Piektdien norisinās žurnālistikai veltīta konference un tiks pasniegtas izcilības balvas; nominēti arī TVNET GRUPA žurnālisti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Piektdien notiks Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) "Izcilības balvas 2022" pasniegšanas ceremonija, informēja LŽA pārstāvji. Pirms ceremonijas visas dienas garumā norisinās žurnālistikai veltīta konference.

Ja tiešraidei nav skaņas, nospied uz atskaņotāja ar labo peles pogu un izvēlies "Show all controls/Rādīt visas vadīklas."

Programma

  • 13:00 Cik spēcīga ir Latgales mediju telpa?

Dalībnieki: Inna Plavoka (chayka.lv), Viktorija Nečajeva (Vietējā Latgales avīze), Dinija Jemeļjanova (Latvijas Televīzija Latgalē).

Vada: Renāte Lazdiņa (Latvijas Radio Latgales studija).

  • 14:15 Latvijas žurnālisti karā: kāda ir pieredze un ko esam mācījušies?

Dalībnieki: Gints Amoliņš (Latvijas Televīzija), Indra Sprance (Latvijas Radio), Ieva Vārna (TV3), Jānis Vingris (TVNET).

Vada: Sanita Jemberga (Re:Baltica).

  • 15:30 Rīga kā patvērums Krievijas neatkarīgajiem medijiem un žurnālistiem. Kāds no tā ieguvums lokāli?

Dalībnieki: Kirill Martynov (Novaya Gazeta Evropa), Denis Kamalyagin (Pskovskaya Guberniya), Anton Lysenkov (Spektr).

Vada: Rita Ruduša (mediju eksperte).

  • 17:00 Es gribu būt Latvijas Republikas kultūras ministrs. Bet vai man rūp žurnālisti un mediji?

Piedalās kultūras ministra amata kandidāti no politiskajām partijām/apvienībām: Vita Anda Tērauda (Attīstībai/Par), Evika Siliņa (Jaunā Vienotība), Nauris Puntulis (Nacionālā Apvienība), Agnese Logina (Progresīvie), Abiks Elkins (SDP Saskaņa), Daiga Mieriņa (ZZS), Juris Saukāns (Apvienotais saraksts: Latvijas Zaļā partija, Latvijas reģionu Apvienība, Liepājas partija)

Vada: Aidis Tomsons (Latvijas Radio) un Vita Dreijere (Delfi.lv)

Pasākums norisināsies plkst.19 Kalnciema ielas kvartālā.

Ikgadējā konkursā par izciliem sasniegumiem žurnālistikā žūrija ir izvērtējusi 116 iesniegtos darbus, izvirzot nominantus vairākās kategorijās.

Kategorijā "Ziņu žurnālistika un reportāža" nominēta Dace Stirāne par Latvijas Televīzijas (LTV) "Panorāmas" reportāžu "Pie pieminekļa neslēpj atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā", Lauris Zvejnieks, Uģis Lībietis, Ģirts Auzāns un Aiga Pelane par Ukrainas kara sākuma atspoguļojumu Latvijas Radio programmā "Labrīt" un Roberts Blass par TV3 "Bez tabu" reportāžu ""Izraušu to preteklību!" Ukrainas karogs Daugavpilī daudziem kā bullim sarkana drāna".

Tāpat šajā kategorijā nominēti Viesturs Radovics par reportāžu "Vai nu tu potēsies, vai arī nomirsi. Kā pārliecināt daugavpilieti?" portālā "Delfi" un Zane Mače par raidījumu "Vai Rīgā zeļ kapraču bizness uz sērojošu tuvinieku rēķina?" Latvijas Radio programmā "Atvērtie faili".

Kategorijā "Intervija un apraksts" nominēti Aiva Kanepone par interviju "Lepna par savām ukraiņu asinīm" izdevniecības "Santa" žurnālā "Ieva", Ieva Alberte par aprakstu "Brīnišķīgais prāts. Robis un viņa neuzvarētā cīņa" portālā "Delfi", Luīze Lote Āboltiņa par rakstu un video interviju sēriju "Upura cīņa" portālā "Tvnet", Laura Dumbere par aprakstu "Pilnpiedziņas palīdzība" žurnālā "Ir" un Romāns Šmeļovs par interviju "Krievijas skolotāji stāsta, kā mainījusies izglītība skolā, karam sākoties" Latvijas Radio 4 programmā "Portret vremeņi" ("Портрет времени").

Kategorijā "Pētniecība un analītika" nominēta LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" autoru komanda par pētnieciskajiem raidījumiem "Operācija Naukšēnu elle jeb neērtie pusaudži" un "Kā top viltus vakcinācijas sertifikāti", Baiba Runce par raidījumu "Puika kriminālstāstā. Kurš traumēja bērnu - pedofilu tīkls vai viņu adoptējusī mamma?" Latvijas Radio programmā "Atvērtie faili" un Guna Gleizde par sižetu "Valdības krīzes sēde" TV3 raidījumā "Nekā personīga".

Tāpat šajā kategorijā uz LŽA izcilības balvu pretendē Ģederts Ģelzis par raidījumiem "Dezinformācijas vīruss. Ģimenes ārste atziņas par Covid-19 potēm smeļas vakcīnskeptiķu grupās" un "Ko sargā Veselības inspekcija?" Latvijas Radio programmā "Atvērtie faili", kā arī Justīne Savitska (Latvijas Radio), Sanita Jemberga ("Re:Baltica"), Anita Brauna, Ivo Tauriņš, Beāte Bērziņa (Latvijas Radio), Olga Dragiļeva, Ainis Kupčs (LTV), Ģelzis, Kristaps Feldmanis, Zane Ārmane (Latvijas Radio) par žurnālistu pētījumu ārsta Jevgēnija Ņikiforenko lietā "Vajadzēs izģērbties".

Kategorijā "Reģioni un diaspora" nominēti Anatolijs Krilovs par rakstiem "Kā agronoms kļuva par rakstnieku" un "Par bargās Sibīrijas cilvēkiem - ar sirsnību" laikrakstā "Latgales laiks", Oksana Puhačova un Ivonna Plaude par rakstu "Ir kauns, ka ne pārāk labi domāju par savu valsti" laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" rubrikā "Karš Ukrainā", Sandra Apine par rakstu "Krievijas pierobežā Pededzē grūti saklausīt atbalstu kara plosītajai Ukrainai" portālā "aluksniesiem.lv" un Santa Ādamsone par raidījumu ciklu "Dzīve pēc bērnu nama" "ReTV/Vidzemes TV".

Kategorijā "Reportāža no Ukrainas kara zonas" LŽA izcilības balvai nominēti Gints Amoliņš, Ingus Graudiņš, Aigars Kovaļevskis par Amoliņa reportāžām LTV no kara zonas Ukrainā, Ieva Vārna, Sergejs Medvedevs, Valdis Francis par dokumentālajām filmām TV3 par karu Ukrainā, Indra Sprance, Filips Lastovskis, Nora Micpapa, Renārs Šteimanis, Beāte Bērziņa par reportāžām "Karš Ukrainā, stāsti no karadarbības zonas" Latvijas Radio un Jānis Vingris ar komandu par "Reportāžu sēriju no Ukrainas" portālā "Tvnet".

Žūrija nolēma šogad izveidot jaunu nomināciju "Reportāža no Ukrainas kara zonas", kurā atsevišķi vērtēja karadarbības zonā strādājušo komandu ziņu žurnālistikas un reportāžas darbus.

Balvu pasniegšanas ceremonijā tiks pasniegta arī gadskārtējā "Intas Brikšes balva" par izcilu ieguldījumu žurnālistikā un balva kategorijā "Gada redaktors".

Ikgadējā "Izcilības balva" tiek pasniegta par izciliem darbiem un sasniegumiem žurnālistikā no 2021.gada jūlija līdz 2022.jūnijam. Pieteikt darbus un autorus bija iespējams gan asociācijas biedriem, gan arī citiem interesentiem.

Izcilības balvas pasniegšana notiek sadarbībā ar Nīderlandes vēstniecību Latvijā, Baltijas Mediju izcilības centru un informācijas aģentūru LETA.

LŽA dibināta 2010.gada 24.novembrī, un tās mērķi ir aizstāvēt vārda un preses brīvību, uzlabot žurnālistu profesionālās darbības vidi, veicināt diskusiju par profesionālajām un ētikas problēmām, aizstāvēt žurnālistu tiesības, uzlabot un attīstīt masu mediju likumdošanu, sekmēt biedru profesionālo apmācību un žurnālistu mūžizglītību.

Pašlaik asociācijā ir 129 biedri.

LŽA ir Starptautiskās Žurnālistu federācijas un Eiropas Žurnālistu federācijas biedre, Latvijas Mediju ētikas padomes dibinātāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu