Pieaug sabiedrības uzticēšanās ārstiem un citām profesijām, norāda SKDS vadītājs (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi Dainis Salgrāvis un Alvis Osmanis gatavojas darba dienai
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi Dainis Salgrāvis un Alvis Osmanis gatavojas darba dienai Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pieaug sabiedrības uzticēšanās ārstiem un citu profesiju pārstāvjiem, trešdien, 21. septembrī, Latvijas Ārstu kongresa prezentācijā par iedzīvotāju aptauju rezultātiem informēja SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

SKDS vadītājs norādīja, ka pēdējos desmit gados palielinājusies uzticēšanās ārstiem, skalā no viens līdz desmit sasniedzot vērtējumu 7,28. Tas ir pieaugums no 2013.gada rādītāja, kas bija 6,29, un 2017.gada rādītāja, kas bija 6,58.

Uzticēšanās pēdējās desmitgades laikā palielinājusies arī citām profesijām, par kurām SKDS veikusi attiecīgu aptauju.

Kaktiņš norādīja, ka arī ārsta kā profesijas prestiža rādītājs ir salīdzinoši labās vietās, un skalā no viens līdz desmit sasniedz 7,86. Paši ārsti savu profesiju gan ir novērtējuši par gandrīz balli zemāk - ar 6,93.

Pirms SKDS vadītāja prezentācijas vairāki ārsti īsi iezīmēja nozīmīgākās lietas saistībā ar šodien sākto ārstu kongresu. Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece atzīmēja kongresa vēsturisko nozīmi, ka jau atmodas laikā tas bijis kā virzītājs uz Latvijas neatkarību.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas zinātniskās daļas vadītājs Mārcis Leja pauda, ka kongresa noslēguma rezolūcijā paredzēts sniegt vairākus vēstījums sabiedrībai, tajā skaitā, ka ārstu profesija un medicīna kopumā ir nozīmīga tautsaimniecības nozare.

Rīgas Stradiņa universitātes profesore, LĀB valdes locekle Angelika Krūmiņa pozitīvi novērtēja, ka par kongresu liela interese ir gan no jaunajiem kolēģiem, gan vieslektoriem, un pozitīvi novērtēja ārstu sagatavotos zinātniskos ziņojumus, kuri tiks prezentēti kongresā.

LĀB valdes loceklis Viesturs Boka uzsvēra, ka medicīnas jomā jāvirzās uz to, lai mazinātu pārpratumus pacientu un ārstu saziņā. To viņš sacīja arī kontekstā ar nemedicīnas darbinieku uzdošanos par ārstiem, radot apjukumu pacientiem, kam īsti uzticēties.

Kā ziņots, no šodienas līdz 24.septembrim norisinās devītais Latvijas Ārstu kongress, kurā tiek apspriesta virzība uz pacienta centrētu medicīnu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu