ES paziņo, ka iepazīstas ar Irānas atbildi uz kodolpakta vienošanās projektu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ebrāhīms Raisī
Ebrāhīms Raisī Foto: Iranian presidency \ apaimages/Iranian presidency \ apai/SIPA

Eiropas Savienība (ES) otrdien, 16. augustā, paziņoja, ka tā iepazīstas ar Irānas atbildi uz galīgo vienošanās projektu, kas paredz 2015. gada starptautiskā kodolpakta atdzīvināšanu.

ES vienošanās projektu prezentēja sarunās Vīnē.

ASV jau pirmdien paziņoja, ka tās dara zināmu ES augstajam ārlietu pārstāvim Žuzepam Borelam savu atbildi uz 8.augustā Borela iesniegto dokumentu.

Iespēja, ka vienošanās var tikt noslēgta ar tam sekojošo ASV sankciju atcelšanu, jau sekmējusi naftas cenu kritumu pasaules tirgos.

Irānas atbilde saņemta pirmdienas vakarā, un ES šobrīd konsultējas ar ASV un pārējām pusēm par "tālāko ceļu uz priekšu", apliecināja Borela pārstāve sakariem ar presi.

"Visi pēta šo atbildi, un šis šobrīd nav īstais brīdis, lai izteiktu pieņēmumus attiecībā uz laiku," preses brīfingā pauda Borela pārstāve Nabila Masrali.

Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA iepriekš vēstīja, ka "vienošanās tiks noslēgta, ja Savienotās Valstis reaģēs ar reālismu un elastību" uz Irānas atbildi.

Teherāna "cer saņemt atbildi no otras puses nākamo divu dienu laikā", savukārt vēsta Irānas ziņu aģentūra ISNA, atsaucoties uz informētu avotu.

ASV 2018. gadā Trampa administrācijas laikā izstājās no 2015.gada starptautiskā kodolpakta, neraugoties uz to, ka Irāna vienošanās prasības ievēroja, kā arī noteica Teherānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz šiem Vašingtonas soļiem, Irāna 2019.gadā sāka atvirzīties no pakta prasību ievērošanas. Irāna veikusi urāna bagātināšanu, radot bažas, ka tā pietuvojusies kodolieroču ražošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu