Narvā pārvieto padomju pieminekli - tanku; aizturēti astoņi protestētāji (6)

TVNET/LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Eero Vabamägi

Pēc Igaunijas valdības otrdienas lēmuma pārvietot Narvas pievārtē esošo padomju laika pieminekli - tanku "T-34" tas četru stundu laikā no pjedestāla tika novietots uz piekabes, lai to vestu uz Igaunijas Kara muzeju.

Tanka pārvietošanā iesaistītajām civilpersonām sejas ir aizsegtas ar maskām, lai garantētu viņu drošību pēc tanka demontāžas.

Jau iepriekš Igaunijā bijusi situācija, kad cietuši padomju pieminekļu demontāžā iesaistīti civilie partneri.

Igaunijas ziemeļaustrumos Auverē tika aizdedzināts ekskavators, kuru pirms tam izmantoja, lai no enerģētikas kompānijas "Eesti Energia" spēkstaciju ieejas tuvuma pārvietotu Otrā pasaules kara laika Sarkanās armijas haubici.

Sagatavošanās darbi tanka pārvietošanai tika sākti ap plkst.7 un līdz plkst.11 tanks tika novietots uz Igaunijas Aizsardzības spēku vilcēja piekabes.

Kallasa: Mērķis ir mazināt saspīlējumu sabiedrībā

"Kā jau solīju, mēs šo tanku nenoņemsim nakts aizsegā. Ir sākusies skaista un saulaina diena, un arī pārvietošanas darbi," Kallasa teica žurnālistiem. "Mēs vēlamies, lai viss norit miermīlīgi. Igaunija ir mūsu kopīgās mājas, un neviens nevēlas saspīlējumu un sabiedriskās kārtības pārkāpumus," viņa piebilda.

Kā sacīja Igaunijas premjerministre, "ir skaidrs, ka šie pieminekļi ir bijuši iemesls saspīlējumam", tādēļ valdība jau otrdienas rītā nolēmusi par to pārvietošanu. Viņa atgādināja, ka Igaunijas valdība jau iepriekš ir lēmusi par padomju laika pieminekļu pārvietošanu un daudzviet process veiksmīgi sākts, tomēr Krievija mēģina to izmantot saspīlējuma vairošanai Igaunijā, jo īpaši Austrumviru apriņķī, kur ir liela krievvalodīgo kopiena.

"Naidīgi spēki vienmēr šos pieminekļus ir izmantojuši saspīlējuma un melu izplatīšanai," teica Kallasa, norādot uz Krievijas vēlmi šķelt Igaunijas sabiedrību.

Kallasa uzsvēra, ka valsts konstitucionāls pienākums ir garantēt iekšēju un ārēju mieru, un Igaunija nedrīkst sniegt Krievijai iespēju izmantot valsts pagātni turpmākai sabiedrības šķelšanai. "Tādēļ steidzami ir jānoņem pieminekļi, kas tiek izmantoti informācijas karā," paziņoja Igaunijas premjerministre, paskaidrojot, ka saspīlējums īpaši pieaug Narvā u tās apkaimē, tādēļ pieminekļu pārvietošanu nolemts sākt tur.

Viņa solīja, ka padomju laika pieminekļi tiks pārvietoti ar godu un cieņu pret cilvēku piemiņu.

Tanka noņemšanas no pjedestāla laikā vienu reizi pārplīsa stiepļu trose, kā arī nedarbojās tanka pacelšanai izmantotā ceļamkrāna stiprinājumi.

Tiek pārvietoti arī divi Narvas centrālajā Pētera laukumā esoši padomju laika pieminekļi.

Lai garantētu drošību policija noteikusi komandantstundu pieminekļu tuvumā, kas nozīmē, ka tuvumā esošie ceļi ir slēgti automašīnām un gājējiem, informēja Igaunijas Policijas un robežsardzes departamentā.

Policijas un robežsardzes departamenta vadītājs Elmars Vahers sacīja, ka padomju pieminekļu pārvietošanas darbos Narvas apkaimē iesaistīti dažādi partneri, arī bruņoto spēku pārstāvji.

Viņa vērtējumā vissvarīgākais uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību, lai pieminekļu pārvietošanā iesaistītie var mierīgi paveikt savu darbu.

Narvā pieminekļa - tanka pārvietošanas laikā aizturētas astoņas personas

Igaunijas policija aizturējusi astoņus cilvēkus, kuri padomju laika pieminekļa - tanka "T-34" pārvietošanas laikā aicinājuši citus vardarbīgi pretoties valdības lēmuma izpildei, otrdien paziņoja Narvas policijas iecirkņa vadītājs Indreks Pivi.

Viņš informēja, ka policija aizturējusi aktīvistus, lai novērstu iespējamās masu nekārtības. Aizturētie atrodas policijas iecirknī.

Septiņi no aizturētajiem ir vietējie iedzīvotāji, kuri jau iepriekš bijuši policijas redzeslokā par dažādiem aicinājumiem un pārkāpumiem. Viņi ne tikai izmantojuši aizliegtu kara simboliku, bet arī pieminekļa pārvietošanas laikā aicināja citus vardarbīgi pretoties pieminekļa pārvietošanai.

Viens vietējais iedzīvotājs aizturēts otrdien no rīta pie tanka, kad viņš uzvedies provokatīvi un neadekvāti.

Igaunijas valdība otrdienas rītā paziņoja, ka nolemts pārvietot publiskās vietās esošos padomju laika pieminekļus Narvā un tās apkaimē.

Tanks "T-34" tiks pārvietots uz Igaunijas Kara muzeju Tallinas pievārtē esošajā Vīmsi.

Padomju tanks "T-34" Narvas pievārtē uz postamenta novietots Narvas upes krastā vietā, kur 1944.gada jūlijā upi šķērsoja uzbrūkošais padomju karaspēks. Piemineklis tika atklāts 1970.gadā.

Augusta sākumā Igaunijas valdība nolēma visās publiskās vietās demontēt padomju laika pieminekļus. Valstī esot 200-400 tādu objektu.

Igaunijas vēsturē iegājusi tā dēvētā Bronzas nakts - 2007.gada 27.aprīlis, kad Tallinā notika nekārtības saistībā ar padomju karavīriem veltītā pieminekļa, tā dēvētā Bronzas kareivja, pārvietošanu no pilsētas centra uz karavīru kapsētu. Toreiz divas naktis ilgušajos krievvalodīgo jauniešu nemieros gāja bojā viens cilvēks - Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins -, bet 1200 tika aizturēti.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu