Dubultpilsonība pati par sevi neatbrīvos no VAD, taču paredzēti arī izņēmumi (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Zemessardzes vada komandiera kursa militārajās mācībās Vasaras lauka nometnē.
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Zemessardzes vada komandiera kursa militārajās mācībās Vasaras lauka nometnē. Foto: Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmija

Valsts aizsardzības dienestā (VAD) plānots iesaukt arī Latvijas dubultpilsoņus,  atzina Aizsardzības ministrijā (AM).

Pilsonības likumā teikts, ka Latvijas Latvijas pilsonim, kurš ir ieguvis citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts pilsonību, ieguvis citas NATO dalībvalsts pilsonību, Austrālijas, Brazīlijas vai Jaunzēlandes pilsonību, pilsonība saglabājas.

Tāpat pilsonība saglabājas Latvijas pilsonim, kurš ir ieguvis tādas valsts pilsonību, ar kuru Latvija noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu. Pilsonība arī saglabājas tādā gadījumā, ka cilvēks automātiski ieguvis citas valsts pilsonību apprecoties vai adopcijas rezultātā.

Ministrijas ieskatā, pilsoņa pienākumiem jābūt identiskiem visiem pilsoņiem, attiecīgi dubultpilsonība pati par sevi neatbrīvos no VAD.

Vienlaikus paredzēts izņēmums, proti, VAD netiks iesaukti tikai pilsoņi ar dubultpilsonību, kuru ir dienējuši ārvalstu militārajā dienestā vai pildījuši alternatīvo dienestu.

Ņemot vērā, ka VAD norisināsies latviski un nenoliedzot, ka ir dubultpilsoņi bez latviešu valodas zināšanām, ministrijā norādīja, ka katra potenciālā rekrūša, tostarp, pilsoņa un dubultpilsoņa atbilstība iesaukšanai VAD tiks "rūpīgi izvērtēta".

Tāpat ministrijā norādīja, ka saskaņā ar informatīvo ziņojumu par VAD ieviešanu respektējot pilsoņu izglītības, personīgās izaugsmes un profesionālās karjeras plānus, kā arī ekonomiskos vai ģimenes dzīves izaicinājumus, tiek paredzēts iesaukuma atlikšanas mehānisms, kur pilsonis iesaukuma datumu varētu lūgt pārcelt uz vēlāku laiku, bet ne vēlāk kā līdz brīdim, kad persona sasniedz 26 gadu vecumu.

Pilsonim lūgums pārcelt iesaukumu būs jāpamato, piemēram, vai tās ir studijas augstskolā, specifiska profesionālā karjera un citi svarīgi iemesli.

Jau ziņots, ka AM ir iesniegusi saskaņošanai Finanšu, Iekšlietu, Labklājības, Tieslietu un Veselības ministrijām informatīvo ziņojumu par VAD ieviešanu. Tiklīdz valdība un Saeima pieņems lēmumus par VAD ieviešanu AM sāks veidot atlases sistēmu, kas tiks izveidota līdz divu gadu laikā, balstoties uz visu datu analīzi.

Sistēma paredz faktiski visu 18 gadu vecumu sasniegušo pilsoņu-vīriešu apzināšanu, viņu atbilstības VAD izvērtēšanu un pēc iespējas lielāka pilsoņu skaita iesaukšanu dienestā. Paredzēts, ka VAD iesauks jauniešus no 18 līdz 27 gadu vecumam.

VAD sevī ietver trīs dažādus militārā dienesta veidus - dienestu NBS vienībās, dienestu Zemessardzē (ZS) un augstskolu studentu speciālo militāro apmācību, kā arī alternatīvo dienestu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu