Apokaliptiskie "grēku plūdi" Pakistānā satelītattēlos (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Applūdusī Pakistāna
Applūdusī Pakistāna Foto: AFP / Scanpix

Pēc vairākiem mēnešiem lietavu applūdusi ir vairāk nekā trešā daļa Pakistānas teritorijas. Tas uzskatāmi redzams satelītattēlos.

Pakistāniešiem dzīve nav taisnīga. Lai arī viņi ir atbildīgi tikai par 1% no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām, tomēr klimata pārmaiņas izjūt visskarbāk. Spēcīgas musonu lietusgāzes kopš jūnija vidus ir pamatīgi appludinājušas Āzijas valsti. Nolijis jau desmit reižu vairāk nekā vidēji, vēsta Eiropas Kosmosa aģentūra.

Jaunajā satelītattēlā, kas uzņemts ar “Copernicus Sentinel-1” satelītu, detalizēti parādīts plūdu mērogs. Indas upe ir pamatīgi izkāpusi no saviem krastiem, veidojot 100 kilometru garu un 10 kilometru platu ezeru. Plašas teritorijas valsts rietumos gar Afganistānas robežu atrodas zem ūdens. No Himalaju un Karakoruma kalnu grēdām plūst ūdens straumes. Īsti grēku plūdi.

Applūdusī Pakistāna
Applūdusī Pakistāna Foto: AFP / Scanpix

Dabas katastrofa jau paņēmusi aptuveni 1100 cilvēku dzīvības un ietekmējusi 33 miljonu pakistāniešu dzīvi. Tiek uzskatīts, ka šie ir lielākie un postošākie plūdi valsts vēsturē. Aplēsts, ka būs nepieciešami 10 miljardi ASV dolāru, lai savestu kārtībā bojāto infrastruktūru.

Šie plūdi nav vienkāršs dabas untums. Lietavas seko karstuma vilnim, kas valsti pārņēma maijā, liekot strauji kust kalnu ledājiem, kas savukārt piesātināja augsni ar ūdeni. Tāpēc lietus ūdens vairs nevar iesūkties augsnē un krājas virs tās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu