Jau šonedēļ! Ieskats teātra festivāla "Homo Novus" 2022. gada programmā

CopyDraugiem X Whatsapp
Festivāls "Homo Novus"
Festivāls "Homo Novus" Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē Rīgā sāksies starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kura mērķis jau daudzu gadu garumā ir iepazīstināt ar jaunām teātra formām un izpausmēm.

Vairāk nekā nedēļas garumā festivāls piedāvās 16 izrādes, kā arī meistarklases, darbnīcas un citus notikumus, kuros piedalīsies mākslinieki no gandrīz 20 valstīm.

Ņemot vērā pēdējo gadu kontekstu, festivāls šogad veltīts tumsas tēmai. Taču izrādes aicinās nevis pakļauties tumsai, bet gan meklēt ceļu atkal uz gaismu, vēsta portāls LSM.LV.

"Homo Novus" ir viens no ilggadīgajiem Latvijas festivāliem, tas pastāv jau 27 gadus.

Tumsa nevis kā bezizeja, bet kā resurss, lai, pie tās pieradinot acis, mēs attīstītu iekšējo redzi un sāktu redzēt un saprast skaidrāk.

Mēs varam teikt, ka šis ir tumšs gads. Arī cilvēkiem, kas rūpējas par mākslu, tāpat ir sevī jautājums, vai mēs varam šādā laikā priecāties, atzīmēt un svinēt kopā būšanu, zinot, ka ļoti daudziem šis laiks ir grūts, tumšs.

Un tā nu radās šī apjausma, ka arī tumsā ir iespējams apstāties, apdomāties un saskatīt, iespējams, kaut kādu pašam sev svarīgo virzienu, kurā iet, iespējams, ieraudzīt jaunus apveidus, jaunu cerību un meklēt, kā mēs visi kopā varam iet uz priekšu ar šo jauno saprasto patiesību," pavēstīja viena no festivāla organizatorēm Santa Remere.

Baltkrieviju pārstāvošā izrāde "375 0908 2334. Ķermenis, kuram zvanāt, pašlaik nav pieejams" būs trimdā dzīvojoša baltkrievu režisora Igora Šugaļejeva skats uz viņa dzimtenē notiekošo.

Attēls no izrādes norises
Attēls no izrādes norises Foto: Publicitātes foto

Lietuviešu māksliniece Agniete Lisičkinaite savā dejas izrādē "Rokas paceltas" pievērsīsies protesta kultūras analīzei, aicinot aizdomāties, kas īsti ir protests – brīvības vai agresijas izpausme?

Foto: Publicitātes foto

Lingvistiskais imperiālisms būs uzmanības centrā izrādei "Lallināt un trallināt", ko izrādīs mākslinieks no Dienvidkorejas Džaha Kū.

Foto: Publicitātes foto

Izrāde vēsta par angļu valodu kā politiskās varas valodu Dienvidkorejā, izrādās, daudzi korejieši veic pat speciālu mēles saišu operāciju, lai viņu angļu valodas izruna būtu precīzāka.

Džaha Kū izrādē "Lallināt un trallināt" darbojas kā dīdžejs, un izrāde būs korejiešu un angļu valodā ar latviešu subtitriem.

Māksliniece no Austrālijas Latai Taumoepo savās performancēs akcentē arī savu senču dzimtenes – Tongas salu karalistes – tradīcijas. Viņas darbu centrā ir klimata pārmaiņu negatīvā ietekme uz Klusā okeāna dienvidu salām.

Festivāls piedāvās tikties arī ar diviem britu māksliniekiem – Džemmu Peinteinu un Džeimsu Stenhausu, kuri ar savu mobilo ierakstu studiju jau sešus gadus ceļo pa Eiropu, aicinot svešus cilvēkus iedziedāt viņu studijā mīlas dziesmas.

Līdz šim viņi ierakstījuši vairāk nekā 1000 balsu 46 dažādās valodās, un viņu projekts saucas "Ak, Eiropa".

Foto: Publicitātes foto

Festivāla laikā viņu furgoniņš piestās arī Rīgā, Saulkrastos un Limbažos, kur viņi gaidīs mīlas dziesmu iedziedātājus arī no Latvijas.

Festivāls piedāvās arī trīs dienu izrāžu un notikumu programmu "Homo Novus apvērsums", ko veidojuši 10 pusaudži no Latvijas un Norvēģijas.

Viens no tās kuratoriem Alberts Roze iepazīstina ar projektu: "Mūsu radošais process sākās martā Norvēģijā, rezidencēs.

Ar izciliem mentoriem kopā pētot, mēs nonācām pie tādām tēmām kā novecošana, nostalģija, paaudžu maiņa.

Lai gan mēs esam jaunieši un uz visu skatāmies no tādas jauniešu pozīcijas, es domāju, ka visiem varētu būt interesanti paskatīties uz to, kā mēs esam veidojuši šo telpu ar darbiem par šīm visiem svarīgajām tēmām."

Jauno kuratoru programma būs skatāma telpās Brīvības ielā 109, kā allaž, festivālam būs dažādas norises vietas, liela daļa notikumu būs festivāla centrā Kaļķu ielā 24, bet izrādes notiks arī Tallinas ielas kvartālā, "Hanzas peronā", botāniskajā dārzā un vēl citviet.

"Homo Novus" sāksies 2. septembrī un ilgs līdz 11. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu