Septembrī plānots celt cenas griestus Eiropas elektrības biržās; Baltijas regulatori iebilst (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Plānots, ka no 20.septembra Eiropas elektrības biržās maksimālās cenas robeža tiks paaugstināta līdz 5000 eiro par megavatstundu (MWh), lai gan pret to iebilst Baltijas valstu regulatori, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padome (VERT).

VERT vadītājs Renats Pocjus pieļāva, ka cenas griestu paaugstinājums varētu būt nepamatots, jo biržas metodoloģijas mērķis ir piesaistīt tirgus dalībniekus, kuru ražošanas izmaksas pārsniedz maksimālo cenu.

"Mēs apšaubām šāda cenas paaugstinājuma pamatotību, pašas metodoloģijas principiālu pamatotību, jo pati ideja cenas pārskatīšanai bija pilnīgi atšķirīga - piesaistīt tirgus dalībniekus, kuru izmaksas pārsniedz griestus," sacīja Pocjus.

"Cena ir jāpaaugstina, lai garantētu, ka starp piedāvājumu un pieprasījumu ir pienācīgs līdzsvars, tam vajadzētu būt pamudinošam elementam. Mūsu sākotnējais vērtējums ir tāds, ka cenas pieaugums nemaz nav balstīts metodoloģijā aprakstītajā idejā," klāstīja Pocjus,

piebilstot, ka lēmumam nākotnē varētu būt negatīva ietekme uz elektrības tirgus cenu un patērētājiem.

VERT norādīja, ka izmaiņas ir balstītas Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātā metodoloģijā un ļauj palielināt griestus par 1000 eiro, ja tirgus cena pārsniedz 60% no noteiktās maksimālās gala cenas.

Tirgus savienošanas koordinācijas komiteja (MCSC) ir paziņojusi, ka "saskaņotā maksimālā līdzsvarošanas cena SDAC instrumentā, kas nosaka cenu uz nākamo dienu, ir jāpalielina par 1000 eiro par MWh, ja līdzsvarošanas cena pārsniedz 60% no saskaņotās maksimālās savienošanas cenas SDAC vismaz vienā tirgus laika vienībā dienā atsevišķā likmju zonā vai vairākās likmju zonās.

Komitejā ir iecelti elektrības tirgus operatori un sadales sistēmu operatori. VERT informēja, ka MCSC būs jāpārskata lēmums.

VERT uzsvēra, ka Baltijas valstu regulatori neatbalsta maksimālās cenas celšanu.

Lietuvas regulators pauda apņēmību meklēt iespējas pārskatīt metodoloģiju, lai novērstu tamlīdzīgu cenu palielinājumu nākotnē, teica Pocjus.

"Vispirms mēs ierosinām apturēt lēmumu, un mēs vērsīsimies Eiropas Savienības Energoregulatoru sadarbības aģentūrā (ACER), jo tai vajadzētu padziļināti izskatīt metodoloģiju un to pārskatīt, lai cena netiktu automātiski paaugstināta, neatkarīgi no iemesliem pieaugumam," uzsvēra Pocjus.

VERT vadītājs arī atzīmēja, ka nevar formāli skatīties uz piedāvājuma un pieprasījuma līknēm, kas nekrustojas. Tā vietā ir jāskatās, kādēļ tā notiek.

Jau vēstīts, ka 17.augustā Baltijas cenu zonā elektrības biržā "Nord Pool" tika sasniegta pašreizējā maksimālā cena - 4000 eiro par MWh.

Pēc tāda cenas maksimuma sasniegšanas Baltijas valstu regulatori analizē faktorus, kādēļ Baltijas valstīs ir rekordaugstas elektrības cenas, kā arī tiek runāts par veidiem, kā izvairīties no tāda krasa cenas kāpuma nākotnē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu