Muitas suns atrod zem auto sēdekļa paslēptus, nedeklarētus 155 000 eiro (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Veicot kontroles pasākumus uz Latvijas-Krievijas robežas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsušas kāda robežas šķērsotāja mēģinājumu nedeklarējot izvest no Eiropas Savienības skaidru naudu 155 000 eiro apmērā, informēja VID pārstāvji.

Nedeklarētā skaidrā nauda bija paslēpta transportlīdzekļa konstrukcijā zem sēdekļa, un to palīdzēja atrast muitas darba suns.

Piektdien, 16.septembrī, Terehovas muitas kontroles punktā, veicot no Latvijas izbraucošo transportlīdzekļu kontroli, muitas kinologs ar skaidras naudas meklēšanas suni kādā automobilī ar Vācijas valsts reģistrācijas numuru atklāja slēptuvi, kurā atradās liels daudzums nedeklarētas naudas.

Kontroles laikā darba suns kā naudas slēptuvi apzīmēja transportlīdzekļa vadītāja sēdekli. Uz muitas amatpersonas jautājumu par to, kas atrodas zem sēdekļa, persona sākotnēji atbildēja, ka tur nekā nav. Tomēr, redzot dienesta suņa reakciju, robežas šķērsotājs atzina, ka zem sēdekļa ir paslēpta nauda.

Transportlīdzeklis tika novirzīts padziļinātās kontroles veikšanai. Tās laikā muitas amatpersonas konstatēja, ka transportlīdzekļa konstrukcijā zem sēdekļa noslēptas paciņas ar polietilēna plēvē iepakotām eiro banknotēm. Noslēpjot no muitas kontroles, persona mēģināja pārvietot pāri robežai 155 000 eiro skaidrā naudā. Nedeklarētā nauda tika izņemta.

Par minēto faktu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas pret vienu personu par, iespējams, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kas ir izdarīta lielā apmērā.

VID atgādina, ka šķērsojot Latvijas valsts robežu vietās, kur tā ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža, jebkurai personai ir pienākums deklarēt skaidru naudu, kuras summa ir 10 000 eiro vai vairāk. Fiziskajai personai rakstveidā jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecinot ar parakstu un, šķērsojot valsts ārējo robežu, tā jāiesniedz muitas amatpersonai.

Par normatīvos noteiktās skaidrās naudas summas, ko, šķērsojot valsts robežu, ieved Latvijā vai izved no tās, deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu piemēro naudas sodu 20% apmērā no summas, kuru ir pienākums deklarēt.

Papildus VID vērš uzmanību uz to, ka atbilstoši Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju ir aizliegts izvest uz minētajām valstīm jebkurā Eiropas Savienības dalībvalsts oficiālajā valūtā denominētas banknotes. Aizliegumu nepiemēro, ja skaidra nauda ir nepieciešama uz Krieviju vai Baltkrieviju ceļojošu fizisku personu vai kopā ar šīm personām ceļojošu viņu tuvāko ģimenes locekļu personīgai lietošanai.

Līdz ar to personām ir atļauts izvest uz Krieviju un Baltkrieviju skaidru naudu, kas paredzēta tikai personīgajam patēriņam ceļojuma vajadzību nodrošināšanai samērīgā apjomā. Izmantošanai komerciālos nolūkos vai nodošanai citām personām Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālo valūtu banknotes izvest ir aizliegts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu