ES valstis nāk klajā ar ierosinājumiem jaunām sankcijām pret Krieviju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs.
Eiropas Savienības karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Komisija (EK) tuvākajās dienās organizēs sarunas ar 27 ES dalībvalstu pārstāvjiem, lai izkristalizētu prioritātes un pēc tam nāks klajā ar priekšlikumu jaunām sankcijām pret Krieviju. Vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis jau sākušas nākt klajā ar ierosinājumiem jaunajām sankcijām.

Tostarp Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Īrija aicinājušas pilnībā aizliegt dabasgāzes importu no Krievijas, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākušais dokuments.

Krievijas cauruļvadu gāzes īpatsvars bloka kopējā gāzes importā kopš Ukrainas kara sākuma ir samazinājies no 40% līdz 9%, liecina EK dati.

Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Īrija ierosinājušas arī aizliegumu sadarboties ar Krieviju kodolenerģijas jomā, aizliegt Krievijas dimantu importu, aizliegt pārdot nekustamos īpašumus Krievijas pilsoņiem un uzņēmumiem, un izslēgt "Gazprombank" un trīs citas Krievijas bankas no SWIFT maksājumu sistēmas.

EK priekšlikums varētu iekļaut arī cenu griestus naftas importam no Krievijas. Šo ideju atbalstījušas G7 valstis.

Pēc Krievijas lēmuma sākt daļējo mobilizāciju ES valstis vienojušās pēc iespējas ātrāk piemērot Krievijai jaunas sankcijas, trešdien paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Jaunās sankcijas jāapstiprina visām 27 ES valstīm. Ungārija, visticamāk, izrādīs pretestību sankcijām enerģētikas sektoram, jo tā ir stipri atkarīga no Krievijas gāzes. Francija savukārt pērk urānu savām atomelektrostacijām no Krievijas uzņēmuma "Rosatom".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu