Landsberģis: Krievija kļuvusi par nežēlības un genocīda sinonīmu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mary Altaffer/AP

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis aicinājis starptautisko sabiedrību nenovērsties no Krievijas prezidenta Vladimira Putina jaunajiem kara noziegumiem un saukt agresoru pie atbildības.

"Drošības padomes pastāvīgā locekle Krievija atklāti apdraud drošību un uz noteikumiem balstītu globālo kārtību – tieši to, kam šī padome tika izveidota," Landsberģis sacīja, ceturtdien Ņujorkā Baltijas valstu vārdā uzrunājot ANO Drošības padomi.

Krievija neievēro ANO principus un jau ir kļuvusi par "nežēlības, valsts vadīta terorisma un genocīda sinonīmu", teica ministrs. Pēc viņa vārdiem, Krievijas nežēlības pēdas Izjumā ir tik šokējošas, ka lielākā daļa cilvēku, sekojot dabiskajam instinktam, novēršas, taču šobrīd starptautiskā sabiedrība to nevar un nedrīkst darīt.

"Vakar [trešdien] pamostoties mēs ieraudzījām vēl vienu Putina mēģinājumu eskalēt agresiju. Izsludinot mobilizāciju, viņš ir sācis karu pret savu tautu. Pret tautu, kurai bija jākļūst par valsts nākotni, bet kura ir pārvērsta par koloniālās pagātnes ieroci. Baiļu sēšana, šantāža, manipulēšana ir tie nedaudzie ieroči, kas viņam ir palikuši. Viņa vienīgā taktika ir sēt bailes. Bet mēs nebaidīsimies. Mēs uz Putina izmisīgo ieroču žvadzināšanu atbildēsim mierīgi un apņēmīgi," sacīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Landsberģis uzsvēra, ka nosodījums pats par sevi šos noziegumus neizbeigs. Viņš norādīja, ka starptautiskajām organizācijām ir jāizmanto visi resursi, lai atmaskotu Krievijas zvērības un novērstu nesodāmību.

Lietuvas ārlietu ministrs pievērsa uzmanību arī tam, ka Krievijas karam pret Ukrainu ir tālejošas sekas visā pasaulē, jo Ukraina ir viena no lielākajām kviešu, kukurūzas un saulespuķu eļļas eksportētājām. "Tāpēc mēs skaidri sakām: pārtikas trūkums ir saistīts ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un Ukrainas ostu blokādi. Un nevis starptautiski noteikto sankciju dēļ," viņš uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu