Zelenskis piedāvājis Eiropai kļūt par vienu no enerģētiskās drošības garantiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ukraina var kļūt par vienu no Eiropas enerģētiskās drošības garantiem, vēsta “Unian”, atsaucoties uz Zelenska runu Ziemeļu jūru konferencē.

“Kopā ar Ukrainu jūs varēsiet nepieļaut tādas cenu krīzes, kādas ir pašlaik,” sacīja Zelenskis. Pēc viņa vārdiem, Ukrainai netālu no robežas ar Eiropas Savienību ir unikāla gāzes krātuvju sistēma, kuras apjoms ir vairāk nekā 30 miljardi kubikmetru, kas var būt pieejama arī Eiropas iedzīvotājiem.

“Mums jautā: kā var palīdzēt? Praktiski – izmantojiet mūsu gāzes krātuves jau šajā sezonā. Šodien, piemēram, ir brīvi 15 miljardi kubikmetru. Ukrainai pašai ir nepieciešami trīs miljardi kubikmetru gāzes rezerves, bet mūsu kapacitāte ir pietiekama, lai palīdzētu nodrošināt drošību visai Eiropai. Jūs variet palīdzēt mums. Un tā būs abpusēja palīdzība – gan jums, gan mums,” sacīja Zelenskis.

Viņš piebilda, ka Ukrainai pašai ir nozīmīgas dabasgāzes ieguves vietas. Tiek norādīts, ka Ukrainas dabasgāzes ieguves vietas Eiropai var spēlēt tikpat nozīmīgu lomu, kā dabasgāzes ieguves vietas Norvēģijā.

“Mēs aicinām visus investorus un servisa kompānijas īstenot dabasgāzes ieguvi Ukrainā. Gribiet pragmatiski mums palīdzēt – lūdzu, tas ir instruments. Varam izsniegt licences, slēgt vienošanos par produkcijas sadalīšanu, īstenot izpēti un urbumus. Par to varēsim būt vien pateicīgi,” turpināja Zelenskis.

Viņš arī piebilda, ka Ukraina nākotnē gatavojas palielināt elektrības eksportu uz Eiropas Savienības valstīm.

“Mūsu elektrība ir būtiski lētāka nekā tirgū. Mēs reāli varam palīdzēt pārvarēt dzīves dārdzības krīzi Eiropas valstīs, kas ar mums robežojas,” tā Zelenskis.

Tiek piebilsts, ka Eiropas neatkarība no Krievijas, tostarp arī enerģētikas jomā, ir fundamentāli svarīga visiem Eiropas iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu