Raidījums: Miljardierim Avenam joprojām nav atņemta Latvijas pilsonība (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Pjotrs Avens.
Pjotrs Avens. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan jau aprīlī tika pieņemti grozījumi Pilsonības likumā, kas ļauj atņemt Latvijas pilsonību personām, kuras ir sniegušas dažāda veida atbalstu agresorvalstīm, miljardierim Avenam joprojām nav atņemta Latvijas pilsonība. Toties - divas ar viņu saistītas personas ir iekļautas melnajā sarakstā, svētdien, 25. septembrī, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Valsts drošības iestādes, kuru sniegtā informācija varētu būt pamats pilsonību atņemt, raidījumam neatklāj, vai ir sākušas kādu pārbaudi. 

Kā atgādina raidījums, septembra sākumā valdība arī pieņēma tehniskus grozījumus noteikumos, kas regulē Latvijas pilsonības zaudēšanas kārtību. Tajos noteikts, ka, saņemot no drošības iestādēm ziņas par kāda pilsoņa izdarītu kara noziegumu atbalstīšanu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pārbauda, vai persona ir ieguvusi citas valsts pilsonību. PMLP “de facto” šonedēļ apliecināja, ka līdz šim no valsts drošības iestādēm ne par vienu personu šādu informāciju nav saņēmusi.

Arī Valsts drošības dienestā (VDD) “de facto” apstiprināja, ka līdz šim nav snieguši PMLP informāciju par dubultpilsoņiem, kuriem būtu pamats atņemt Latvijas pilsonību. Valstij nelojālu personu iespējamā apdraudējuma novēršanai VDD līdz šim esot izmantojis citus instrumentus, piemēram, sācis 25 un no policijas pārņēmis vēl četrus kriminālprocesus pret personām, kuru darbības ir pretrunā Latvijas nacionālās drošības interesēm, un ar šādu pamatojumu arī liedzis 94 personām ieceļot pāri austrumu robežai.

“Tāpat iekšlietu ministrs kopš 24. februāra pēc VDD rekomendācijām tā dēvētajā melnajā sarakstā jeb ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijas Republikā ir aizliegta, ir iekļāvis 104 ārvalstniekus.

Varam norādīt, ka saistībā ar identificētiem riskiem melnajā sarakstā ir iekļautas divas personas, kuras ir saistītas ar Pjotru Avenu,” atbildē “de facto” atklāj VDD

un norāda, ka ir iekšējās drošības dienests, tāpēc saistībā ar Avena darbībām ārvalstīs aicina vērsties Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

Savukārt SAB arī raidījumam neatklāj informāciju par konkrētām pārbaudēm, ko tas veic, bet uzsver: “Lai rosinātu pilsonības atņemšanas procesu kādai personai, ir nepieciešami juridiski pārbaudāmi fakti par likumā minētajām darbībām. Attiecīgo faktu iegūšana, apstrāde un izvērtēšana ir laikietilpīgs process, kas prasa saziņu ar citu valstu kompetentajām iestādēm.”

Iekšlietu ministrs Eklons uzskata, ka esot jāskatās uz lielo bildi nevis jāfokusējas tikai uz vienu personību, jo kopumā valsts drošības iestādes esot darījušas daudz:

“Es nekādā gadījumā negribu jaukties profesionālu dienestu kompetencē. Un, ja viņiem ir vajadzīgs tam pusgads, tad viņiem ir jāpēta tas pusgadu.

Pilnīgi skaidrs, ka jautājums ir ļoti jūtīgs, runa ir par gana augstu stāvošām personām, par cilvēku likteņiem kaut kādā mērā. Un līdz ar to es esmu tikai ieinteresēts, ka izmeklēšana, izzināšanas process notiktu maksimāli rūpīgi, un secinājumi būtu neapšaubāmi un pilnīgi skaidri.”

Raidījums arī atzīmēja, ka Avens atrodas ASV. Žurnālisti arī mēģināja ar viņu sazināties, bet uz jautājumiem par iespējamo Latvijas pilsonības zaudēšanu Avena atbildes “de facto” nesaņēma.

“Varu Jums tikai atkārtot to, ko Avena kungs jau ir publiski izteicis, nosodot Krievijas karu pret Ukrainu un pieprasot tūlītēju vardarbības pārtraukšanu – tā ir un, diemžēl, vēl ilgi būs akūta traģēdija abām tautām un visai pasaulei.(..) Man personīgi viņš vairākkārt ir teicis: līdzekļu iesaldēšana šobrīd nekādi nepalīdz ne ukraiņiem, ne Latvijai, ne Eiropai – nevienam!

Avena kungs un viņa partneri ir atvērti sadarbībai un ļoti vēlētos palīdzēt Ukrainai vairāk un ātrāk, tiklīdz viņiem tiks dota tāda iespēja," tā viņa vārdā atrakstīja Avena fonda “Paaudze” direktors Igors Bass.

Kā atgādina raidījums, publiski iepriekš gan ir izskanējis Avena satraukums par iespēju zaudēt Latvijas pilsonību. Pavasarī intervijā ar Latvijas vēstnieku Krievijā Māri Riekstiņu žurnālists Aleksejs Venediktovs nodeva no miljardiera saņemtu jautājumu: “Kam Latvijā paliks labāk, ja tādiem cilvēkiem kā Avens tiks atņemta pilsonība uz sadomātu ieganstu pamata?” Riekstiņš uz to atbildēja, ka nekur jau neesot teikts, ka Avenam kāds atņems pilsonību, bet, ja šāda procedūra sāksies, lēmumu pieņemšot PMLP vadība, kur strādā valsts pārvaldē ļoti pieredzējuši cilvēki.

“de facto” atgādina, ka tieši par iepriekšējā PMLP vadītāja Viļņa Jēkabsona sarunām ar politiķi Edgaru Jaunupu (A/P!), kurš tālāk par Avena pilsonības kārtošanas procesu komunicēja ar būvuzņēmēju Gunti Rāvi, izmeklēšanu veica KNAB. Lieta tika izbeigta, nekonstatējot kukuļošanu, taču atklājot īpašu PMLP labvēlību pret Avenu.

Jau ziņots, ka maija izskaņā Eiropas Savienības (ES) tiesa saņēmusi izskatīšanai miljardiera Pjotra Avena un viņa biznesa partnera Mihaila Fridmana pieteikumus par ES noteikto sankciju pārsūdzēšanu.

Iepriekš tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) pauda viedokli, ka Avens ar savām darbībām ir sniedzis tostarp propagandisku atbalstu agresorvalstij - Krievijai, līdz ar ko viņam būtu jāatņem Latvijas pilsonība. “de facto” septembrī nonākušajā rīcībā esošajā Iekšlietu ministrijas atbildē galvenokārt citēti dažādi normatīvie akti un norādīts, ka lēmuma pamatā jābūt valsts drošības iestāžu sniegtajai informācijai.

"No drošības dienestiem ir bijis klusums vai arī norādes, ka viņi nesaredz iespējas vai vajadzību. No PMLP arī nav bijusi nekāda atsaucība.

Šobrīd joprojām es uzskatu, ka jautājums par valstij potenciāli drošības riskus izsaucošām personām ir jālemj.

Manu attieksmi attiecībā uz to, cik efektīvi strādā drošības iestādes, dažreiz jūs sabiedriski varbūt esat dzirdējuši. (..) Uzskatu, ka viņas strādā, bet dažos jautājumos mums nesakrīt viedokļi. Es domāju, ka arī šajā gadījumā attiecībā uz Avena kungu acīmredzot mums viedokļi nesakrīt," raidījumam pauda Bordāns.

Saeimā aprīlī pieņemtie grozījumi Pilsonības likumā paredz Latvijas pilsonības atņemšanu personai, kura sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Tāpat pilsonību varēs atņemt, ja pati persona būs piedalījusies augstāk minēto darbību veikšanā.

Pilsonību varēs atņemt tādā gadījumā, ja persona nekļūs par bezvalstnieku, tātad to varēs atņemt dubultpilsoņiem, bet nevarēs atņemt kara noziegumu atbalstītājiem, kuriem Latvijas ir vienīgā pilsonība.

Noteikts, ka informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniegs valsts drošības iestādes.

Attiecīgais jautājums aktualizējies pēc Krievijas 24.februārī sāktā iebrukuma Ukrainā. Līdz ar šādu grozījumu pieņemšanu valstij varētu būt pamats lemt par pilsonības atņemšanu Krievijas miljardierim Avenam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu