Cik dāsni salīdzinājumā ar citām valstīm Latvija atbalsta jaunās māmiņas un tētus?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Apkopota informācija par 129 pasaules valstīm, salīdzinot maternitātes un paternitātes pabalstu apjomu un piešķirto atvaļinājumu ilgumu šogad. Kā uz globālā fona izskatās Latvija?

Visgarākais maternitātes atvaļinājums, ko var saņemt jaunie vecāki, ieskaitot pirmsdzemdību laiku, ir vairāk nekā 50 nedēļas. Tāds pieejams Albānijā, Austrālijā, Apvienotajā Karalistē, Bulgārijā un vairākās Balkānu valstīs. Tomēr ne visās šajās valstīs situācija ir vienlīdz rožaina attiecībā uz finansiālo atbalstu maternitātes un paternitātes pabalsta laikā, kas ir tikpat svarīgi aspekti, vērtējot, cik draudzīga ir valsts strādājošajiem vecākiem. Piemēram, Lielbritānijā maternitātes pabalsts pirmās sešas nedēļas ir 90% apjomā no saņemtās algas un to apmaksā darba devējs, nākamajās 33 nedēļās valsts kompensē 157,97 mārciņas nedēļā, bet 13 nedēļas var izmantot kā bezmaksas atvaļinājumu. Serbijā visus 12 mēnešus jaunā māmiņa vai tētis saņem vidējo algu. Savukārt Austrālijā konkrēts bērna kopšanas pabalsts nav noteikts, bet ikviens var pieteikties īpašam valsts pabalstam. Visskumjākā aina ir tālajā un trūcīgajā Eritrejā, kur māmiņas var izmantot deviņu nedēļu atvaļinājumu, bet par pabalstiem var vien sapņot. Tāpat ir vairākas valstis, piemēram, Māršala Salas un Palau, kur likumos nav pat pieminēts ne maternitātes, ne paternitātes atvaļinājums, ne pabalsts.

Daudzās valstīs, ieskaitot Latviju, uzreiz pēc maternitātes atvaļinājuma var pieteikties bērna kopšanas atvaļinājumam. Piemēram, Zviedrijā darbinieki izmanto grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu kā bērna kopšanas atvaļinājumu. Darbiniekiem kopumā pienākas 480 darba dienas bērna kopšanas atvaļinājuma. Katram vecākam ir tiesības uz 240 dienām, un viņi var izlemt, kā sadalīt ilgumu līdz 150 dienām. Šajā periodā algu izmaksā Zviedrijas Sociālās apdrošināšanas aģentūra. 390 dienas vecāki saņem gandrīz 80% no algas. Savukārt no 391. līdz 480. dienai vecāki saņem fiksētu pabalstu – 180 kronu dienā.

Baltijā par jaunajiem vecākiem rūpējas labi

Salīdzinot visas 129 pētījumā iekļautās valstis, Latvija ir viena no strādājošiem vecākiem visdraudzīgākajām valstīm pasaulē, jo maternitātes pabalsts tiek aprēķināts gan par pirmsdzemdību, gan pēcdzemdību atvaļinājumu, kas kopā veido 18 nedēļas. Arī tēviem pēc bērna piedzimšanas pienākas 10 brīvas dienas. Šie atvaļinājumi tiek apmaksāti 80% apmērā no iepriekš saņemtās algas. Taču uzreiz pēc tam viens no vecākiem vai arī abi vecāki pamīšus var izmantot apmaksātu bērnu kopšanas atvaļinājumu, līdz mazulim aprit gads vai pusotrs, saņemot vecāku pabalstu – 43,75 vai 60% apmērā no algas, kā arī piemaksas.

Arī mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā valsts par jaunajiem vecākiem rūpējas labi. Lietuvā maternitātes atvaļinājums ir 18 nedēļas, tētiem pienākas četras nedēļas, turklāt pabalsts ir 100% apmērā no saņemtās algas. Bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot 156 nedēļas, un 52 nedēļas māmiņa vai tētis saņem algu pilnā apjomā.

Igaunijā ir ievērojami ilgāks maternitātes atvaļinājums – 62 nedēļas, kas ir ilgākais Eiropā, tētim pienākas divas nedēļas, un abi šajā laikā saņem algu 100% apmērā. Tomēr ar bērna kopšanas pabalstu ziemeļu kaimiņi nav tik dāsni – to var izmantot 36 nedēļas, nesaņemot papildu pabalstus.

Bērna piedzimšanas atvaļinājums – laiks jaunām iespējām

Bērna pirmajā dzīves gadā māmiņa vai tētis ir “pilna laika darbs”, tomēr mirkļos, kad mazais iemidzis vai kad viņš jau mazliet paaudzies, arī bērna kopšanas atvaļinājuma laikā vecākiem var rasties brīvais laiks, un daudzi to labprāt izmanto, lai apgūtu jaunas prasmes vai meklētu attālinātu darbu. Tas ļauj gan papildināt ģimenes budžetu, gan arī kalpo kā psiholoģiska atbalsta mehānisms, jo ikdienas rutīnai piešķir jaunu jēgu.

*Informāciju apkopoja attālinātās darbinieku nolīgšanas platforma Deel.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu