Es tevi mīlu, tagad mirsti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Kadrs no filmas/Fotokolāža

2014. gada 13. jūlijā Fērheivenas lielveikala “Kmart” autostāvvietā atstātā automašīnā tika atrasts 18 gadus vecā Konrāda Roja III līķis. Puisis bija izdarījis pašnāvību, saindējoties ar tvana gāzi. Pēc nelaiķa viedtālruņa uzlaušanas atklājās šausminošais – izdarīt pašnāvību viņu bija pamudinājusi viņa draudzene.

Spējīgs un novērtēts skolnieks, tomēr sociālās trauksmes un depresijas nomocīts: Konrāds Rojs III izvēlējās aiziet no dzīves, nosmokot mašīnā, kuru apzināti piepildīja ar pārnēsājamā ģeneratora izdalīto oglekļa monoksīdu. Vairākas nedēļas pirms savas nāves viņš apmainījās ar zosādu uzdzenošām īsziņām ar savu draudzeni, 17 gadus veco Mišelu Kārteri, kura iedrošināja viņu spert liktenīgo soli.

“Tu to turpini atlikt un saki, ka to izdarīsi, tomēr nekad neizdari. Viss paliks kā ierasts, ja tu nerīkosies,” viņa rakstīja Konrādam dienā, kad viņš nomira.

2019. gada dokumentālajā filmā “I Love You, Now Die: The Commonwealth v. Michelle Carter”, kas skatāma “LMT Viedtelevīzijā”, visos sīkumos atklāta un iztirzāta šī bēdīgi slavenā lieta. Jautājumu par garīgās veselības problēmām tā pacēla nacionālā līmenī, kā arī to, vai kāds var būt atbildīgs par kāda cita pašnāvību. Filmā redzamas intervijas ar Konrāda ģimenes locekļiem, Kārteres advokātu, galvenajiem aculieciniekiem un žurnālistiem, kuri rakstīja par šo lietu un notikumam sekojošajām tiesas sēdēm.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Divas skumjas dvēselītes

Konrāds un Mišela satikās 2012. gadā ceļojuma laikā Floridā. Izrādījās, ka viņi dzīvo vien stundas brauciena attālumā viens no otra – viņa Pleinvilā, viņš Matapuazetā. Tās bija mazas Masačūsetsas pilsētas teju blakus viena otrai, tomēr Konrāds un Mišela savas attiecības lielākoties attīstīja virtuālā veidā, ar īsziņu un e-pastu starpniecību. Vēlāk noskaidrojās, ka pēc iepazīšanās dzīvē viņi bija satikušies tikai piecas reizes, kamēr virtuāli viens no otra teju neatkāpās, apmainoties ar tūkstošiem ziņu.

Liktenīgais pašnāvības mēģinājums Konrādam nebija vienīgais. Kad 2012. gada oktobrī Konrāds pamodās slimnīcā pēc apzinātas “Tailenola” pārdozēšanas, viņš rakstīja Mišelai, vai viņai rūp, kas ar viņu notiek. Viņa atbildēja: “Ak dievs, vai tā bija mana vaina?”

Konrāds Rojs III
Konrāds Rojs III Foto: kadrs no filmas

Šķiet, šis notikums nostiprināja saikni viņu starpā, jo arī Mišela cieta no depresijas. Vēlāk viņi dalījās ar savām sajūtām un pieredzi, sadzīvojot ar depresiju un trauksmi. Viņa Konrādam atzinās, ka jau sen cīnās ar ēšanas traucējumiem, bet viņš – ka sapņo par pašnāvību, jo ciešanas ir pārāk lielas.

“Es domāju, ka ir nemitīgi redzams, ka Mišela Kārtere cenšas gūt atbalstu no cilvēkiem un Konrāds Rojs ir tas draugs, kurš vienmēr ir viņai blakus. Šajos neiedomājamos intervālos viņi ārkārtīgi daudz sarakstījās, viens otram stāstot tādas lietas, kuras nestāstīja citiem,” medijam “E! News” stāstīja minētās dokumentālās filmas radītāja Erīna Lī Kera.

Zosādu uzdzenošās īsziņas

Vidusskolu Konrāds pabeidza 2014. gadā un tika uzņemts Fičburgas Valsts universitātē, kur plānoja studēt tieslietas. 13. jūnijā viņš izveidoja video, kurā runāja par savu cīņu ar depresiju un pašnāvības mēģinājumu. Kā liecina īsziņas starp viņu un Mišelu, kuru pilnais arhīvs izmeklētāju rokās nonāca pēc Konrāda nāves, Mišela zināja, ka viņš pašnāvībai nav atmetis ar roku.

Tiesā atrādītās sarakstes divas nedēļas pirms Konrāda nāves bija patiešām šausminošas. Mišela viņam rakstīja, piemēram, šādus tekstus: “Iedzer balinātāju. Kāpēc tu vienkārši neiedzer balinātāju?” vai arī: “Nolec no mājas, nodur sevi, es nezinu. Ir daudz veidu. Visiem kādu laiku būs skumji, tomēr viņi tiks tam pāri un turpinās dzīvot. Tev tas vienkārši ir jāizdara, Konrād... nekādas atlikšanas. Nekādas nogaidīšanas.”

Konrāda pēdējā diena

2014. gada 12. jūlijā viņi apmainījās ar desmitiem īsziņu. 00.40 naktī Konrāds sazinājās ar Mišelu, kura viņam atbildēja 04.07: “Konrād! Kāpēc tu to joprojām neesi izdarījis?” 04.28 viņš viņai rakstīja: “Es tiešām nezinu, ko vēl gaidu... bet es visu esmu nokārtojis.” Tad Mišela viņam atbildēja: “Nē tu neesi gan, Konrād. Pagājusī nakts bija īstā. Tu turpini to atlikt, sakot, ka izdarīsi to, tomēr nekad neizdari. Ja tu nerīkosies, tā būs vienmēr. Atliekot tu tikai visu priekš sevis padari grūtāku. Tev tas vienkārši ir jāizdara. Vai tu vēlies to izdarīt tagad?”

Tāda rakstura sarakste turpinājās kādu brīdi, līdz 04.35 Mišela Konrādam uzrakstīja, ka mīl viņu. Konrāds atbildēja: “Paldies :)”. Viņa savukārt pajautāja: “Par ko?”, uz ko atbildi nesaņēma līdz 09.03 no rīta, kad Mišela viņam uzrakstīja, vai viņš ir nomodā. 09.17 viņš viņai atbildēja, ka ir nomodā. Pēc tam saruna par to, kur un kā viņš izdarīs pašnāvību, turpinājās vairākas stundas. Abi solīja viens otram mūžīgu mīlestību, bet Mišela izteica atbalstu Konrādam, sakot, ka viņam jābeidz par to tik daudz domāt un tas vienkārši jāizdara.

Konrāda pēdējā ziņa Mišelai bija 18.25, kad viņš uzrakstīja: “Labi, esmu gandrīz klāt.” 18.28 Mišela viņam atbildēja: “Labi”. 21.19 viņa viņam rakstīja: “Lūdzu, atbildi man,” bet tad: “Es esmu nobijusies. Vai tev viss ir labi? Es tevi mīlu. Lūdzu, atbildi.”

22.38 viņa Konrādam uzrakstīja: “Tu esi pie sava tēva... Kemdina man pateica. Rādās, ka drīz es tev sarunāšu palīdzību. Es tiešām domāju, ka tu to izdarīji.”

Tiesa, 21.24 viņa savai draudzenei rakstīja, ka 20 minūtes esot dzirdējusi iedarbinātu dzinēju un apslāpētas skaņas. Konrāds viņai neesot atbildējis. Viņa domājot, ka viņš ir izdarījis pašnāvību.

Policija Konrāda līķi atrada 13. jūlija pēcpusdienā. Viņš bija aizbraucis līdz netālu esošā Fērheivenas lielveikala “Kmart” stāvvietai, automašīnā iedarbinājis pārnēsājamo, ar degvielu darbināmo ūdens pumpi, saindējies ar tvana gāzi un nosmacis.

Tiesa un verdikts

Tiesa Mišelai Kārterei 2017. gadā pēc divus gadus ilgiem, spraigiem tiesu darbiem, kas tika plaši atspoguļoti medijos, piesprieda divarpus gadus cietumā par nejaušu slepkavību. Tiesa atzina, ka Mišela bija apzināti mudinājusi Konrādu izdarīt pašnāvību, sniedzot detalizētas instrukcijas, kā to izdarīt.

Mišelas advokāts gan iebilda, sakot, ka apsūdzētāji ir īpaši “atlasījuši” sarakstes vietas, neņemot vērā daudzos tekstus, kuros Mišela rosināja Konrādu meklēt palīdzību. Viņa patiešām centās atrunāt Konrādu no pašnāvības, tomēr, saprotot, ka Konrāds to tiešām vēlas, jo dzīvo ciešanās, nolēma viņam palīdzēt šīs ciešanas izbeigt. Viņas advokāts minēja, ka Kārteres spēkos nebija izdarīt kaut ko tādu, kas atturētu Konrādu no pašnāvības.

Mišela Kārtere
Mišela Kārtere Foto: AP/Scanpix

Tiesā arī tika minēts tas, ka viņa viņam sarunā pa telefonu esot likusi kāpt atpakaļ tvana gāzes piepildītajā automašīnā, kad viņš izbijies no tās izlēcis ārā. Tiesa, par to liecina vien Mišelas pašas vārdi savai draudzenei īsi pēc Konrāda nāves, vēstīts izdevumā “People”.

“Es varēju to apturēt. Es ar viņu runāju pa telefonu, kad viņš nobijās un izkāpa no automašīnas. Es viņam liku kāpt atpakaļ,” draudzenei rakstīja Mišela.

Izciest sodu Mišela sāka 2019. gadā, tomēr no cietuma par labu uzvedību iznāca jau pēc 11 mēnešiem. Kur Mišela atrodas tagad – nav zināms.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu