Borels: Serbija un Kosova panākušas vienošanos par personas dokumentiem

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels
ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

Serbija un Kosova esot atrisinājusi domstarpības, kas saistītas ar savstarpējo pilsoņu pārvietošanos, sestdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) ārlietu dienesta vadītājs Žuzeps Borels.

"Mums ir vienošanās," tviterī pavēstījis Borels. "ES organizētā dialoga laikā Serbija piekrita atteikties no ieceļošanas/izceļošanas dokumentiem Kosovas identifikācijas karšu turētājiem, un Kosova piekrita neieviest tos Serbijas identitāšu karšu turētājiem."

"Kosovas serbi, kā arī visi pārējie pilsoņi varēs brīvi ceļot starp Kosovu un Serbiju, izmantojot savas identifikācijas kartes. ES tikko saņēma garantijas šajā jautājumā no [Kosovas] prezidenta [Albina] Kurti," piebildis Borels.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Pēdējo mēnešu laikā spriedze Belgradas un Prištinas attiecībās atkal pieaugusi, un Kosovas ziemeļos, kur pamatā mīt serbu minoritāte, izcēlušās vardarbīgas sadursmes.

Kā ziņots, bija paredzēts, ka 1.augustā stāsies spēkā Kosovas jaunie ieceļošanas noteikumi, kas paredzēja, ka personām, kurām ir Serbijas personas apliecības, pēc ierašanās Kosovā tās jānomaina pret īpašu pagaidu dokumentu. Kosovas valdība apgalvoja, ka tas ir atbildes pasākums, jo Serbija to pašu pieprasa Kosovas pilsoņiem, kas ierodas Serbijā.

Taču 31.jūlija vakarā simtiem Kosovas ziemeļos dzīvojošo etnisko serbu ar kravas automašīnām un citu smago tehniku bloķēja ceļus pie kontrolpunktiem uz robežas ar Serbiju. Nenoskaidrotas personas pat raidīja šāvienus uz Kosovas policistiem, gan nevienu neievainojot.

Tikai pēc NATO miera uzturētāju iejaukšanās barikādes tika novāktas.

Savukārt Priština galu galā piekāpās ES un ASV spiedienam un atlika jauno noteikumu spēkā stāšanos līdz 1.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu