Sarkanais brīdinājums – Latvijā ceturtdien vietām gaidāms ekstremāli stiprs karstums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sauļošanās. Ilustratīvs foto
Sauļošanās. Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

18. augusta pēcpusdienā vietām Latvijā gaidāms ekstremāli stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +33 pēc Celsija, teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) mājaslapā, kur izsludināts sarkanā līmeņa brīdinājums.

Sarkanā līmeņa brīdinājums ir spēkā no 18. augusta pulksten 13 līdz 19. augusta pulksten 21.

Ir gaidāms ekstremāls karstums, un ir būtiski paaugstināts veselības traucējumu risks iedzīvotājiem! LVĢMC aicina neuzturēties tiešos saules staros, īpaši dienas vidū. Tāpat iedzīvotājiem pastiprināti jāuzņem šķidrums, jāsamazina plānotās dienas aktivitātes, kuras var radīt papildu riskus veselībai (fizisks darbs un sportošana ārā saulē, atpūta pludmalē dienas vidū). LVĢMC brīdina, ka ir iespējami infrastruktūras funkcionēšanas traucējumi.

Kā teikts LVĢMC mājaslapā, sarkanais brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti ļoti intensīvi hidroloģiskie vai meteoroloģiskie apstākļi.

Sarkanā līmeņa brīdinājums 18. augustā
Sarkanā līmeņa brīdinājums 18. augustā Foto: Ekrānuzņēmums no LVĢMC mājaslapas

Kā vēsta informācija LVĢMC mājaslapā, sarkanā brīdinājuma gadījumā ļoti iespējami ievērojami postījumi plašās teritorijās, kā arī nelaimes gadījumi, kas apdraud dzīvības. LVĢMC mudina regulāri interesēties un detalizēti iepazīsties ar gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām, kā arī regulāri sekot līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Sarkanā brīdinājuma gadījumā iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem - tajā skaitā evakuācijai.

Gaisa temperatūra ceturtdien dažādās Latvijas vietās var atšķirties par 10 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūras atšķirības dažādās Latvijas vietās var sasniegt 10 grādus, liecina sinoptiķu prognozes.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, ceturtdien dienā mākoņi mīsies ar sauli un laiks būs sauss.

Pūtīs lēns līdz mērens austrumu puses vējš.

Termometra stabiņš atkal pakāpsies līdz +29…+33 grādu atzīmei, taču vietām piekrastē gaisa temperatūra būs zemāka, kur būs +23…+28 grādus silts.

Rīgā debesīs būs mainīgs mākoņu daudzums, diena būs sausa un pūtīs lēns vējš. Gaiss iesils līdz +31…+33 grādiem.

Dienas vidū un pēcpusdienā, spīdot saulei, ultravioletā starojuma intensitāte būs vidēji augsta, tādēļ iedzīvotāji aicināti ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu