Gāzes krīze Eiropā būs ilgāka par gaidāmo ziemu, brīdina "Shell" vadītājs (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Eiropā, iespējams, nāksies normēt energoresursu izmantošanu vairāku gadu garumā, jo krīze, ar ko saskārusies Eiropa, būs ilgāka nekā gaidāmā ziema. Šādi paziņojis Lielbritānijas-Nīderlandes naftas un gāzes kompānijas “Shell” vadītājs Bens van Bērdens.

Piegāžu apjoma samazinājums no Krievijas Eiropā pagājušajā nedēļā lika kāpt gāzes cenām, sasniedzot jaunu rekordu. Tas, savukārt, rada draudus par dziļāku recesiju eirozonas ekonomikā, raksta laikraksts “Financial Times”.

Pēc “Shell” vadītāja teiktā, enerģētikas krīze kļūs par Eiropas valstu vienotības patieso pārbaudījumu, jo Eiropai būs jāatrod risinājumi, kas ļautu saglabāt ražošanas darbību gāzes trūkuma apstākļos. Turklāt, problēmas ar energoresursu piegādi diez vai beigsies nākamajā pavasarī.

“Iespējams, ka būs vairākas ziemas, kuru laikā mums nāksies kaut kā meklēt iespējas, piemēram, ekonomēt enerģiju ar normēšanas paņēmieniem un ļoti, ļoti ātri atrast kādas alternatīvas. Tas, ka alternatīvu atrašana un ekonomija būs viegls process, ir fantāzija, kuru mums labāk atvirzīt malā,” sacīja van Bērdens.

Šis paziņojums izskanēja pirmdien Norvēģijā, kur notika “Shell”, “TotalEnergies”, “Equinor” un “Yara” kopīga sadarbības līguma izveidē, kas paredz sadarbību mazināt kaitīgos CO2 izmešus.

“TotalEnergies” vadītājs Patriks Pujanē paziņoja, ka Eiropas valstu valdībām ir vērts sākt domāt par to, ka visos aprēķinos nav nepieciešams iekļaut Krievijas gāzi.

“Uz planētas ir pietiekami daudz resursu arī bez Krievijas gāzes,” pauda Pujanē.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu