ASV vēstnieks Latvijā: Esam ar Ukrainu, jo tā ir pareizi (2)

Džons Kārvails
, ASV vēstnieks Latvijā
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukraina, valsts, kurai Krievija uzbrukusi kopš 2014. gada, tagad pusgadu ir izturējusi neskaitāmas spridzināšanas, pilsētu aplenkumus un zvērības pret tās iedzīvotājiem. Ukraina cīnās, lai aizstāvētu ne tikai savu demokrātiju, bet arī savu kā neatkarīgas valsts pastāvēšanu.

24. augustā tika atzīmēta Ukrainas neatkarības 31. gadadiena. Diemžēl šī diena iezīmēja arī sešus mēnešus kopš Krievijas valdības neprovocētā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, kas tik ļoti šokēja starptautisko sabiedrību, ka tam sekoja ANO Ģenerālās asamblejas nosodījums, un tas pamudināja divas jaunas valstis pievienoties NATO aliansei.

Amerikāņiem, latviešiem un visai pasaulei ir jāpaliek vienotiem, atbalstot Ukrainas suverenitāti, demokrātiju un tiekšanos Eiropas virzienā.

Krievijas agresija Ukrainā ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Eiropā kopš Otrā pasaules kara.

Vladimira Putina sāktais karš pret Ukrainu satricināja visu pasauli un uzrunāja daudzus, jo šī kara gaitā mēs gandrīz katru dienu kļuvām par lieciniekiem vardarbībai, iznīcināšanai, postījumiem un nāvei.

Harkiva pēc Krievijas raķešu uzbrukuma. 2022.gada 29.augusts
Harkiva pēc Krievijas raķešu uzbrukuma. 2022.gada 29.augusts Foto: SERGEY BOBOK/AFP

Ziņojumi par to, ka Krievijas amatpersonas uzrauga tā dēvētās filtrācijas operācijas, kā arī pierādījumi, ka Krievijas spēki ir pratinājuši, aizturējuši, pārvietojuši vai piespiedu kārtā deportējuši miljoniem Ukrainas pilsoņu, tostarp bērnus, izsauca sašutumu.

Mēs visi esam redzējuši attēlus ar Krievijas bombardēšanas sekām - ievainotajiem civiliedzīvotājiem, kuri meklēja patvērumu skolās, teātros un slimnīcās. Ir arī pierādījumi, ka Krievija grasās ar spēku anektēt papildu Ukrainas teritorijas, laižot klajā 2014. gadā izmantotās “aneksijas rokasgrāmatas” versiju, ieceļot amatos nelikumīgi pilnvarotas amatpersonas ar mērķi organizēt fiktīvus referendumus par pievienošanos Krievijai. Piespiedu aneksija būtu rupjš ANO Statūtu pārkāpums, un mēs nepieļausim, ka tas notiek bez cīņas un sekām. Neviena valsts nav tiesīga mainīt kaimiņvalstu robežas.

Visu šo nāves un posta laiku ukraiņi ir patvērušies pazemes bunkuros, riskējuši ar savām dzīvībām, lai vāktu pierādījumus par zvērībām, un piedalījušies ielu kaujās, lai saglabātu savu tautu, valodu, brīvību un identitāti. Ukrainas tautas noturība un neatlaidība ir iedvesmojusi pasauli atbalstīt viņu cīņu par brīvību. Ukrainas bruņotie spēki ir drosmīgi cīnījušies, lai aizstāvētu mums visiem dārgās vērtības.

Kijivas Neatkarības laukumā izstādītie karodziņi, godinot kritušos ukraiņu karavīrus. 2022.gada 28.augusts
Kijivas Neatkarības laukumā izstādītie karodziņi, godinot kritušos ukraiņu karavīrus. 2022.gada 28.augusts Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Krievijas kara sekas neaprobežojas tikai ar Ukrainu. Krievijas agresija ir sagrāvusi globālo graudu tirdzniecību, apdraudot daudzu iedzīvotāju iespējas tikt pie pārtikas. Pašreizējā krīze ir arī paātrinājusi inflāciju un palielinājusi mazumtirdzniecības cenas visā pasaulē.

ASV turpina atbalstīt Ukrainas pārtikas nonākšanu pasaules tirgos. Mēs turpināsim izmantot forumus, piemēram, G20, lai piespiestu Krieviju ievērot neseno vienošanos, kas paredz pārtikas sūtījumu tranzītu no Ukrainas Melnās jūras ostām. Starptautiskais spiediens būs kritiski svarīgs, lai atbloķētu Ukrainas pārtikas eksportu.

Neraugoties uz milzīgajiem zaudējumiem, ko Vladimirs Putins ir nodarījis Ukrainai un pasaulei, ASV, mūsu partneru un sabiedroto, tostarp Latvijas, sankcijas ir paredzētas, lai piespiestu Kremli pārtraukt vardarbību. Sankcijas ietekmē Krievijas ekonomiku, kas ir prasījusi bezprecedenta (un neilgtspējīgu) Kremļa iejaukšanos, lai novērstu būtisku kaitējumu.

Pierādījumi ir pieejami ikvienam. Kremlis vairākus mēnešus nav ziņojis par Krievijas galvenajiem makroekonomiskajiem rādītājiem.

Neraugoties uz Putina apgalvojumiem, ka Krievijai klājas labāk nekā ES, faktiskie skaitļi liecina pretējo, jo Krievijas ekonomika 2022. gada otrajā ceturksnī saruka par četriem procentiem, savukārt ES ekonomika piedzīvoja skaitliski identisku pieaugumu. Krievija jau ir nokavējusi divus parāda maksājumus un pirmo reizi vairāk nekā gadsimta laikā nonākusi defolta stāvoklī, jo nav spējusi izpildīt ārējā parāda saistības.

Saskaņotās sankcijas ir arī iesaldējušas vairāk nekā pusi no Krievijas Centrālās bankas rezervēm, naudas, ko Kremlis citādi izmantotu savas kara mašīnas finansēšanai.

Tā kā sankcijas turpina samazināt Putina kaujas spējas, Ukrainas spēki veiksmīgi aizstāv savu valsti un ukraiņu tauta ir vienotāka nekā jebkad agrāk.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gada februārī, Latvija un vairāk nekā 50 citas valstis ir pievienojušās ASV, lai sniegtu Ukrainai drošības atbalstu. Kopā mēs paātrinām papildu ieroču sūtījumus, kurus Ukraina efektīvi izmanto, lai sevi aizstāvētu.

Mēs uzteicam Latviju par tās nelokāmo apņemšanos veicināt Ukrainas drošību.

Kopš Krievija 24. februārī sāka iepriekš plānotu, neprovocētu un brutālu karu pret Ukrainu, ASV ir piešķīrušas drošības palīdzību gandrīz 10 miljardu ASV dolāru apmērā, kas sevī ietver artilērijas sistēmas un munīciju, bruņumašīnas un modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas Ukrainai. Ukrainas noturības rezultātā, savās mājās, Ukrainā, ir atgriezušies vairāk nekā 2,6 miljoni pārvietoto personu, kas ir vairāk nekā trešdaļa no tiem, kas sākotnēji devās bēgļu gaitās.

Plašais atbalsts Ukrainai no ASV Kapitolija kalna līdz pat ES Padomei ir pierādījis, ka neprovocēti uzbrukumi suverēnām, neatkarīgām valstīm nepaliks bez sekām. ASV, Latvija un mūsu sabiedrotie un partneri visā pasaulē ir vienotāki nekā jebkad agrāk.

Mēs turpināsim būt kopā ar Ukrainu un atbalstīsim tās cīņu par izdzīvošanu, vienlaikus strādājot, lai stiprinātu Eiropas drošību un demokrātiskās vērtības. Mēs stāvam kopā ar Ukrainu, jo robežas un pārtikas piegādes nav kaulēšanās objekts. Mēs esam līdzās Ukrainai, jo cilvēktiesības nav apstrīdamas.

Mēs esam kopā ar Ukrainu, jo tā ir pareizi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu