropas Savienība vērsās pret Ķīnu Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu