Video ⟩ Nogāztas visas padomju karavīru skulptūras Pārdaugavā; sāk brucināt arī sievietes tēla statuju (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Okupantu piemineklim Pārdaugavā demontē karavīru skulptūras.
Okupantu piemineklim Pārdaugavā demontē karavīru skulptūras. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Otrdien, 23. augustā, pie pieminekļa Uzvaras parkā Pārdaugavā sākusies rosība - tiek demontētas kāpnes, uzslietas sastatnes pieminekļa tuvumā, kā arī nogāztas visas trīs padomju karavīru statujas, novēroja portāls TVNET.

Pašlaik smagā tehnika sākusi brucināt arī sievietes tēla statuju, savukārt obelisks joprojām atrodas savā vietā.

Pieminekļa apkārtnē ir vērojams neliels skaits interesentu, kuri cenšas saskatīt būvobjektā notiekošo, taču noteikto pārvietošanās ierobežojumu dēļ viņiem maz ko ir iespējams redzēt. Arī šodien parka apkārtnē kārtību uzrauga liels skaits policijas vienību.

Gatavošanās pieminekļa demontāžas darbiem parkā ar attiecīgās būvtehnikas ierašanos sākās pirmdien. Šorīt sākās Uzvaras parkā esošā pieminekļa postamenta demontāža.

Kā informēja Rīgas domē, pieminekļa kompleksa demontāžas darbi ir sākušies un norit pēc grafika. Šodien sīkākus komentārus pašvaldībā atturas sniegt, reizē plašāku informāciju solot sniegt tuvākajā laikā.

Nožogotajā pieminekļa kompleksa teritorijā ir ievesta lielā būvtehnika - kāpurķēžu ekskavatori, kas līdz parkam nogādāti ar auto platformas palīdzību.

Lielā tehnika darbojas, demontējot pieminekļa postamentu. Tāpat demontāžas darbus teritorijā veic arī mazāka tehnika. Objekta teritorija vienlaikus tiek atbrīvota no būvgružiem.

Teritoriju apsargā daudzi policisti, strādājot gan iežogotajā teritorijā, gan ap tās perimetru. Patlaban iežogota ir ne vien teritorija ap pieminekļa kompleksu, bet arī daļa no parka teritorijas otrpus Bāriņu ielai. Pa šo ielu gājēju kustība ir apturēta.

Kā ziņots, neskatoties uz aicinājumu nepulcēties, pirmdienas vakarā pie padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā tomēr savācās pāris desmiti cilvēku, no kuriem policija vairākus aizturēja.

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

23.augusta rīts pie pieminekļa:

Kā otrdien portālu TVNET informēja Rīgas domes pārstāvji - saistībā ar demontāžas darbiem līdz 12. septembrim tiek slēgta transportlīdzekļu satiksme Uzvaras parka stāvlaukumā. Tāpat norādītajā periodā tiek slēgta gājēju kustība Bāriņu ielas posmā no Uzvaras bulvāra līdz Hermaņa ielai, kā arī Uzvaras bulvāra posmā no Bāriņu ielas līdz Ojāra Vācieša ielai.

"Ierobežojumu teritorija un termiņš var tik mainīts, atkarībā no darbu gaitas un operatīvās situācijas parka apkārtnē, par ko tiks ziņots atsevišķi," tā Rīgas domes pārstāvji.

Jau ziņots, ka pirmdien, 22. augustā, tika sākta pieminekļa demontāžas laukuma iekārtošana Uzvaras parka teritorijā. Uzstādīts būvdarbu žogs un 1,5 kilometru garumā - drošības žogs, kas ierobežo gājēju kustību. Objekta apkārtnē tiks ieviesti gājēju un transportlīdzekļu satiksmes ierobežojumi, par ko tiks ziņots atsevišķi.

Pārdaugavā 22. augustā notiek protests gan par, gan pret pieminekļa nojaukšanu:

Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ansis Pumpurs Rīgas domes organizētajā preses konferencē, kas notika 22. augustā, aicināja cilvēkus bez vajadzības nedoties pie šī pieminekļa. Tāpat VP pārstāvis uzsvēra, ka pieminekļa apkārtnē spēkā būs arī dronu aizliegums.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirmdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka no valsts izraidīs ārvalstniekus, kas veiks pretlikumīgas un nesankcionētas darbības pie pieminekļa Uzvaras parkā demontāžas laikā.

Kā 22. augustā pavēstīja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange - piemineklis netiks spridzināts. Tā demontāžā netiks izmantotas sprāgstvielas.

Lange, vaicāts par to, kad tieši tiks nojaukts piemineklis, medijiem neatklāja konkrētu laiku. Datums, kā skaidroja Lange, netiek atklāts drošības apsvērumu dēļ. Viņš vien atgādināja, ka piemineklis jānojauc līdz šā gada 15. novembrim.

Jau vēstīts, ka 5.augustā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja atbalstīja lēmumu par finansējuma piešķiršanu padomju armijai veltītā pieminekļa demontāžai.

Pieminekļa demontāžas būvnieks tika izraudzīts slēgtā aptaujas procedūrā. Lai gan būvnieks ir izvēlēts, pagaidām tā vārds netiek nosaukts, jo tiek izstrādāts pieminekļa demontāžas drošības protokols, lai nodrošinātu ne tikai pieminekļa demontāžas procesa drošību, bet arī izvairītos no iespējamiem provokācijas riskiem.

Kopumā pieminekļa nojaukšanai paredzēts tērēt ap 2,1 miljonu eiro. Pieminekļa demontāžai plānots izlietot arī sabiedrības ziedojumu vākšanas akcijā iegūtos 268 383 eiro.

Šo finansējumu plānots izmantot, lai sakoptu teritoriju pēc pieminekļa demontāžas. Tāpat paredzēts, ka valsts finansēs līdz 50% no kopējām demontāžas attiecināmajām izmaksām.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu