LTV: Elektrības cenas pielīdzināšana dārgākajam ražotājam ļāvusi labi nopelnīt "Latvenergo" (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Augstsprieguma stabi pie AS "Latvenergo" ražotnes TEC-2.
Augstsprieguma stabi pie AS "Latvenergo" ražotnes TEC-2. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tieši tas, ka elektrības cena tiek pielīdzināta dārgākajam ražotājam, ļāvis labi nopelnīt arī “Latvenergo”, 25. septembrī ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Kā norāda raidījums, neatkarīgi no tā, par cik lielu cenu HES ražoto elektrību “Latvenergo” biržā piedāvā, cenu tāpat uz augšu dzen dārgāki ražotāji. Raidījums skaidro, ka tas ir iemesls, kāpēc Eiropas Komisija rosinājusi kompāniju negaidīti gūto peļņu pārdalīt dalībvalstīm, lai tās varētu atbalstīt iedzīvotājus.

"de facto" gan norāda, ka “Latvenergo” tas būtiski neskars, jo peļņa jau ir valsts rīcībā, tomēr par priekšlikumiem mainīt elektrības cenas veidošanās principus gan uzņēmums ir bažīgs.

Pastāvot risks, ka pietrūks naudas zaļās enerģijas projektiem, turklāt augsti finanšu rādītāji dod iespēju izdevīgāk aizņemties naudu starptautiskajos tirgos. “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste raidījumam teica: “Ja tiktu pieņemti kaut kādi populistiski lēmumi, kas tagad samazina mūsu iespējas pelnīt, tā būtu tieša iejaukšanās komercbiznesā, kas, protams, būtu bīstams virziens. Tā kā mēs ceram, ka tādi virzieni netiks pieņemti Latvijā, un caur dividendēm tāpat ir šī iespēja atbalstīt sabiedrību.”

Arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpilddirektors Jānis Miķelsons ir piesardzīgs par iespēju cenas formulu mainīt.

Viņš stāsta, ka esošais modelis, gadiem ejot, esot rūpīgi pieslīpēts, savukārt maksāt ražotājiem atšķirīgas cenas par elektrību būtu ļoti sarežģīti un liktu tirgu būtiski mainīt:

“Lai varētu iegūt līdzsvaru, kurā ir dažādas cenas vienlaicīgi, ir nepieciešams atsevišķi sagrupēt daļu no pārdevējiem un daļu no pircējiem, kuri saņems vienu apjomu, kuri saņems otru apjomu par dažādām cenām. Šī brīža biržas mehānisms to īsti neparedz.

Tas nozīmētu pašos pamatos mainīt tirdzniecības mehānismu. Es nedomāju, ka tas ir ļoti vienkārši, ātri izdarāms,” teica Miķelsons.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu