Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Septiņi punkti un astoņas spēles

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmieras" futbolisti
"Valmieras" futbolisti Foto: Jānis Līgats

To viņiem jau vairākkārt ir teikuši, to viņi paši ir iedomājušies, viņiem to teiks vēl daudzas reizes un tad tikai mainīsies punktu starpība (varbūt) un atlikušo spēļu skaits, bet viņiem jācenšas to nedzirdēt un "neņemt galvā". Astoņas spēļu kārtas pirms Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionāta finiša "Valmiera FC" komandas pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem ir 7 punkti. Tas nav maz, bet nav arī tik daudz, lai varētu jau pasūtīt uzvalkus sezonas noslēguma ballei čempionu godā. Atlikušās spēles Valmieras komandai droši vien būs visgrūtākās šajā sezonā.

Par "zelta spēli" to būtu pārspīlēti nosaukt, taču spēle Jāņa Daliņa stadionā starp "Valmiera FC" un "Riga FC" čempionāta pēdējā apļa ievadā varēja ļoti būtiski ietekmēt spēkošanos par titulu un, iespējams, arī ietekmēja. Pirms tās abas komandas šķīra četri punkti, ja "rīdzinieki" būtu uzvarējuši, tad paliktu tikai viens punkts un vēl nevar zināt, kā tik ciešu kāpšanu uz papēžiem Valmieras komanda būtu izturējusi. To mēs arī neuzzināsim, jo ar 3:1 uzvarēja Valmieras komanda. Uzvarēja pārliecinoši.

"Rīdziniekiem" tādā spēlē vajadzēja, kā mēdz teikt, "ēst zemi", lai uzvarētu, taču neko tamlīdzīgu pašatdeves un cīņas spara ziņā viesu komandā nemanīja. Dīvaini. Līdz spēles beigām bija palikusi gandrīz pusstunda, rezultāts bija 2:0 mājinieku labā, bet uz viesu komandas soliņa varēja manīt nolemtības sajūtu… Vēl gandrīz pusstunda, vēl taču var kaut ko mainīt! Nekā tamlīdzīga. Kad tad vēl, ja ne šajā spēlē?!

Valmieras komanda pretiniekus apspēlēja pārliecinoši, zaudējums iepriekšējā mačā Liepājas komandai bija nevis kaut nedaudz sašķobījis komandas pārliecību, bet gan gluži otrādi – tas tikai papildus mobilizēja. Skaidrs, ka mača gaitu būtiski ietekmēja valmieriešu jau otrajā minūtē gūtie vārti, taču atlika vēl vismaz 88 minūtes… Lai "rīdzinieki" neapvainojas, bet ar tādu sniegumu un noskaņojumu par čempioniem nekļūst.

Nezinu, kāda ir gaisotne komandā, taču Valmierā neizskatījās (par ko netieši liecina arī vārtsarga Roberta Ozola nesavaldīšanās), ka tā būtu vienam lielam mērķim vienota. Savus 19. vārtus čempionātā guva Raimonds Krollis, bet 12. vārtus – Kamilo Mena. "Riga FC" komandu valmierieši šosezon uzvarēja trešo reizi pēc kārtas (1:2, 3:0, 2:0 un 3:1) un ceturto reizi pēdējās astoņās savstarpējās spēlēs virslīgā.

Nav par čempioni kļuvusi vēl arī Valmieras komanda. Tagad, iespējams, sāksies psiholoģiskā ziņā grūtākais čempionāta posms. Vēl jāspēlē gan ar RFS (mājās), gan ar FK "Liepāja" (viesos un pēdējā čempionāta spēle), gan ar FK "Auda" (mājās), taču arī jebkura no pārējām spēlēm būs ar papildu nastu plecos (galvās). Ja valmieriešiem izdosies saglabāt prasmi koncentrēties kā galvenajai katrai nākamajai spēlei, neietekmēties vai tikai pozitīvi ietekmējoties no iepriekšējās spēles iznākuma un situācijas turnīra tabulā, tad "Stāv pāri visam Valmiera" pēc čempionāta finiša skanēs īpaši emocionāli.

Titula īpašnieks RFS arī vēl nav nolicis pilnvaras – 3:0 uzvara pār Jūrmalas "Spartaku" ļāva panākt turnīra tabulā "Riga FC" komandu. Titula īpašniekiem jau šonedēļ (ceturtdien) pirmā spēlē mājās UEFA Konferences līgas grupu turnīrā un starp spēlēm tajā jāspēj saglabāt izredzes saglabāt titulu. Plus vēl Latvijas kausa izcīņas fināls (19. oktobrī). Tā ka tagad "Valmieru" ķer divas komandas.

Nedaudz atpalika no pirmā trijnieka FK "Liepāja", kas pēc uzvaras Valmierā knapi izglābās mačā ar Salaspils "Super Nova" – 2:2 no 0:2, turklāt neizšķirts panākts kompensācijas laikā ar 11 m soda sitienu. Un tas - nezin kāpēc - nemaz neizbrīna. Netikšana trijniekā (tagad no tā šķir 6 punkti) liepājniekiem var dārgi maksāt. Jau minēju Latvijas kausa izcīņas finālu, bet tajā ar RFS spēlēs FK "Auda".

Ja "Auda" iegūs kausu, tad "Auda", nevis ceturtā komanda virslīgā iegūs vietu Konferences līgas kvalifikācijas turnīrā. Tā ka RFS un "Riga FC" vēl arī nedrīkst atslābināties un "rīdziniekiem" nākamā spēle ir savā laukumā tieši ar Liepājas komandu.

Ne mazāk spraiga spēkošanās rit par vietas saglabāšanu virslīgā, kurā korekcijas ieviesa … LFF Apelācijas komiteja. FK "Auda" piespriests tehniskais 0:3 zaudējums mačā ar FK "Metta" par nepilnīgi aizpildītu protokolu. "Audas" likteni tas īpaši neietekmē, bet "Mettai" šie trīs punkti var beigās kļūt par glābšanas riņķi.

Neapstrīdu Apelācijas komitejas lēmumu (to gan vēl var pārsūdzēt Sporta arbitrāžas tiesā), taču mulsina kas cits – minētā spēle notika vēl 27. jūnijā, "Metta" apelācijas sūdzību par Disciplinārās komitejas lēmumu (naudas sods) iesniedza vēl 14. jūlijā, bet Apelācijas komiteja savu lēmumu pieņēma tikai septembra sākumā… Gandrīz pēc diviem mēnešiem. Tieši tad, kad spēkošanās par vietas saglabāšanu virslīgā kļuvusi visspraigākā, kad katram punktam ir palikšanas vērtība. Tā rodas baumas, tā rodas sazvērestības teorijas… Varētu domāt, ka Apelācijas komitejai katru dienu ir pilns galds ar protestiem un apelācijas sūdzībām. Starp citu, līdzīgs gadījums esot bijis 2. līgas čempionātā, taču tur viss tika atrisināts ļoti operatīvi. Kas šeit traucēja to paveikt operatīvi? Virslīgā jau tāpat netrūkst intrigu šā vārda pozitīvā nozīmē, kāpēc radīt vēl mākslīgas?

Nākamajā spēļu kārtā centrālais mačs būs 16. septembrī "Skonto" stadionā starp "Riga FC" un FK "Liepāja". Līdere Valmieras komanda spēlēs viesos ar "Spartaku", kuram punktus vajag vairāk nekā ēst, bet RFS brauks uz Daugavpili, kur nevienam pretiniekam neklājas viegli. "Metta" uzņems "Tukums 2000/Telms" futbolistus, bet "Super Nova" spēlēs viesos ar FK "Auda".

Katra spēle ir svarīga, bet vismaz vienai komandai katrā pārī – pat ļoti svarīga.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu