Ukrainas pretuzbrukums Harkivas apgabalā: aprēķināti Krievijas zaudējumi (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas okupācijas spēki Harkivas apgabalā Ukrainā cietuši sakāvi. “Forbes” Ukrainas versija aprēķinājusi, cik lielus zaudējumus Ukrainas pretuzbrukumā naudas izteiksmē cietusi Krievijas armija.

Veiksmīgais Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukums Harkivas virzienā ir kara lūzuma punkts, uzskata “The Economist” aptaujātie militārie eksperti. Septembra pirmajā pusē veiktais Ukrainas pretuzbrukums daudziem kļuvis par pārsteigumu tā mērogu dēļ.

Ņemot vērā Krievijas Aizsardzības ministrijas publiskoto karti, kopš 6. septembra Krievijas armija pametusi teritoriju aptuveni 9000 kvadrātkilometru platībā, kas ir vairāk nekā 28% no Harkivas apgabala. Ukrainas ģenerālštābs bijis piesardzīgāks savos novērtējumos – tika ziņots par 700, 100, 2500 kvadrātkilometriem, līdz oficiālais rādītājs ir kļuvis 3000 kvadrātkilometri.

Šajā novērtējumā gan nav iekļautas tās teritorijas, kuras Ukrainas spēki atbrīvoja 11. un 12. septembrī, respektīvi – kuru ieņemšana vēl nav oficiāli apstiprināta. Ukrainas ģenerālštābs norāda, ka daļa informācijas par ukraiņu atbrīvotajām teritorijām tiks atklāta vēlāk drošības apsvērumu dēļ.

No 6. līdz 11. septembrim, ņemot vērā Ukrainas ģenerālštāba sniegtos datus, iznīcināti 2850 okupanti, kā arī 590 tehnikas vienības, kuru vērtība pārsniedz 670 miljonus dolāru.

Nozīmīga daļa tehnikas iznīcināta pretuzbrukuma laikā Harkivas apgabalā. Pretinieka zaudējumi ir 86 tanki un 158 bruņumašīnas, 106 artilērijas sistēmas, 159 automobiļi un 46 citas tehnikas vienības.

Dārgākais pretinieku zaudējums – radioelektroniskās cīņas komplekss “Moskva-1” (57 miljonus dolāru vērts), kas iznīcināts Zaporižjas apgabalā. Harkivas apgabalā okupanti zaudējuši iznīcinātāju-bombardētāju “Su-34” (36 miljoni dolāru) un bateriju radiolokācijas sistēmu “Zoopark-1M” (25 miljoni dolāru).

Tomēr ne visa krievu zaudētā tehnika ir zaudēta. Pēc analītiskā projekta “Oryx” aprēķiniem,

no 6. līdz 10. septembrim Ukrainas karavīriem izdevies pārņemt 129 tehnikas vienības, kas ir 104 miljonus dolāru vērtas.

To vidū ir arī 10 haubices “Msta-S” un “Msta-B”, kuru vērtība pārsniedz 43 miljonus dolāru. Internetā jau klīst joki, ka nedēļas laikā Krievija piegādājusi Ukrainai vairāk militārās tehnikas nekā lielākā daļa sabiedroto kopš kara sākuma.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu