Koronavīruss Latvijā: reģistrēti 1466 jauni inficēšanās gadījumi; slimnīcās ārstējas 262 pacienti (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid analīžu vākšanas punkts pie tirdzniecības centra "Dole".
Covid analīžu vākšanas punkts pie tirdzniecības centra "Dole". Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā trešdien, 17. augustā, reģistrēti 1466 jauni Covid-19 gadījumi un saņemts ziņojumi par vienu nāves gadījumu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

SPKC informē, ka pagājušajā diennaktī veikti 4469 Covid-19 izmeklējumi; reģistrēti 1466 jauni inficēšanās gadījumi, no tiem 593 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, 873 vakcinēti.

Saņemti ziņojumi par vienu mirušo (80-89 gadu vecumā), kurš bija nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 32.4%

Divu nedēļu Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā nedaudz samazinājies - no 1025,6 līdz 1009,5 uz 100 000 iedzīvotāju. Septiņu dienu kumulatīvais rādītājs arī samazinājies - no 498,1 līdz 481,5 uz 100 000 iedzīvotāju.

Pēc aģentūras LETA aprēķiniem, pēdējās septiņās dienās ar Covid-19 inficējies 9031 cilvēks.

Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušies 888 492 cilvēki.

 

SPKC iepriekš skaidroja, ka var būt vērojamas nesakritības mirstības datos - tiem varot būt mēneša vai pusotra nobīde. Informācija par mirušajiem pacientiem tiek apkopota arī no Nāves cēloņu reģistra, kur apkopotas ziņas par pilnīgi visiem nāves gadījumiem, tostarp arī no Covid-19, par kuriem, piemēram, iepriekš nav bijušas ziņas. Savukārt SPKC dati pamatā ir no slimnīcām un pansionātiem, kas ziņo par nāves gadījumiem. Turklāt ir vēl būtisks skaits cilvēku, kuriem reģistrēts, ka Covid-19 ir bijis nāves iestāšanās veicinošs faktors.

Latvijas slimnīcās ārstējas 262 Covid-19 pacienti

Patlaban Latvijas slimnīcās ārstējas 262 Covid-19 pacienti, no kuriem 115 tā ir pamatdiagnoze, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Dienu iepriekš Latvijas slimnīcās bija 260 Covid-19 pacienti.

No pacientiem 103 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 12 - ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no slimnīcām izrakstīti 42 ar Covid-19 iepriekš inficējušies cilvēki, savukārt 45 šādas personas ievietotas slimnīcās.

SPKC aicina izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru vai citām Covid-19 pazīmēm.

Tāpat SPKC iesaka censties ievērot divu metru distanci, atrodoties publiskajās vietās, izvairīties no pārpildītām vietām, kur nevar atrasties divu metru attālumā no citiem, kā arī izvērtēt nepieciešamību ceļot, riskus ceļojuma laikā un iespējas tos mazināt.

Tikpat būtiski ir ievērot roku higiēnu, regulāri mazgājot un dezinficējot rokas, nepieskarties ar netīrām rokām sejai, vairākas reizes dienā vēdināt telpas, tostarp iespēju robežās arī sabiedriska transporta salonā.

Savukārt vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, sejas masku vai respiratoru FFP2 lietošana ir svarīgs piesardzības pasākums, kas īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti.

Lietojot sejas masku, ir svarīgi to darīt pareizi - cieši nosedzot degunu un muti, norāda SPKC.

SPKC atgādina, ka Covid-19 slimnieka kontaktpersonai septiņas dienas pēc pēdējā kontakta ieteicams palikt mājās un nekontaktēties ar citiem cilvēkiem, bet, ja tas nav iespējams, tad būt atbildīgam par citu cilvēku veselību un sabiedriskās vietās lietot ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru, tai skaitā veicot darba pienākumus, esot telpā, kur atrodas vairāk par vienu cilvēku.

Jāatceras, ka Covid-19 inficēta persona kļūst infekcioza divas dienas pirms simptomu parādīšanās un respirators šādos gadījumos ievērojami samazina inficēšanās risku citiem cilvēkiem.

Publisko pasākumu rīkotājiem ir svarīgi apzināt ar Covid-19 infekciju saistītos riskus un noteikt konkrētas epidemioloģiskās drošības prasības savai pakalpojuma sniegšanas vai pasākuma norises vietai, piemēram, sejas masku lietošanu, distances un plūsmu ievērošanu.

SPKC atgādina, ka vakcinācija pret Covid-19 būtiski samazina risku saslimt smagā formā. Līdz ar to centrs aicina iedzīvotājus, kas pieder veselības riska grupām - seniorus, kā arī personas ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti individuāli konsultēties ar savu ģimenes ārstu un lemt par primārās vakcinācijas vai balstvakcinācijas veikšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu