Irāna paraksta memorandu par pievienošanos Šanhajas Sadarbības organizācijai

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irāna ir parakstījusi saistību memorandu, lai kļūtu par Šanhajas Sadarbības organizācijas pastāvīgo dalībvalsti, ceturtdien paziņoja Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs Abdollahians.

"Parakstot dokumentu par pilntiesīgu dalību Šanhajas Sadarbības organizācijā, Irāna sākusi jaunu posmu dažādās ekonomiskās, komerciālās, tranzīta un enerģētikas sadarbības jomās," savā "Instagram" kontā ierakstījis Abdollahians.

Pagājušajā gadā Šanhajas Sadarbības organizācija apstiprināja Irānas pieteikumu par pievienošanos.

Irānas prezidents Ebrāhīms Raisī ceturtdien Uzbekistānas pilsētā Samarkandā piedalās organizācijas samitā.

Organizācija, kas 2001. gadā tika izveidota kā Krievijas, Ķīnas un bijušo Padomju Savienības Vidusāzijas valstu diskusiju platforma, pirms četriem gadiem tika paplašināta, iekļaujot tajā Indiju un Pakistānu, palielinot savu lomu kā pretsvaram Rietumu ietekmei šajā reģionā.

Irāna tagad varēs piedalīties sanāksmēs, lai gan, visticamāk, lai panāktu pilnīgu dalību, tai būs nepieciešams laiks, Krievijas valsts televīzijai sacīja organizācijas ģenerālsekretāra vietnieks Grigorijs Logvinovs.

Irānas ekonomika ir smagi cietusi sankciju dēļ kopš 2018. gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps pameta Teherānas kodollīgumu ar pasaules lielvarām.

Mēnešiem ilgās netiešās sarunas starp Irānu un ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju ir nonākušas strupceļā vairāku šķēršļu dēļ. Sarunu nolūks ir atjaunot kodollīgumu, saskaņā ar kuru Teherāna apņēmās ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu