"Man šķiet, ka Liza mani gaida mājās." Vinnicā nogalinātās Lizas māte dalās piedzīvotajā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Ceturtdien, 14. jūlijā, Krievijas okupantu raķešu triecienā Vinicā tika nogalināta četrus gadus vecā Liza, bet viņas māte Irina smagā stāvoklī tika nogādāta slimnīcā. Sieviete zaudēja kāju. Gandrīz mēnesi vēlāk viņa sociālajā tīklā "Instagram" publicējusi vairākas meitas fotogrāfijas un dalījusies emocijās.

"Es neticu. Kopš briesmīgās traģēdijas ir pagājis gandrīz mēnesis. Man šķiet, ka Liza mani gaida mājās. 

Es visu atceros, redzēju to savām acīm, bet atrodos citā realitātē. Es neticu. Un nevēlos dzīvot šajā jaunajā, briesmīgajā realitātē. 

Mana mīlestība, mana mīļā meitene, tu biji tik priekpilna un iemācīji man mīlēt, lai arī kas notiktu. Tik īsu laiku biju tava mamma. Mēs noteikti ar tevi tiksimies. Mana sirds mūžīgi ir ar tevi, mana dvēsele raud.

Sasodītie necilvēki rašisti nogalināja tevi un mani. Lai katra ukraiņa asara kļūst par nāvējošu indi tūkstoš orkiem. Viņiem nevar piedot, tikai novēlēt nežēlīgu nāvi ienaidniekiem," raksta sieviete.

Irina pateicās par atbalstu ģimenei, radiem, draugiem, paziņām un cilvēkiem, kurus nepazīst. "Jūs manā un Lizas labā esat daudz darījuši, atbalstījuši mūs. Pateicos no visas sirds. 

Nesaprotu, kāpēc mani atstāja dzīvot šajā pasaulē. Nesaprotu, kāpēc... Tas vienkārši prasa laiku. Bet šobrīd es negribu tam ticēt - tas ir kā ilgs un briesmīgs sapnis," sajūtās dalās Irina.

Uzreiz pēc apšaudes Vinnicā sociālajos tīklos tika publicēti attēli ar apgāztiem bērnu ratiņiem un mirušo Lizu. Tikai dažas stundas iepriekš Lizas māte sociālajos tīklos bija publicējusi video, kurā redzama viņas pastaiga ar Lizu. Irina savā "Instagram" kontā plaši atspoguļoja informāciju, kā viņa audzina Lizu - meitiņu ar attīstības traucējumiem. Gandrīz uzreiz pēc kara sākuma meitenes vecāki aizveda Lizu prom no Kijivas, lai pasargātu no kara šausmām, taču tas nepalīdzēja, ziņo "The Insider".

Krievijas sāktā kara dēļ šķiras no meitas

23. februārī Irinas bijušais vīrs Artjoms paņēma viņu meitu no bērnudārza, bet 24. februāra rītā bija paredzēts, ka viņš Lizu atvedīs pie mammas. Piecos no rīta Irina Kijivā izdzirdēja sprādzienus, pēc tam sirēnas. Viņa sapakoja savas mantas, dokumentus un gaidīja, kad vīrs atvedīs meitu, lai varētu viņu "apskaut un noskūpstīt". Lizas vecāki nolēma, ka tēvs paņems bērnu un aizvedīs viņu uz kādu drošu vietu. Satiksmes sastrēgumu dēļ tēvs un meitiņa nevarēja nokļūt pie mātes, tāpēc bija spiesti nekavējoties pamest Kijivu.

"Es pat neesmu paguvusi viņu noskūpstīt un apskaut. Es nezinu, kad es viņu redzēšu. Mana mātes sirds lūst. Viņas mīļākā rotaļlieta ir ar mani. Liza vienmēr ņēma līdzi uz dārziņu savu plīša lācīti, bet vakar viņa atteicās. Es brīnījos, kāpēc. Tagad tas ir mans talismans," soctīklos rakstīja Irina.

Viņa piebilda, ka Krievijā dzīvo vairāki viņas radinieki un draugi. Viņa novēlēja visiem mieru un saticību.

27. februārī Irina publicēja savu zīmējumu, kurā redzams Ukrainas karavīrs. Kā ģeogrāfiskā atrašanās vieta tika norādīta Vinnicas pilsēta.

Dienu vēlāk Irina publicēja fotogrāfiju ar meitu, aprakstā norādot, ka visi notikumi ir sadalīti "pirms kara", "kara laikā" un pēc. Viņa pauda cerību, ka ļoti drīz būs "mierīgais pēc". Sieviete toreiz rakstīja, ka katru dienu sapņo redzēt savu meitu un cik ļoti viņa ir nobijusies.

2. marts, 7. kara diena. Irina publicēja fotogrāfijas un video, kuros redzami Krievijas okupantu nežēlīgie uzbrukumi Ukrainā: "Krievi bloķē kanālus un rāda melus. Tagad arī Baltkrievija ir ievedusi savus karavīrus Ukrainā. Par ko????" raksta Irina, aicinot apmeklēt Ukrainas blogeru lapas, lai uzzinātu patiesību.

6. martā Irina ziņo, ka viņas meitai aprit četri gadi. "Desmitā diena, kad es nevaru tevi redzēt, apskaut, skūpstīt tevi. Visi šie notikumi ir briesmīgi. Sāpes par manu valsti. Sāpes par cilvēku nāvi. Dubultas sāpes, jo tu neesi ar mani. Es sapņoju tevi atkal redzēt," raksta Lizas māte.

Martā Irina publicēja vairākus ierakstus ar meitu, rakstot, ka viņa ar meitiņu sazinās katru dienu. 31. martā viņa publicēja meitenes fotogrāfijas ar parakstu:

"Trīsdesmit sešu dienu šķiršanās. Nekad, nekad neesam tik ilgi neredzējušās. Daži cilvēki jautā: "Vai Liza ir aizmirsusi savu māti?", "Kā viņa reaģē?" Dziļi sirdī es arī no tā baidos.

Telefonsarunā viņa man saka: "Mama, bau bau, ļjubu." Un ar to pietiek. Viņa nav aizmirsusi, viņa atceras, viņa atceras visu! Vēl tikai nedaudz, un es viņu noteikti atgūšu. Es nezinu, kad karš beigsies, bet es negrasos ilgāk gaidīt! Drīz mana meitiņa būs mājās."

Ilgi gaidītā tikšanās

7. aprīlī, pēc 42 dienu ilgas šķiršanās, Irina beidzot satikās ar meitu: "Lizunja ir ar mani. Prieka asaras! Es tam nespēju noticēt. Mana meitene, mana mīlestība, mana dzīve! Tagad mēs esam kopā," viņa dalījās priekos ar saviem sekotājiem. Māte ievietoja video ar ukraiņu dziesmu un pievienoja tam uzrakstu ukraiņu valodā.

"Pirmās 20 minūtes mūsu tikšanās laikā Liza nemitīgi atkārtoja: "Mamma, mamma, mamma..." Glāstīja manu seju, apskāva mani," tajā pašā dienā raksta Irina.

"Kādreiz es brīnījos, kā cilvēki varēja satikties kara laikā, turpināt strādāt, dejot, veidot ģimenes, dzert kafiju un smieties... Tagad es saprotu, ka dzīve turpinās.

Pēc tam, kad esi pamodies no šoka, tu pierodi pie apkārt notiekošā, saņemies un sāc dzīvot jaunā veidā, jaunos apstākļos."

Maijā Irina soctīklos paziņoja, ka viņas meitai diagnosticēts reimatoīdais artrīts: meitiņai problēmas sākās jau 2021. gada decembrī, tad viņa tika izmeklēta un ārstēta Kijivā. Taču ar laiku viss pasliktinājās, meitene sāka klibot, "vilkt kāju un sūdzēties par sāpēm". Vinnicā atkal bija jāveic pilnas pārbaudes, testi un ārstēšana. Irina norādīja, ka tas ir ilgs process: "Mēneša laikā ir jāveic testi, pēc tam ik pēc trim mēnešiem - pārbaudes."

Vēlāk Irina publicēja ierakstus no pavasara izbraucieniem kopā ar meitu, bet sūdzējās, ka gandrīz trīs mēnešus nav bijusi mājās un ka viņas "dzīve un dvēsele palikusi Kijivā".

"Kad aizbraucu, vēl bija ziema, bet pēc dažām nedēļām jau vasara. Bija tik daudz plānu... Un sākt visu no jauna. Divu gadu laikā es pārcēlos četras reizes un būtiski mainīju savu dzīvi."

Irina arī brīnījās, ka viņas meita jau pēc trim gadiem ies skolā, un pastāstīja, ka meitene ir atsākusi nodarbības pie logopēda. Maija beigās Liza uz nedēļu devās pie tēva uz Kijivu, kamēr Irina centās nokārtot autovadītājas tiesības.

Vēl dažas ziņas jūnijā, kopīga fotogrāfija ar meitu no Kijivas 22. jūnijā.

"Mana mazā puķīte", "Cik jauki", "Viņi ir tik mīļi, es viņus mīlu," māte komentēja fotogrāfijas ar meitu. Tomēr jūlijā viņa publicēja pēdējās fotogrāfijas ar Lizu...

"Beidzot kopīga fotogrāfija"

Irina bija sajūsmā par iespēju fotografēties ar meitu un vairākas dienas publicēja bildes un videoklipus.

"Beidzot kopīga fotogrāfija. Ak, Liza ir spītīga. Vai nu viņa vēlas, lai viņu fotografē, vai arī nevēlas. Kad viņa bija maza, tad bija viegli. Tagad tev ar viņu ir pienācīgi jārunā, jālūdz viņai atļauja, jāveido dialogs."

Viņa pastāstīja, ka katru gadu vēlējusies doties uz lavandu lauku un beidzot viņām ar meitu tas izdevies.

"Esmu ļoti priecīga, ka esmu galvenais piemērs savam bērnam. Viņa kopē pilnīgi visu - dejas, kustības, pozēšanu pie spoguļa, dažas ikdienas lietas. Ja es nodarbojos ar sportu - viņa arī to dara, ja es lietoju grimu - viņa arī. Ir pareizi teikts, ka jums ir jāizglītojas.

Jaunākajā fotogrāfijā ar meitu no lavandu lauka Irina rakstīja par "trīsgadnieka krīzi" un grūtībām audzināt meitu.

"Neklausa, apzināti rīkojas pretēji. Tagad ģērbjas ar dusmu lēkmi. Viņai ir pastāvīgs "nē" uz visu, ko es saku. Kur ir pazudis mans eņģelis? Agrāk viņa bija paklausīgs bērns.

Vienīgā labā ziņa ir tā, ka tas ir attīstības lēciens un mums vienkārši jāpārvar šis periods. Bet es jau esmu pierakstījusi viņu pie psihologa. Visas problēmas ir jārisina nekavējoties, tās nekādā gadījumā nedrīkst atstāt novārtā."

Pēc ziņām par meitenītes nāvi Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska dzīvesbiedre Oļena Zelenska mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka pazina Lizu. Viņa publicēja Ziemassvētku video, kurā viņas abas ir kopā.

Jau ziņots, ka Krievijas okupantu raķešu triecienā Vinnicas centram Ukrainas vidienē ceturtdien nogalināti vismaz 23 cilvēki, bet 115 guvuši ievainojumus, ziņo pilsētas dome.

Nogalināto vidū ir vismaz trīs bērni.

Līdz šim izdevies identificēt tikai sešus no upuriem.

Vēl vismaz 39 cilvēki, ar kuriem pēc uzbrukuma pazaudēti sakari, tiek meklēti.

Raķetes trāpījušas kādā biroju ēkā, virsnieku namā un vairākās dzīvojamās ēkās.

Kāda raķete ķērusi arī diagnostikas klīniku, un saskaņā ar sākotnējām ziņām visi ēkā bijušie cilvēki ir nogalināti.

Viena no raķetēm trāpījusi stāvlaukumā, sadeguši 25 automobiļi.

Kopumā postījumi nodarīti 55 ēkām un vairāk nekā 40 automobiļiem.

No 115 cietušajiem, kam palīdzību snieguši mediķi, 64, tai skaitā divi bērni, nogādāti slimnīcās. No viņiem 34 ir smagā stāvoklī, bet piecu stāvoklis ir kritisks.

Saskaņā ar Ukrainas gaisa spēku sniegto informāciju, krievi uz Vinnicu raidījuši spārnotās raķetes "Kalibr", kas izšautas no zemūdenes Melnajā jūrā. Četras krievu raķetes notriekuši ukraiņu zenītartilēristi.

Krievijas Aizsardzības ministrija raķešu uzbrukumu Vinnicā centās attaisnot ar to, ka "nacisti" esot bāzējušies vietējā virsnieku namā.

Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" piektdienas rītā paziņoja, ka raķetes izšautas no maza raķešu kuģa, kas atradās pie Fiolenta zemesraga Krimā. Tika palaistas trīs spārnotās raķetes "Kalibr", kas trāpīja Vinnicā.

Vinnica ir apgabala centrs ar apmēram 370 000 iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu