Londonā pulcējas pasaules līderi, lai pavadītu Elizabeti II pēdējā gaitā; diktatori nav aicināti (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džo Baidens Londonā
Džo Baidens Londonā Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens, Japānas imperators Naruhito, Francijas prezidents Emanuels Makrons un citi pasaules līderi svētdien izrādījuši cieņu mūžībā aizgājušajai Lielbritānijas karalienei Elizabetei II, apmeklējot karalienes zārku britu parlamenta kompleksa Vestminsteras zālē.

Nelaiķes šķirsts četras dienas atrodas britu parlamenta kompleksa Vestminsteras zālē publiskai cieņas izrādīšanai. Publiskā atvadu ceremonija, kuras gaitā cilvēki var pienākt pie nelaiķes šķirsta, sākās trešdien un turpināsies līdz pirmdienai plkst.6.30 - karalienes bēru dienai.

Baidens, kuru pavadīja ASV pirmā lēdija Džila, pārkrustījās un uzlika roku uz sirds, stāvot galerijā, no kuras pārredzama Vestminsteras zāle.

Pēc piemiņas ceremonijas Baidens, Naruhito, Makrons un citu valstu vadītāji no visas pasaules devās uz pieņemšanu pie jaunā Lielbritānijas karaļa Čārlza III.

Baidens, kurš ieradās Londonā, sestdien, sacīja, ka Elizabete II, kura tronī atradās 70 gadus, definējusi veselu laikmetu.

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs, kurš vēlas padarīt Austrāliju par republiku, arī izrādīja cieņu karalienei un sestdien tikās ar Čarlzu III. Intervijā telekanālam "Sky News Australia" Albanīzs izteicās, ka karaliene bija "pastāvīga mierinoša klātbūtne".

Privāta audience Bekingemas pilī bijusi arī Jaunzēlandes premjerministrei Džasindai Ārdernai.

96 gadus vecā karaliene aizgāja mūžībā 8.septembrī Balmoralas muižā Skotijā. Pēc viņas nāves troni mantojis viņas vecākais dēls Čārlzs.

Karaliene pirmdien tiks godināta pirmajās valsts bērēs Lielbritānijā gandrīz sešdesmit gadu laikā. Gaidāms, ka bēru ceremoniju Vestminsteras abatijā apmeklēs vairāk nekā 2000 lūgto viesu.

Bērēs piedalīsies ap 500 ārvalstu līderu. Līdzās valstu vadītājiem un Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem būs arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sieva Olena Zelenska, Eiropas Komisijas prezidenta Urzula fon der Leiena un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Ielūgumus uz karalienes bērēm nav saņēmusi Krievija, Baltkrievija un Mjanma, kā arī Venecuēla un Sīrija, kurām nav pilnīgu diplomātisko attiecību ar Lielbritāniju. Tāpat politiskās situācijas dēļ bērēs nebūs Afganistānas pārstāvja, ziņo laikraksts "Telegraph".

Par drošību un kārtību bēru laikā gādās tūkstošiem policistu un simtiem karavīru.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu