Ukrainas bruņotajiem spēkiem par ziedojumiem sagādāts satelīts (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

Serhija Pritulas labdarības fonds, kas iepriekš par savāktajiem ziedojumiem iegādājies Ukrainas Bruņotajiem spēkiem četrus kaujas dronus "Bayraktar", tagad sagādājis armijai arī satelītu.

Fonds paziņojis par līguma parakstīšanu ar Somijas uzņēmumu ICEYE. Līdz ar to Ukrainas valdībai pilnā lietošanā tiks nodots viens no ICEYE sintezētās apertūras radariem (SAR), kas jau atrodas orbītā virs Ukrainas. Papildus tam Ukrainas Bruņotie spēki arī varēs iegūt satelīt uzņēmumus no pārējā ICEYE satelītu tīkla, teikts uzņēmuma paziņojumā.

Serhija Pritulas fonds jau publiskojis pirmo uzņemto satelītattēlu, kurā redzams pēc Krievijas 2014.gada iebrukuma Ukrainā uzceltais Krimas tilts pār Kerčas šaurumu, kas savieno Krieviju ar okupēto Krimu.

SAR tehnoloģija ļauj vairākas reizes dienā uzņemt augstas izšķirtspējas satelītattēlus arī sarežģītos apstākļos, piemēram, tumsā vai caur blīvu mākoņu segu. ICEYE rīcībā ir 21 satelīts.

"ICEYE pieder visaugstāk attīstītā radaru satelītuzņēmumu tehnoloģija pasaulē," norāda fonda dibinātājs Serhijs Pritula. "Šī vienošanās ir nozīmīgs solis, reaģējot uz Ukrainas valdības steidzamo lūgumu, ka tai nepieciešami šāda veida dati, kas būs ļoti noderīgi mūsu Bruņotajiem spēkiem."

"Ar šo vienošanos ICEYE pastiprina centienus apgādāt Ukrainu ar objektīviem datiem un tehnoloģisko atbalstu. Mēs ticam SAR tehnoloģijai un tam, ka tā turpinās sniegt nozīmīgu pienesumu Ukrainas valdībai," paziņojis ICEYE vadītājs Rafals Modževskis.

Serhijs Pritula ir ukraiņu televīzijas personība, kurš savulaik no partijas "Holos" kandidējis parlamenta un pašvaldību vēlēšanās. Kopš Krievijas 24.februāra iebrukuma viņa fonds vāc ziedojumus Ukrainas Bruņoto spēku vajadzībām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu