Atsākušās sadursmes uz Kirgizstānas un Tadžikistānas robežas

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kirgizstānas robežsardze piektdien paziņojusi, ka Tadžikistānas armija atkal atklājusi uguni uz vairākiem kirgīzu posteņiem.

Kirgīzu robežsargi atklājuši pretuguni, un sadursmes notikušas visas robežas garumā. Kā apgalvo Kirgizstānas robežsardze, tadžiku spēki izmanto tankus, bruņutransportierus un mīnmetējus.

Savukārt Tadžikistāna apsūdzējusi kirgīzu robežsargus, ka tie ar smagajiem ieročiem apšaudījuši vienu no tadžiku posteņiem un septiņus ciemus. Tadžikistānas pilsētas Isfaras amatpersonas ziņo, ka apšaudēs nogalināts viens civiliedzīvotājs un trīs ievainoti.

Gaidāms, ka drīzumā robežkontroles punktā tiksies pierobežā esošo Kirgizstānas un Tadžikistānas provinču gubernatori, lai mēģinātu mazināt saspīlējumu, informējuši kirgīzu robežsargi.

Tikmēr, gan Kirgizstānas prezidents Sadirs Japarovs, gan Tadžikistānas prezidents Enonali Rahmons piedalās reģionālās drošības organizācijas samitā Uzbekistānā, un viņi abi bija redzami sanāksmes dalībnieku grupas fotogrāfijā, kas uzņemta ceturtdienas vakarā vakariņu laikā.

Starp abām valstīm pastāv domstarpības par gandrīz pusi no 970 kilometrus garās kopīgās robežas.

Kā ziņots, sadursmēs uz Kirgizstānas un Tadžikistānas robežas, kas izcēlās trešdien, tika nogalināti vismaz divi tadžiku robežsargi un abās pusēs vismaz 11 cilvēki, tajā skaitā civilisti, guva ievainojumus.

Pēdējo mēnešu laikā līdzīgas apšaudes notikušas jau vairākas reizes, taču parasti tās tiek ātri apslāpētas.

Tomēr vienā no šādiem vardarbības uzliesmojumiem pērn tika nogalināti 50 cilvēki, un robežsadursmes gandrīz pārauga atklātā karadarbībā.

Tajā pašā laikā abas valstis ir Šanhajas Sadarbības organizācijas dalībvalstis un to teritorijās atrodas Krievijas karabāzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu