Iepirkšanās tusiņš "Andele Mandele" un Verka Serdjučka Rīgā: pasākumu ceļvedis nedēļai

Ziemassvētku tirdziņš “Andelemandele” Foto: TVNET
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Vasara ir beigusies, taču tas nebūt nenozīmē, ka kultūras dzīve apstājusies. Pasākumi pamazām pārceļas uz iekštelpām, un esam sagatavojuši pasākumu ceļvedi šai nedēļai!

12. septembris

Piekto gadu pēc kārtas Latvijā norisināsies “Pasaules talka” un tās ietvaros 12. septembrī tiks atklāts trešais Laimes koku parks – Smiltenes novada Trapenē.

Kopš 2020. gada Pasaules talkas ietvaros Latvijā tiek veidoti Laimes koku parki, ar mērķi labiekārtot un apzaļumot apdzīvotās teritorijas, radīt cilvēkiem vietu koku stādīšanai, kā arī sniegt ieguldījumu Latvijas un pasaules ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā. Pirmais Laimes koku parks 2020. gadā tapa Valdemārpilī, pērn tāds tika izveidots Jelgavā. Līdzīgi kā iepriekš, arī šogad “Lielā Talka” izsludināja konkursu pašvaldībām par Laimes koku parka izveidi. Ņemot vērā lielo atsaucību, vēlmi labiekārtot vidi mums apkārt, šogad tika apstiprināti trīs konkursa uzvarētāji, kuru pieteikumi atbilda konkursa prasībām.

Pirmais Laimes koku parks šogad 12. septembrī tiks atklāts Trapenē, kur līdz pat Pasaules talkas dienai iedzīvotājiem būs iespēja piedalīties koku stādīšanas akcijā "Laimes koki",

savukārt Viļānos un Krāslavā parki tiks veidoti Pasaules talkas ietvaros, 17. septembrī, kad talkos visa Latvija un Pasaule.

13. septembris

13. septembrī multimediālās mākslas centrā "Digital Art House" notiek Latvijas "FinTech" forums, kas pulcē finanšu tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjus, nozares ekspertus un amatpersonas. Uzņēmumu vadītāji dalīsies pieredzē par savu ceļu finanšu inovāciju pasaulē un ar ekspertiem spriedīs par "FinTech" izaugsmes virzieniem un nozares attīstībai Latvijā nepieciešamajiem stimuliem. Forums nodrošinās tīklošanās iespēju un notiks klātienē, kā arī būs vērojams tiešraidē.

Tāpat 13. septembrī Riharda Vāgnera namā norisināsies Andreja Osokina solokoncerts “1842. Lists Rīgā”. 1782. gadā ēkā, ko šobrīd pazīst kā Vāgnera namu, tika dibināts pirmais Rīgas Pilsētas teātris, kurā divus gadus strādājis komponists Rihards Vāgners un kur koncertējuši tādi mākslinieki kā Ferencs Lists, Klāra Šūmane un citi. Šogad aprit tieši 240 gadi kopš teātra dibināšanas, un Rīgas Riharda Vāgnera biedrība 13. septembrī šo notikumu ar Andreja Osokina solokoncertu un muzikāli dramatisku izrādi Kristīnas Vuss režijā.

Foto: pianists Andrejs Osokins prezentē debijas soloalbumu

Koncertā izskanēs Riharda Vāgnera un Ferenca Lista klaviersonātes. Koncertu papildinās skaņdarbi, ko Lists izpildīja savā Rīgas koncertā pirms 180 gadiem, tostarp arī Volfganga Amadeja Mocarta ārija no operas “Figaro kāzas”, kurā Andrejam Osokinam pievienosies Sonora Vaice, kā arī Ludviga van Bēthovena “Adelaīde” Mihaila Čuļpajeva dziedājumā.

Pianists Andrejs Osokins stāsta:

“Ar nepacietību gaidu koncertu šajā leģendārajā zālē, ko iemīlēju jau bērnībā, jo tieši šeit katru gadu ar jaunu soloprogrammu uzstājās mans tēvs Sergejs Osokins. Ļoti gaidu, kad tuvosies tas brīdis, kad Rīga varēs lepoties ar atjaunoto Riharda Vāgnera namu un teātri, un ticu, ka šis koncerts būs svarīgs solis pretī šai skaistajai vīzijai!”

14. septembris

14. septembrī plkst. 16:30 Zvaigznes prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6, Rīgā  norisināsies Daces Vīgantes grāmatas "Romantiķis" atvēršanas svētki. "Es nebraucu tur, lai uzvarētu vai ciestu sakāvi. Es tikai gribu tur būt."

Savukārt plkst. 19:00 Jaunpils pils dzirnavu šķūnī “Lauku šiks” notiks Ainara Mielava un Aigara Voitišķa koncerts “Kad mēness jūrā krīt”. Koncerts būs īpašs ar to, ka klausītāji to baudīs Jaunpils pils 18. gadsimta barona fon der Rekes valdīšanas laikā celtajā ūdensdzirnavu šķūnī. Koncertā būs īpaši neatkātojama intīma atmosfēra, kuru radīs vēsturiskās būves pamatīgums un klausītāju tuvums māksliniekiem. Lai jau pirms īpašā koncerta sajustu Jaunpils pils dzirnavu romantiku būs iespēja pirms koncerta apskatīt dzirnavu iekārtu, kas darbojusies 20. gs. 20.−30. gados. Dzirnavu šķūnī darbosies pils krogs ar gardām uzkodām un dzērieniem.

15. septembris

15. septembra vakaru pieskandinās viena no ietekmīgākajām Ziemeļeiropas progresīvā metāla rokgrupām "Opeth". Grupa pirmo reizi koncertēs Latvijā jaunākā albuma “In Cauda Venenum” tūres ietvaros. Koncerts gaidāms koncertzālē "Palladium Rīga" un kā koncerta īpašie viesi būs Islandes klasiskā roka grupa “The Vintage Caravan”. Sākums plkst. 19:00.

Tāpat 15. septembrī jau sešpadsmito reizi risināsies Radošās izcilības festivāla ADWARDS apbalvošanas ceremonija, kurā labākos Latvijas reklāmas un dizaina projektus būs novērtējusi profesionāla starptautiska žūrija. Šāgada festivāla radošais koncepts ir “Izcel savu izcilību”. Festivāla oficiālais afterparty notiks M/Darbnīcā, Briāna ielā 9, kur uzstāsies "BelTempo".

16. septembris

Kultūras baudītāji aicināti uz LNMM galvenās ēkas Balto zāli 2. stāva kreisajā spārnā, kur skatāma izstāde "Mīla un dzīve. Biruta Baumane".

Savukārt eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs", kas savu divdesmito jubileju svinēs 23. un 24. septembrī kultūras norišu vietā "Hanzas perons" piedāvā bezmaksas ievadkoncertu 16. septembrī plkst. 18:00 Āgenskalna tirgus paviljona 2. stāvā. 

Foto: atjaunotais Āgenskalna tirgus paviljons

Tajā uzstāsies irāņu mūziķis Ata Ebtekars (Ata Ebtekar) jeb Sote - viena no vadošajām figūrām tuvo austrumu eksperimentālās mūzikas scēnā. Kā raksta medijs “FACT”, Ebtekars palīdz Irānas eksperimentālās mūzikas scēnai kļūt par vērienīgu kulturālu kustību.

Koncertā uzstāsies arī bundzinieks Kriss Korsano (Chris Corsano), ko medijs “The New York Times” nodēvējis par “klaiņojošu avangarda mūzikas dūzi”. Korsano tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem bundziniekiem brīvās improvizācijas un noizroka sfērās; viņš šajā koncertā uzstāsies kopā ar dāņu saksofonisti Loti Ankeri (Lotte Anker), Ziemeļvalstu padomes Mūzikas balvas laureāti.

Uz skatuves šajā vakarā kāps arī kinomūzikas komponists Mārtins Vīlers (Martin Wheeler), kas prestižajā Kannu kinofestivālā saņēmis balvu par skaņu celiņu filmai “Michael Kohlhaas”, kā arī ukraiņu elektroniskās mūzikas producente NFNR (Neither Famous Nor Rich), kas Ukrainā vada biedrību Women’s Sound sievietēm un nebinārām personām elektroniskajā mūzikā.

Visbeidzot, pasākumā ar jaundarbu būs klausāms arī pašmāju elektroniskās mūzikas projekts, kas jau kopš “Skaņu meža” agrīnajiem izlaidumiem turpinājis periodiski atgriezties tā programmā - Andra Indāna Gas of Latvia.

Sestdien no plkst. 19:00 Ķīpsalā (BT1 izstāžu zālē) notiks Fukšu balle. Uzstāsies Edavārdi, Prusax, "Singapūras satīns", "Pirmais kurss" un citi. "Food corti" remdēs jauno studentu izsalkumu, tāpat gaidāmas citas aktivitātes un pārsteigumi no atbalstītājiem.

17. septembris

17. septembrī Ķīpsalā norisināsies garderobes izpārdošana "Andelemandele GRAND & KIDS". 

Foto: iepriekšējo gadu "Andele Mandele"

Savukārt pēc kārtīgas iepirkšanās vakarā gaidāmi koncerti - Andrejsalā uz "Wondersalas" skatuves ar šogad vienīgo koncertu Baltijā uzstāsies kolorītais ukraiņu mākslinieks Verka Serdjučka. Sākums plkst. 20:00. Bet "Palladium Rīga" notiks dziedātāja Aivo Oska koncertšovs “SUVENĪRS”, kas tiks organizēts ar dzīvā sastāva uzstāšanos. Koncertprogrammā tiks iekļauta arī viesmākslinieces – uzlecošās Latvijas mūzikas zvaigznes Būū, uzstāšanās. 

18. septembris

18. septembrī Mediju centrā H2O plkst. 19:00 notiks mūsdienu dejas šovs "Man nepietiek". "Ko nozīmē turpināt dzīvot pēc zaudējuma? Kas paliek pāri no tevis, kad tev atņem vienīgo, ko tu esi pratis? Varbūt man vajag tikai vienu labu draugu, ar ko kopā caur asarām izsmieties par savas dzīves haosu...". Šova īpašais muzikālais viesis būs dziedātāja Aminata, kas bagātinās šovu ar savām muzikālajām kompozīcijām, arī dziesmām no jaunā EP "Savvaļas pusē".

Raksts tapis sadarbībā ar "Bosch".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu