Seriāls "Pūķa nams". Ko par to domā "Troņu spēles" radītājs Džordžs Mārtins?

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

“Ziema nāk”... kurš “Troņu spēles” cienītājs gan neatceras šo Stārku dinastijas izsaucienu šajā episkajā sāgā, kuras ilgi gaidītais “prīkvels” jeb priekšstāsts desmit sērijās jau ir nonācis pie skatītājiem.

Pirmizrādi seriāla pirmā epizode piedzīvos 22. augustā, LMT Viedtelevīzijā tā būs pieejama teju vienlaicīgi ar pasaules pirmizrādi, turklāt ar visu tulkojumu latviešu valodā.

“Pūķa nams” tapis pēc Džordža R. R. Mārtina grāmatu “Dziesma par ledu un uguni” un 2018. gadā izdotās “Uguns un asins” motīviem.

Foto: Publicitātes foto

Sēriju darbība norit 200 gadus pirms “Troņu spēles” notikumiem, kad aktuāla kļūs lielā cīņa par dzelzs troni.

Vēl pirms “Troņu spēles” Dinerīsas dzimšanas Tārgārjeni bija viena no varenākajām Vesterosas dzimtām, kas pakļāva pūķus un citus karaļu namus cīņā par troni.

Targārjeniem kā vienīgajai pūķu valdnieku dzimtai, bēgot no nežēlīgā likteņa, ir jāpārceļas uz Pūķakmens salu.

Priekšstāsts solās šķetināt arī Targārjenu pēdējās atvases Dinerīsas trīs pūķu olu izcelsmi. Tās viņai pasniedza kā kāzu dāvanu laulībā ar Kalu Drogo. No šīm olām ugunī dzimta “Troņu spēles” pūķi.

“Pūķu nams” nenoliedzami ir viens no gaidītākajiem šī gada HBO seriāliem un šķiet loģisks turpinājums “Troņu spēlei”, kura kopējais skatītāju skaits astoņās sezonās pārsniedza 44 miljonus skatītāju 173 valstīs.

Foto: Publicitātes foto

Tas kļuva par vienu no populārākajiem seriāliem pasaulē, saņemot 47 “Emmy” godalgas ar milzīgu aktieru ansambli, reālistiskām kaujas ainām, minimālu datorgrafikas lietojumu, ļoti daudz asinīm un šokējošām galveno varoņu slepkavībām.

Tieši pēdējais minētais sākotnēji sarūgtinājis daudzus seriāla cienītājus – jo atvadas no mīļākajiem varoņiem bieži bija skaudras un nesaudzīgas.

Pēdējās sezonās galveno varoņu nonāvēšana kļuva par teju normu, un neviens vairs necerēja uz laimīgām (katras sezonas) beigām.

Foto: Publicitātes foto

Paradoksāli, ka tieši Pītera Dinklidža atveidotais punduris Tirions Lanisters kļuva par vienu no skatītāju iemīļotākajiem varoņiem un saņēma vairākus “Emmy” un “Zelta globusa” apbalvojumus, kā arī pamanījās palikt dzīvs līdz pat “Troņu spēles” sirdi plosošajam finālam, par spīti vairākiem nāves spriedumiem.

“Troņu spēle” laikā no 2011. līdz 2019. gadam piedāvāja iepriekš neredzētu fantāzijas pasauli ar filmētiem dabas skatiem Ziemeļīrijā, Maltā, Islandē un Horvātijā.

Tās bija gan izsmalcinātas politiskās intrigas, gan asinsgrēks “pa labi un pa kreisi”, gan nepielūdzami pieaugošs varoņu skaits līdz ar katru jaunu sezonu.

Apjomīgā literārā avota autors Džordžs Mārtins visu mūžu bijis komiksu un fantastikas žanra cienītājs, kurš, nonācis Holivudā, darbojās arī kā scenārists, bet 1990. gados atgriezās pie literatūras, lai netraucēti izpaustos pats savos oriģināldarbos.

Rakstnieks ieguldījis milzu darbu un rūpību, studējot un faktiski konstruējot alternatīvo vēsturi, leģendas un Vesterosas kontinentu, kurā tad tiek šķetinātas Vesterosas dzimtu cīņas par iekārojamo dzelzs troni, kamēr vien būs kāds dzīvi palikušais.

Foto: Publicitātes foto

Seriāla “Pūķa nams” pirmajā sezonā paredzētas desmit epizodes. Filmēšana tika uzsākta 2021. gada pavasarī, lielākā daļa ainu uzņemtas Lielbritānijā, arī seriāla galvenajās lomās lielākoties redzami britu aktieri,

tostarp britu neatkarīgā kino zvaigzne Padijs Konsidīns (Paddy Considine), kurš saņēmis neskaitāmas balvas gan kā aktieris, gan režisors, Mets Smits (Matt Smith), kuru skatītāji iepazinuši seriālos “Dakteris Kas” (Doctor Who) un “Kronis” (The Crown), Olīvija Koka (Olivia Cooke), kura guva īpašu atzinību par lomu filma “Spēle sākas” (Ready Player One) un velsietis Rīss Īvans (Rhys Ifans), kura otrā plāna lomas bijušas visplašākajā spektrā sākot no romantiskās drāmas “Notinghila” (Nottinghill) līdz burvju pasaules dīvainim Harija Potera sāgā un radioaktīvai ķirzakai Zirnekļcilvēka franšīzē.

Kad 2019. gadā iznāca pēdējā “Troņu spēles” sērija, vairāk nekā 1 miljons fanu bija savākuši parakstus, lai panāktu fināla sērijas pārfilmēšanu.

Tas, protams, nenotika, taču jau tad bija zināms, ka “Pūķa nams” notiks, un šeit galvenie varoņi būs princese Rainera un viņas pusbrālis Aegons, abi – Dinerīsas priekšteči.

Targārjenu dzimtas vidū izcelsies pilsoņu karš, un tā laikā ies bojā lielākā daļa pūķu, turklāt katrs no tiem būs izskatā un raksturā citādāks.

Tā tiks kaut nedaudz izskaidrots fakts, kādēļ trīs minētās pūķa olas bija tāds brīnums – pēc pilsoņu kara pilnīgi viss tika iznīcināts, un nevienam nebija cerību par pūķu atdzimšanu.

Foto: Publicitātes foto

Seriāla veidotāji sola, ka sezonas laikā parādīsies vismaz 17 dažādi pūķi.

Tāpat arī jaunajās sērijās mūzikas komponists būs irāņu-vācu izcelsmes autors Ramins Džavadi, kurš jau saņēma “Emmy” balvas par savu darbu “Troņu spēlē”.

Tikmēr pasaules mediji mierina bažīgos “Troņu spēles” cienītājus sakot, ka jaunās sērijas (tiem, kuri tās jau redzējuši) esot fantastiskas un tā vērtas.

Kritiķi seriālu vērtē kā “absolūti spožu” un uzsver, ka tajā būšot daudz asinis, raupjas cīņas ainas, lieliski dialogi un, protams, pūķi.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt sēriju literārā pirmavota autors Džordžs Mārtins par “Pūķa namu” raksta šādi: “Esmu redzējis nedaudz no montāžas materiāla, un man ļoti patīk. Scenārijs, režija un aktieri – viss izskatās izcili. Es ceru, ka jums patiks tikpat ļoti, cik man”.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu