Ukrainas iedzīvotājiem apmaksās zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Līdz gada beigām Ukrainas iedzīvotājiem zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus segs pilnā apmērā no kompensācijām piešķirtajiem līdzekļiem kā patvēruma meklētājiem un trūcīgām personām, otrdien nolēma valdība.

Kā skaidro Veselības ministrija (VM), līdz šim minētie izdevumi Ukrainas iedzīvotājiem tika segti līdz šī gada 23.augustam, kad beidzās noteiktais terminētais sešu mēnešu periods. Tā rezultātā no 24.augusta Ukrainas civiliedzīvotājiem kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču iegādes gadījumā būtu jāveic līdzmaksājums.

Izmaiņas paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem līdz šī gada 31.decembrim zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus segs pilnā apmērā no kompensācijai piešķirtajiem līdzekļiem - 50% un 75% kompensācijas apmēra gadījumā tiek piemērota 100% kompensācija.

Vienlaikus iegādes izdevumu segšana neattiecas uz gadījumiem, ja Ukrainas civiliedzīvotājam ir izrakstītas kompensējamo zāļu A sarakstā iekļautās nereferences zāles vai medicīniskās ierīces. Šādā gadījumā Ukrainas civiliedzīvotājs sedz starpību starp attiecīgās grupas nereferences un references zāļu vai medicīnisko ierīču aptiekas cenu (ar pievienotās vērtības nodokli).

Tāpat tas neattiecas uz gadījumiem, ja zāļu un medicīnisko ierīču individuālās kompensācijas gadījumā izrakstīto zāļu vai medicīnisko ierīču izmaksas pārsniedz 14 229 eiro, kā arī, ja ir izrakstītas kompensējamo zāļu M saraksta zāles.

Kā liecina informācija Nacionālā veselības dienesta mājaslapā, A sarakstā ir iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti, savukārt M sarakstā iekļautās zāles valsts kompensē bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ar kompensācijas apmēru 50% un grūtniecēm un sievietēm līdz 70 pēcdzemdību perioda dienai ar kompensācijas apmēru 25%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu