Latvijas ĀM nepubliskos kompānijas, kas pārejas periodā vēlas turpināt Krievijas naftas produktu importu (1)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Nafta. Ilustratīvs foto
Nafta. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Augusta beigās Igaunijas Ārlietu ministrija publicēja sarakstu ar kompānijām, kuras pieteikušās izņēmuma atļaujai turpināt Krievijas naftas produktu importu pārejas periodā pēc sankciju ieviešanas. Savukārt Latvija šim piemēram sekot negrasās. 

Ārlietu ministrijā portālam TVNET paskaidroja, ka

"ministrija informāciju par tiem naftas līgumiem, uz kuriem attiecināmi izņēmumi, ir paziņojusi Eiropas Komisijai. Ārlietu ministrija šobrīd neplāno publicēt šādu informāciju".

Jau vēstīts, ka Igaunijas Ārlietu ministrija publicējusi sarakstu ar 28 kompānijām, kas vēlas turpināt Krievijas naftas produktu importu pārejas periodā pēc sankciju ieviešanas.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu iepriekš paskaidroja, ka par komercnoslēpumu nav uzskatāms kompānijas nosaukums, darbības joma un tas, ka tā ir pieteikusies izņēmuma statusam, tādējādi saraksta publicēšana nepārkāpj noteikumus par komercnoslēpumu.

"Esmu pārliecināts, ka Igaunijas sabiedrībai ir pamatota interese zināt, kuras Igaunijas kompānijas ir pieteikušās izņēmuma atļaujai turpināt naftas tirdzniecību ar Krieviju pārejas periodā," pauda Reinsalu.

Krievijas naftas produktu aizliegumu paredz jūnija sākumā pieņemtā Eiropas Savienības (ES) sestā sankciju pakete. Tika noteikts, ka sešu mēnešu laikā ES dalībvalstīm jāizbeidz Krievijas jēlnaftas imports pa jūras ceļiem un astoņu mēnešu laikā naftas produktu imports. Šis pārejas periods tika dots, lai pabeigtu jau esošos līgumus. Atsevišķs pagarinājums ir dots Bulgārijai, kuras lielākajai naftas pārstrādes rūpnīcai atļauts iepirkt Krievijas naftu līdz 2024. gadam.

Šīs sankcijas gan neattiecas uz naftas cauruļvadu "Družba", kura galvenais zars iet caur Baltkrieviju uz Poliju un Vāciju, bet dienvidu atzars - caur Ukrainas ziemeļrietumiem uz Slovākiju, Čehiju un Ungāriju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu