Rēzeknes "Aļošas" pieminekļa daļas pēc demontāžas nodos Okupācijas muzejam (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Pēc padomju armijas piemiņas vietā Rēzeknē uzstādītā pieminekļa, kas tiek saukts par "Aļošu", demontāžas skulptūra un bareljefa josla, kā arī visa izpētes dokumentācija tiks nogādāta Latvijas Okupācijas muzejam, ceturtdien informēja muzeja direktore Solvita Vība.

Septembra sākumā Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde nodrošināja pieminekļa trīsdimensiju lāzerskenēšanu.

Piemineklis atklāts 1976.gada 3.jūlijā, uz tā granīta pjedestāla ir uzraksts "1941.-1945.g. Rēzeknes atbrīvotājiem". Pieminekļa autori ir tēlnieki Otto Kalējs un Ojārs Siliņš, kā arī arhitekts Elmārs Salguss.

Šobrīd norisinās sarunas par pieminekļa demontāžu, aģentūra LETA uzzināja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Demontāžas darbu veikšanai Latgales ielā 1 pašvaldība izsludinājusi jau divus iepirkumus, kuros piedāvājumu neiesniedza neviens pretendents. Saskaņā ar likumu pašvaldība veikusi tirgus izpēti un pašlaik notiek demontāžas projekta, izmaksu un termiņu precizēšana un saskaņošana.

Kā ziņots, Saeima vasarā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim.

Okupācijas muzejs saņēmis pieteikumus no 21 Latvijas pašvaldības par 56 objektiem, kuri tiks demontēti saskaņā ar likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", un gatavojas 20 pieminekļu fragmentus pieņemt uzglabāšanai fondu glabātuvē.

Jau ziņots, ka 25.augustā Rīgā, Uzvaras parkā, tika nogāzts Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku. Nekas no Pārdaugavas pieminekļa netiks saglabāts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu