Izbeigta krimināllieta par lielgabala aizvākšanu no padomju memoriāla Jēkabpilī (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: jekabpils.lv

Prokuratūra izbeigusi krimināllietu pret zemnieku un uzņēmēju Gundaru Kalvi par lielgabala nolaupīšanu no padomju memoriāla Jēkabpilī.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA pavēstīja, ka krimināllieta par lielgabala nolaupīšanu un koku bojāšanu ir izbeigta.

Prokuratūra sākotnēji apsūdzētajam cēla apsūdzības par iepriekš minētajiem noziedzīgiem nodarījumiem, taču apsūdzētais daļā par koku bojāšanu ir noslēdzis izlīgumu ar Jēkabpils novada pašvaldību un atlīdzinājis tai nodarīto kaitējumu pilnā apmērā, un uz šī izlīguma pamata lieta daļā ir izbeigta.

"Apsūdzība daļā par kapu apgānīšanu arī izbeigta, jo netika konstatēts, ka apsūdzētais apzinājās vai uztvēra pieminekļa uzstādīšanas faktu kapa vai apbedījuma vietā, nevis piemiņas vietā, memoriālā vai citās vietās, kas nav uzskatāms par kapu vai apbedījuma vietu Krimināllikuma izpratnē," norādīja prokuratūrā.

Izvērtējot apsūdzētā sniegtās liecības kopsakarībās ar citiem pirmstiesas izmeklēšanā iegūtajiem un nostiprinātajiem pierādījumiem, secināts, ka viņa darbībās objektīvi nav konstatējama konkrētā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīme - subjektīvā puse.

Katrā konkrētā gadījumā ir nepieciešams konstatēt pilnīgi visas likumā paredzētās noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes. Ja trūkst kaut vai viena šāda pazīme, kas ietilpst noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmju kopumā, tad nav pamata atzīt, ka personas darbībā vai bezdarbībā ir noziedzīga nodarījuma sastāvs, skaidroja prokuratūrā.

"Krimināllikuma paredzēto kapa apgānīšanu var izdarīt tikai ar tiešu nodomu. Vainīgais apzinās, ka ar savām darbībām apgāna kapu, apbedījuma urnu, apbedītu vai neapbedītu līķi, un apzināti tā rīkojas. Nodarījuma motīvi kvalifikāciju neietekmē, izņemot mantkārību, kad attiecībā pret kapa apgānīšanu pieļaujams arī netiešs nodoms," norādīja prokuratūrā.

Pierādījumi, ka apsūdzētais nepārprotami apzinājās, ka konkrētajā memoriālā Jēkabpilī veikti apbedījumi, pirmstiesas kriminālprocesā nav iegūti un izsmeltas visas iespējas attiecīgu pierādījumu iegūšanai, tādējādi prokuratūra šo lietu izbeidza.

Jau ziņots, ka 76,2 milimetru divīzijas lielgabals "ZIS-3" bez lafetes, kas bija uzstādīts virs kapa, kurā apbedīti Otrā pasaules karā kritušie padomju armijas karavīri, tika demontēts 2021.gada 24.februārī pēc plkst.2 naktī. Izmantojot frontālo iekrāvēju "Cheng Gong", lielgabals tika aizvests uz Krustpils novadu un iemests Daugavā.

Lielgabala zādzības laikā ar trosēm sabojāti trīs Jēkabpils parka teritorijā augoši koki, kā rezultātā Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nodarīti materiālie zaudējumi 287,54 eiro vērtībā.

Lielgabalu tā arī neizdevās atrast.

Jēkabpils mājaslapā sadaļā pie apskatāmām piemiņas vietām minēts, ka Otrā pasaules kara memoriāls tika atklāts 1976.gadā. Tas veltīts deviņu Padomju Savienības karavīru piemiņai, kas krituši cīņās nacistiskās Vācijas karaspēku. Lielgabals bija uzstādīts pie karā kritušo padomju armijas un latviešu strēlnieku korpusa virsnieku apbedījuma.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Kalve ir zemnieku saimniecības "Kalves" un uzņēmuma "Krustpils enerģija" īpašnieks. Tāpat viņš kopā ar Atmodas laika līderi Daini Īvānu un citām personām darbojas Jēkabpils latviešu biedrības valdē.

Kalve ir arī zemessargs, tomēr ņemot vērā prokuratūras celto apsūdzību viņš tika atstādināts no zemessarga amata pienākumu pildīšanas.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka toreizējais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" saraksta līderis Kalve 2013.gada jūnijā kļuva par Krustpils novada domes priekšsēdētāju un šo amatu ieņēma līdz 2015.gada janvārim.

Kalve ir arī viens no brīvprātīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri karo Ukrainas pusē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu