Rīgas osta Spilves pļavās plāno veidot saules enerģijas parku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rīgas osta Spilves pļavās plāno veidot saules paneļu parku ar nominālo jaudu vismaz 100 megavatu (MW) un plānoto elektroenerģijas izstrādi vismaz 100 000 megavatstundu (MWh) gadā, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola.

Rīgas brīvostas pārvalde izsludinājusi izsoli par pārvaldes īpašumā esošas zemes, valdījumā esošas zemes un personālservitūtu, kas atrodas Rīgas brīvostas teritorijā, Spilves pļavās ar kopējo aptuveno platību 176,9 hektāri, nomas tiesībām. Objekta turpmākās izmantošanas nosacījumi paredz saules paneļu uzstādīšanu un atjaunojamās saules elektroenerģijas ražošanu.

Izsoles sākuma cena gada nomas maksai ir 233 251 eiro, kam klāt tiks pieskaitīti 5% no objektā saražotās elektroenerģijas apmēra katrā elektroenerģijas tirdzniecības intervālā.

Pieteikumu dalībai izsolē var iesniegt līdz 2022.gada 14.oktobra plkst.16.30, bet izsole notiks 7.novembrī plkst.14.

Pretendentu izvēlē tiks vērtēti vairāki parametri - klasiskā zemes nomas maksa, kā arī zaļā enerģija, ko ražotājs nodos ostai pamatdarbības īstenošanai.

"Saules parks ražos zaļo enerģiju ostas un Rīgas uzņēmumiem, un, visticamāk, padarīs lētāku elektroenerģiju arī visiem Rīgas iedzīvotājiem," pauž Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps (LA).

Viņš skaidro, ka Rīgas osta ir lielākais industriālais parks Baltijā ar līdz šim neizmantotu ekonomisko potenciālu "Spilvē".

"Strādājot ar investoriem un potenciāliem klientiem Spilves industriālā parka attīstībā, redzam potenciālu zaļās enerģijas attīstībai - vispirms saules paneļu parkam, tad ūdeņraža tehnoloģiju attīstībai. Turklāt, šodien starptautiskie ražotāji un loģistikas ķēdes pieprasa "zaļākus transporta koridorus", un saules parks ir iespēja ostas stividoriem piedāvāt zaļu un lētu enerģiju," norāda Zeps, piebilstot, ka tas Rīgas ostu padara par daudz konkurētspējīgāku investīciju projektiem nekā jebkuru citu ostu reģionā.

Atbilstoši Rīgas brīvostas attīstības programmai 2019.-2028.gadam brīvostas pārvalde par prioritārajiem darbības virzieniem turpmākajā attīstībā noteikusi ostas kravu portfeļa diversifikāciju, piesaistot jaunas kravu plūsmas, palielināt ne-enerģētikas tranzītkravu apmēru, kā arī ostas līdz šim neapgūto teritoriju attīstību, piesaistot attīstāmajās teritorijās ar ostas funkciju saistītas un/vai nesaistītas ražošanas darbību, kas ilgtermiņā varētu veidot plašāku industriālo pakalpojumu klasteri Rīgas ostā.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir lielākā osta Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu