Pēc pārsteidzīgas tarifu maiņas Lietuvas energokompānijai "Perlas energija" nākas pārtraukt darbību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lietuvas neatkarīgais elektrības pakalpojumu sniedzējs "Perlas energija" ceturtdien paziņoja par darbības apturēšanu pēc tam, kad pirms nepilnām divām nedēļām uzņēmums nolēma, ka visiem 180 tūkstošiem kompānijas klientu būs pieejami tikai līgumi pēc biržas cenas.

Kompānija tiks slēgta pēc tam, kad būs pārdoti tās aktīvi, samaksātas kompensācijas klientiem un izpildītas saistības pret kreditoriem un partneriem. "Perlas energija" uzsver, ka īpašnieki pēc slēgšanas neiegūs nekādus aktīvus un peļņu.

"Perlas energija" vadītājs Viļus Juraitis skaidroja, ka lēmums pārtraukt darbību ir saistīts ar "vairāku faktoru kombināciju".

"Vispirms tas ir rezultāts mūsu lēmumam pārcelt klientus uz mainīgas cenas plānu, esam zaudējuši gan klientu, gan atbildīgo institūciju uzticību, kas nozīmē, ka jaunu klientu piesaistīšana nākotnē nav iespējama," atzina Juraitis, piebilstot, ka jau 20 000 klientu ir lauzuši līgumu.

"Mēs varētu nespēt piegādāt elektrību atlikušajiem klientiem, ja zaudēsim lielu daļu esošās klientu bāzes," viņš atzina un kā trešo iemeslu darbības apturēšanai minēja to, ka līdzšinējie kreditori atsakās turpināt sadarbību.

Vadītājs solīja, ka "Perlas energija" kompensēs klientiem atšķirību starp fiksētas cenas līgumu un jaunā piegādātāja piedāvāto cenu. Kompensācijas plāna izstrādē uzņēmums sadarbojas ar Enerģētikas ministriju un Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padomi (VERT).

"Izbeidzot darbību šobrīd, mēs garantējam, ka mūsu klientiem tiek nodarīti vismazākie zaudējumi," Juraitis uzsvēra.

Viņš informēja, ka kompānijas vērtība ir ap 15 miljoniem eiro. 

"Perlas energija" izplatītajā paziņojumā teikts, ka kompānija elektrības piegādi klientiem turpinās līdz 31.augustam. Taču klientiem līdz 28.augustam ir jāizvēlas jauns elektrības piegādātājs.

Uzziņai:

Lietuvas iedzīvotājiem līdz 26.jūnijam bija jāizvēlas neatkarīgs elektrības pakalpojuma sniedzējs. Enerģētikas sadales operatora "Energijos skirstymo operatorius" dati liecina, ka 85,7% jeb 634 000 mājsaimniecību ir parakstījuši līgumu ar elektrības piegādātāju.

Lielākā daļa jeb 786 600 izvēlējušies Lietuvas valstij piederošās enerģētikas grupu "Ignitis", 178 500 kļuva par "Perlas energija" klientiem, 98 600 parakstīja līgumu ar "Latvenergo" meitaskompāniju "Elektrum Lietuva", bet 96 000 izvēlējās Igaunijas enerģētikas uzņēmumam "Eesti Energia" piederošo "Enefit".

Savukārt jau 5.augustā "Perlas energija" paziņoja, ka visu klientu līgumi tiks pārcelti uz mainīgu tarifu pēc biržas cenas, tādējādi atceļot līgumus par fiksētu cenu. Juraitis kompānijas lēmumu iepriekš pamatoja ar to, ka kopš pagājušā gada nogales nepārtraukti pieaug energoresursu cenas, līdz ar to vairs nav iespējams nodrošināt patērētājus ar fiksētu cenu plānu.

Pagājušajā nedēļā VERT vērsās Lietuvas Ģenerālprokuratūra saistībā ar riskiem, ka "Perlas energija" varētu pārdot finanšu instrumentus un gūt nepamatotus ieņēmumus pēc līgumu laušanas. Finanšu instrumenti nozīmē nodroses instrumentus, kurus kompānija izmantoja kā nodrošinājumu pret cenu svārstībām Somijā.

Lietuvas Reģistru centra dati liecina, ka 2020.gada jūlijā dibinātās "Perla energija" apgrozījums 2020.gadā bija 9700 eiro, bet zaudējumi sasniedza 613 500 eiro. 2021.gada finanšu pārskatu kompānija nav iesniegusi. "Perlas energija" īpašnieki ir piecas fiziskas personas.

"Perlas energija" ir vienīgais no Lietuvas septiņiem elektrības piegādātājiem, kas pats neražo elektrību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu