Mediju ētikas padome nekonstatē pārkāpumus TVNET viedokļrakstā “Vācieties prom no Latvijas!” (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā.
Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Biedrība “Latvijas Mediju ētikas padome” izskatījusi sūdzības par trim TVNET publikācijām un nav tajās konstatējusi Ētikas kodeksa pārkāpumus, liecina padomes atzinums. 

Biedrības “Latvijas Mediju ētikas padome” Ētikas padome darbojas Ētikas padomes priekšsēdētāja Daiga Sproģe, Ētikas padomes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Pastalnieks un Ētikas padomes locekļi: Skaidrīte Lasmane, Guntars Līcis, Baiba Liepiņa, Anda Rožukalne, Gunta Līdaka, Jānis Buholcs.

Biedrības valde 11. maijā saņēma Iļjas Kozina sūdzību par SIA "TVNET GRUPA" interneta vietnes “tvnet.lv” trīs publikācijām.

Sūdzībā iesniedzējs norādīja, ka publikāciju ”Aizvākti pie okupantu pieminekļa pirmdien noliktie ziedi” un “Valsts policijas priekšnieks pieņem lēmumu slēgt pieeju okupantu piemineklim un tā laukumam” virsraksti, dēvējot pieminekli Pārdaugavā par okupantu pieminekli, pārkāpj Biedrības ētikas kodeksā nostiprināto godprātības principu, diskriminācijas un naida kurināšanas aizlieguma principu, kā arī faktu un viedokļu nošķīruma principu. Iesniedzējs sūdzībā arī norādīja, ka publikācija “Vācieties prom no Latvijas!” pārkāpj vārda brīvības robežas.

Izskatot TVNET paskaidrojumus par minētajām publikācijām, padome nesaskata ētikas pārkāpumus, jo, padomes skatījumā, sūdzības iesniedzējs un TVNET atšķirīgi attiecina pieminekļa nosaukumu rakstā - TVNET to attiecina uz okupācijas varu un tās armijas slavinājumu, bet iesniedzējs uzskata, ka tas tiek attiecināts uz cilvēkiem, kas iet pie pieminekļa. Ētikas padome šajā kontekstā uzskata, ka Latvijas okupācija ir vēstures fakts, un TVNET skaidrojums par pieminekļa Pārdaugavā apzīmējuma izvēli ir pamatots.

Tāpat Ētikas padome uzskata, ka medijam ir tiesības publikācijās izmantot dažādus apzīmējumus, tostarp publiskajā telpā vispārpieņemtus un izmantotus apzīmējumus. Par rakstu “Vācieties prom no Latvijas!” Ētikas padome atzīst, ka uz šo rakstu nav attiecināma ētikas kodeksa norma par faktu nodalīšanu no viedokļiem, jo minētais ir viedokļa raksts. Jāpiemetina, ka padomes loceklis Jānis Buholcs nepievienojas lēmuma daļai par rakstu "Vācieties prom no Latvijas!" un uzskata, ka tajā notikusi nepamatota vispārināšana, kas ir vērsta uz emociju uzkurināšanu un sabiedrības polarizāciju. 

Ar visu atzinumu iespējams iepazīties šeit.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu