Energoapgādes nepietiekamības Baltijā dēļ nepieciešams darbināt "Latvenergo" termoelektrostacijas (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X

Karstais laiks, nepietiekamie vēja un hidroresursi, kā arī vairāku staciju remontdarbi Baltijā ir veicinājuši energoapgādes nepietiekamību Baltijā. Un tas savukārt radījis nepieciešamību darboties AS "Latvenergo" termoelektrostacijām (TEC), portālam TVNET pavēstīja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Lai gan šobrīd resursu tirgos saglabājas augstas gāzes un CO2 izmaksas un tirgū būtu jābūt pieejamām vairākām stacijām, kas izmanto citus – lētākus energoresursus, tomēr karstais laiks, nepietiekamie vēja un hidroresursi, kā arī vairāku staciju remontdarbi Baltijā ir veicinājuši energoapgādes nepietiekamību Baltijā, par ko liecina arī "Nord Pool" biržas cenas.

"Tas rada nepieciešamību darboties AS "Latvenergo" TEC, koncernam uzņemoties arī papildu riskus attiecībā uz dabasgāzes izmaksām, taču TEC iedarbināšana ir iespējama un šobrīd nerada gāzes apgādes riskus ziemā, jo valsts un AS "Latvenergo" savlaicīgi nodrošināja dabasgāzes rezerves un aktīvi turpina iepirkumus," uzsvēra Bidere.

Viņa atzīmēja, ka valstiskā līmenī Latvijas mājsaimniecības ir nodrošinātas ar dabasgāzi, vienlaikus "Latvenergo" ir risinājumi, lai sniegtu dabasgāzes piedāvājumus juridiskajiem klientiem brīvajā tirgū.

Savukārt "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste norādīja, ka TEC darba režīms ir ārkārtīgi neefektīvs, ja tam jāstrādā tikai vienu stundu, "tādēļ šodien TEC-2 ir sagatavots drošai un ilgākai darbībai un jau strādā tirgū".

Pēc viņa teiktā, līdz šim TEC darbību ierobežoja valstiskas drošības apsvērumi situācijā, kad visā Eiropā ir gāzes deficīts un tās apgāde ir kritiski zemā līmenī. Taču, mērķtiecīgi strādājot, esošie krājumi un iegādes plāni ir ļāvuši "Latvenergo" pārskatīt ierobežojumus un šajā kritiskajā brīdī sākt TEC darbību, nekaitējot kopējai apgādes drošībai.

"Vēl vairāk – esam raduši iespēju apgādāt ar gāzi arī juridiskos klientus, kam līdz šim piedāvājumus ierobežojām un kas nespēj šobrīd gāzi nopirkt brīvajā tirgū. Tā ir energoapgādes drošuma, kas ir sabiedrībai svarīgākais jautājums, būtiska sastāvdaļa," uzsver Čakste.

Koncernā apliecina, ka ir iegādāta dabasgāze nepieciešamajā apjomā elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai AS "Latvenergo" termoelektrostacijās plānotajam ražošanas režīmam 2022. gadā, kā arī uzņēmums visu sezonu nodrošinās piegādes saviem mājsaimniecību klientiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu