"Saskaņa" aicina atlikt partijas ieskatā "sasteigto" aizsardzības dienesta ieviešanu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Saskaņa" CVK iesniedz kandidātu sarakstu un priekšvēlēšanu programmu
"Saskaņa" CVK iesniedz kandidātu sarakstu un priekšvēlēšanu programmu Foto: Zane Bitere / LETA

Partija "Saskaņa" aicina atlikt tās ieskatā "sasteigto" valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanu, pirmā iesaukuma grafikā saskatot pieskaņošanos vēlēšanu tuvumam, aģentūru LETA informēja partijas pārstāvji.

Partijā pauž, ka tā "iebilst pret veidu", kādā valdība un Saeimas koalīcija virzās uz VAD pirmo iesaukumu "jau" no 2023.gada janvāra.

""Saskaņa" pieprasa atlikt sasteigto VAD ieviešanu, vispirms izstrādājot detalizētu normatīvo bāzi, veicot detalizētus finanšu aprēķinus, plaši apspriežot VAD sabiedrībā un saņemot no tās skaidru atbalstu iecerētajām reformām," teikts politiskā spēka paziņojumā.

Aizsardzības ministram tikai līdz septembra beigām jāiesniedz Ministru kabinetā normatīvo aktu projekti, kas nepieciešami VAD ieviešanai, atzīmē opozīcijas partijas politiķi. Tāpat līdz septembra beigām vēl tikai jāizveido darba grupas, kuru uzdevums būs lemt jautājumus par civilā dienesta un VAD datubāžu organizēšanu, norāda "Saskaņā".

"Savukārt precīzas izmaksas, cik Latvijai obligātā dienesta ieviešana izmaksās, Aizsardzības ministrija plāno iesniegt Ministru kabinetam tikai līdz gada beigām," teikts partijas paziņojumā.

"Saskaņa" norāda, ka šāda pieeja norāda, ka "VAD izveide ir sasteigta, un tas rada aizdomas, ka tā pieskaņota Saeimas vēlēšanu termiņam, nevis tiek īstenota mērķtiecīgi un plānveidīgi".

Partijā pauž, ka valsts aizsardzības spēju stiprināšana ir sistēmisks, nevis kampaņveidīgs uzdevums.

"Tas prasa nopietnu dialogu ar sabiedrību, un tam jābūt sabiedrībā akceptētam, nevis uzspiestam risinājumam," norādīts politiskā spēka paziņojumā.

Opozīcijas deputāti aicina sniegt skaidras atbildes, kā tiks aizsargātas studējošo jauniešu intereses, jaunās ģimenes ar bērniem, veci cilvēki, kam iesaukšanai pakļautais jaunietis ir vienīgais atbalsts.

Publiski izskanējušais par soda mēriem par izvairīšanos no iesaukuma neveicina pilsoņu uzticēšanos un atbalstu piedāvātajai valsts aizsardzības koncepcijai, norāda "Saskaņā".

Kā ziņots, valdība otrdien uzklausīja informatīvo ziņojumu un atbalstīja VAD ieviešanu ieviešanu vīriešiem no 18 līdz 27 gadiem un sievietēm brīvprātīgi ar 2028.gadu, nodrošinot maksimāli plašu pilsoņu iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, kas nodrošinātu vienlīdzības principu pilsoņu pienākumam iesaistīties valsts aizsardzībā.

Tāpat ministri atbalstīja ziņojumā piedāvāto pakāpenisko VAD ieviešanu no 2023. līdz 2027.gadam ar pirmo iesaukumu 2023.gada janvārī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu