FIB kratīšanā Trampa Floridas rezidencē konfiscē slepenus dokumentus (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti, veicot kratīšanu bijušā prezidenta Donalda Trampa rezidencē "Mar-A-Lago" Floridas štatā, ir atraduši un konfiscējuši dokumentus ar atzīmēm "ļoti slepeni", "slepeni" un "konfidenciāli".

Par to liecina izmeklēšanas dokumenti, kas piektdien tika publiskoti. Šī izmeklēšana saistīta ar ASV Spiegošanas likuma iespējamiem pārkāpumiem.

Kratīšanas orderis un ar to saistītie materiāli, kas atslepenoti pēc Floridas tiesneša lēmuma, parādīja, ka FIB aģenti kratīšanā konfiscējuši ievērojamu daudzumu dokumentu.

Orderis, kuru personīgi apstiprināja ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends, pilnvaroja FIB veikt kratīšanu Trampa rezidences privātajā birojā un noliktavu telpās.

Tas arī pilnvaroja FIB konfiscēt dokumentus un materiālus, kas "nelikumīgi piederēja" Trampam. Tiek uzskatīts, ka Tramps ar šo dokumentu glabāšanu ir izdarījis trīs kriminālpārkāpumus, tostarp vienu pēc Spiegošanas likuma, kas kriminalizē nacionālās drošības informācijas nelikumīgu iegūšanu vai paturēšanu.

Tramps, kurš apsver iespējamu kandidēšanu ASV prezidenta vēlēšanās 2024.gadā, nosodīja FIB reidu viņa Floridas mājoklī un apgalvoja, ka visi šīs kratīšanas laikā konfiscētie materiāli iepriekš bija "atslepenoti".

"Viņiem nevajadzēja neko konfiscēt. Viņi varēja to izdarīt jebkad, kad būtu gribējuši, bez politiskām spēlēm un ielaušanās "Mar-A-Lago"," paziņoja Tramps savā sociālā tīkla platformā "Truth Social".

Tieslietu eksperti brīdināja, ka potenciālās apsūdzības vēl ir neskaidras un Tramps var netikt turēts aizdomās par spiegošanu, lai gan orderis atsaucas uz Spiegošanas likumu.

Pret Trampu notiek vairākas izmeklēšanas. Viena no šīm izmeklēšanām saistīta ar to, ka viņš pēc sakāves prezidenta vēlēšanās 2020.gadā aizvedis sev līdz uz Floridu vismaz 15 kastes ar valdības dokumentiem.

ASV Tieslietu ministrija izmeklē Trampa piekritēju iebrukumu ASV Kapitolijā 2021.gada 6.janvārī. Džordžijas štatā tiek izmeklēti Trampa mēģinājumi mainīt 2020.gada prezidenta vēlēšanu rezultātus, savukārt Ņujorkā tiek izmeklēta viņa biznesa prakse.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu