Krimas tatāru masveida mobilizācija ir etniskais genocīds, uzsver Zelenska padomnieks (1)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Iesauktie Krievijas vīrieši sēž busiņā Krasnodarskā, 25. septembris
Iesauktie Krievijas vīrieši sēž busiņā Krasnodarskā, 25. septembris Foto: AP/Scanpix

Krimas tatāru masveida mobilizācija Krievijas okupētajā Krimā ir etniskais genocīds, svētdien paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Krimas tatāru masveida mobilizācija Krimā ir īsts genocīds pēc etniskās pazīmes un milzīga traģēdija visai tautai," tviterī ierakstījis Podoļaks.

Okupēto teritoriju iedzīvotāju piespiešana karot "nav nekas cits kā Maskavas mēģinājums veikt plašu teritorijas "tīrīšanu" nolūkā atbrīvoties no nelojālajiem iedzīvotājiem", uzsvēris Podoļaks.

Pēc sabiedriskās organizācijas "KrimSOS" datiem, apmēram 90% no mobilizācijas pavēstēm Krimā saņēmuši Krimas tatāri, lai gan viņi ir tikai 13-15% no pussalas iedzīvotājiem.

"Tādi mobilizācijas mērogi var novest pie Krimas tatāru tautas slēpta genocīda," norādījis "KrimSOS" analītiķis Jevgeņijs Jarošenko.

Savukārt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pārstāve Krimas jautājumos Tamila Taševa Ukrainas televīzijā sacīja, ka okupācijas iestāžu pārstāvji ierodas apdzīvotajās vietās, kur galvenokārt dzīvo Krimas tatāri, izsniedz viņiem pavēstes un aizved uz kara komisariātiem.

"Par daļēju mobilizāciju nav runas, jo viņi nejautā - vai esi bijis kādā uzskaitē, vai tev bijušas kādas slimības. Viņi aizved absolūti visus," sacīja Taševa.

Pēc viņas teiktā, mobilizēti arī vairāk nekā 60 gadus veci vīrieši.

Taševa pavēstīja, ka daudzi Krimas tatāri veselām ģimenēm aizbrauc no Krimas. Ir tādi, kas dodas uz Kazahstānu un Uzbekistānu, jo šajās valstīs var iebraukt ar Krievijas iekšzemes pasēm.

Jau ziņots, ka 21.septembrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsludināja tā dēvēto daļējo mobilizāciju bruņotajos spēkos. Mobilizētos paredzēts nosūtīt karot uz Ukrainu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu