Lai slēptu ierašanos no Krievijas, automašīnu īpašnieki patvaļīgi maina numurzīmes (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Pēdējās nedēļās novērota tendence, ka iebraucēji no Krievijas savām automašīnām izmainījuši reģistrācijas numurus. Tas tiek darīts, lai slēptu jebkādas norādes par izcelsmes valsti. Pieķertie šoferi policijai klāstījuši, ka numurus viltojuši, baidoties no iespējamas agresijas Latvijā, noskaidroja LTV raidījums “de facto”. Par šādu numuru mainīšanu paredzēts gan administratīvs sods, gan kriminālatbildība.

Interneta sociālo tīklu lietotāji septembrī daudz dalījušies ar fotogrāfijām, kurās Rīgas un Jūrmalas ielās piefiksētas dārgas automašīnas ar dīvainiem numuriem. Tajos nav norādīta auto reģistrācijas valsts. “Varam secināt pilnīgi droši, ka Eiropas Savienībā, tajā skaitā Latvijā, šādas numura zīmes nav izdotas,” saka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Iepriekš neredzētās numura plāksnes patiesībā neatbilst nevienas valsts standartam. Tie ir pārveidoti Krievijas numuri bez karoga un bez citām norādēm par auto reģistrācijas valsti.

Saskaņā ar Krievijas standartu automašīnu reģistrācijas numuri sastāv no viena burta, trīs cipariem, kam seko vēl divi burti un augšā labajā stūrī reģiona kods. Zem reģiona apzīmējuma tiek iespiests Krievijas starptautiskais saīsinājums un valsts karogs. Kā izskatās pēc Latvijas ielās redzētajiem piemēriem, Krievijā reģistrēto auto īpašnieki varētu būt saglabājuši īstās skaitļu un burtu kombinācijas, bet iespieduši tās citā fontā un noņēmuši norādes par valsti.

“Faktiski šī tendence parādījās tikai šomēnes,” saka Valsts policijas satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis. Policijā reģistrēti vairāk nekā 30 gadījumi, kad automašīnām – lielākoties no Krievijas - bijušas daļēji izmainītas numura zīmes. Sodīt policija varot tos, kas pārvietojas. Par 15 epizodēm sākts administratīvais process.

“Par to ir paredzēts naudas sods no 55-140 eiro apmērā. Visos gadījumos numura zīmes tiek konfiscētas un izņemtas. Parasti arī šiem transportlīdzekļu vadītājiem automašīnā atrodas oriģinālās numura zīmes un notikuma vietās tās arī tiek uzstādītas,” stāsta Jančevskis.

Sodītie skaidrojuši, ka numura zīmes izmainījuši, lai šeit nevarētu atpazīt, no kurienes viņi atbraukuši. “Paskaidrojumi no viņu puses ir, lai pasargātu sevi no agresijas, kas varētu būt vērsta pret viņiem kā Krievijas iedzīvotājiem vai arī pret viņu īpašumu – transportlīdzekļiem. Tikai tamdēļ viņi pieņem lēmumu tās izmainīt,” skaidro satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks.

Taču Valsts policija nav novērojusi tendenci, ka Latvijā kāds speciāli bojātu Krievijā reģistrētas automašīnas. Tādas statistikas nav.

Pieķertie numurus izgatavojuši Krievijā. Atsevišķos gadījumos viņiem iegalvots, ka ar tiem ārzemēs drīkst pārvietoties.

Krievijas interneta lapās viegli var sameklēt piedāvājumus nopirkt numuru dublikātus bez atpazīšanās zīmēm par 2500-3000 rubļiem, aptuveni 40-50 eiro. Kāds numuru tirgotājs, ar ko LTV raidījums “de facto” sarakstījās, pat gatavs sūtīt viltotās numura plāksnes klientu radiem un draugiem ārpus Krievijas.

Robežsardzē raidījumam skaidroja, ka Krievijas iedzīvotāji, šķērsojot robežu, aizdomīgos numurus nav piestiprinājuši pie automašīnām, tātad to izdara Latvijas teritorijā.

Latvijā šādas plāksnes derīgas nav. “Jebkurā gadījumā valsts piederībai ir jābūt atrodamai vai nolasāmai,” uzsver Mālmeisters no CSDD.

Konstatējot nopietnākas numuru viltošanas pazīmes, trīs gadījumos Valsts policija ir sākusi kriminālprocesus. Bargākais sods var būt brīvības atņemšana līdz vienam gadam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu